NEJ. Demonstranter siger nej til raciame og nej til sexisme.
Foto: Hermann J. Knippertz/AP

NEJ. Demonstranter siger nej til raciame og nej til sexisme.

Internationalt

Euforisk velkomststemning i Tyskland er slået om i skuffelse

Tyske integrationsforskere advarer mod følelsesladede reaktioner på de seksuelle overgreb. Men unge mænd med patriarkalske holdninger til kvinder må vænne sig til normerne i Europa.

Internationalt

Den tyske indvandrerdebat har tømmermænd. De seksuelle overgreb nytårsaften i Köln og andre europæiske storbyer kom ikke bare bag på politiet, men også de kredse, der er villige til at hjælpe de mange flygtninge.

»Da flygtningene sidste sommer begyndte at strømme ind over grænsen, var der i en stor del af samfundet en næsten euforisk stemning: I er velkomne hos os«, siger sociologen, professor Albert Scherr, Freiburg.

»Nu er der på grund af begivenhederne i Köln en stor skuffelse i de samme kredse. Virkeligheden er ikke så romantisk«.

To fronter

Professor Christiane Frölich, der på både Hamburgs Universitet og tysk forsvars eget universitet Bundeswehrhochschule har arbejdet med indvandreres kønsroller, er enig og tilføjer:

»Begivenhederne nytårsaften, som jo slet ikke er klarlagt endnu, har ændret hele debatten. Der er to fronter – de højrepopulistiske på den ene side og de deciderede flygtningevenner på den anden. Nu er der ikke længere noget midtimellem, og fronterne er blevet skarpere. Selv forbundskansler Angela Merkel har jo gravet sig ned i den ene side af debatten ved at sige, at der ikke er nogen overgrænse for antallet af flygtninge«, siger Christiane Frölich, der som professor Scherr er aktiv i et netværk af tyske, østrigske og schweiziske immigrationsforskere.

Begivenhederne nytårsaften overraskede Christiane Frölich; »Ingen havde ventet, at det ville ske, og slet ikke på den måde. Men på den anden side tænkte jeg straks på demonstrationerne på Tahrir-pladsen i Kairo, hvor der jo et stykke ind i det egyptiske oprør pludselig var mange seksuelle overgreb. Jeg havde jo faktisk set noget lignende før«.

Ingen kom til hjælp

»Nu er der stadig en masse, vi ikke ved om overgrebene nytårsaften, og det er vigtigt at understrege det. Men jeg undrer mig for eksempel over, at ingen greb ind, da kvinderne råbte op. Der må jo have været en hel del grupper af almindelige yngre mænd, der fejrede nytår på pladsen ved domkirken i Köln, og det gælder vel også centrale pladser i de andre storbyer. Hvad gjorde mændene for at hjælpe piger og kvinder, der protesterede mod seksuelle overgreb? Tilsyneladende intet. Passer det her ind i et billede af sexistiske hverdagsovergreb, som feministiske kredse længe har klaget over? Så må vi jo gribe ind med alle retsstatens midler«.

Andet forhold til seksualitet

Et andet spørgsmål burde også ifølge professor Frölich optage den tyske indvandrerdebat. Nemlig hvad der sker med unge og yngre mænd opdraget i patriarkalske strukturer, hvor kvinderne ikke har meget at sige:

»De kan ikke sammenlignes med unge mænd, der er vokset op her. De har et helt andet forhold til seksualitet. Har man en større gruppe yngre vesteuropæiske mænd indkvarteret i centre – nærmest kaserneagtige forhold – så er de vildt optaget af sex. Men unge mandlige immigranter har et langt mere lukket forhold til kønslivet. De er ikke nær så åbne, og de stifter som regel familie meget yngre end os. Men vi burde ikke desto mindre have været bedre forberedt, og vi bør bestemt blive bedre til at sluse indvandrere ind i vores samfund, når det drejer sig om samfundsmæssige normer«.

Christiane Frölich vil ikke undskylde overgrebene, som hun kalder »fuldstændigt uacceptable«.

»Men vi bliver i hele EU nødt til at stille os selv et helt overordnet spørgsmål: Hvad betyder den måde, vi behandler flygtninge og immigranter på, for den måde, de opfører sig på? Vi skal ikke sige, at alle mulige vanskeligheder er vores skyld. Men de kommer med en anden kulturel baggrund og forstår måske ikke de skrevne og uskrevne normer, der gælder her. Det drejer sig om realisme«.

»Naturligvis skal vi hjælpe folk på flugt. Men diskussionen om, hvordan vi kan hjælpe dem, må føres uden nogen form for tabu. Indvandring giver problemer – nogle af dem ekstreme«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce