Protester. Folk protesterer mod sexisme og racisme foran togstationen i Köln.
Foto: Hermann J. Knippertz/AP

Protester. Folk protesterer mod sexisme og racisme foran togstationen i Köln.

Internationalt

Politi om masseoverfald på kvinder: De måtte løbe spidsrod

Ledende politimand erkender svigt i intern rapport, der er lækket til medierne. 16 mistænkte jages efter nytårsmareridt.

Internationalt

I et inferno af fyrværkeri og flasker, der blev kastet hid og did, trusler og slag samt kvinder, der helt åbenlyst blev overbegramset og forsøgt voldtaget, forsøgte politiet i Köln forgæves at skaffe ro og orden på den nytårsnat, der allerede er gået over i historien som det tidspunkt, hvor den gode viljes politik i Tyskland led et alvorligt knæk.

Lige siden har diskussionen raset, og beskyldningerne er føget over fronterne i et land, der i forvejen var godt på vej til at blive polariseret i spørgsmålet om flygtninge og asyl.

Men hvad baggrunden for det hele er, og hvad der egentlig skete i området mellem hovedbanegården og domkirken i den sydtyske storby, har det været svært at få overblik over. I hvert fald indtil en intern rapport fra en højtstående politimand med 29 års tjeneste bag sig i korpset i dag blev lækket til Spiegel Online og avisen Bild.

Politiet mistede grebet om begivenhederne

Af rapporten fremstår det, at masseovergrebene og tumulterne i Köln er det værste, den erfarne politileder har oplevet i sin karriere.

Og at politiet fuldkommen mistede grebet om begivenhederne, fordi »der var helt enkelt for mange (overgreb, red.) på samme tid«, som der står i rapporten.

»Jeg er syrer, I skal behandle mig pænt! Fru Merkel har inviteret mig«.

»Vi var allerede blevet informeret om forholdene omkring stationen af chokerede medborgere med grædende og chokerende børn, da vi ankom. På pladsen uden for banegården fyrede adskillige tusinde mennesker med indvandrerbaggrund, hovedsageligt mænd, alle mulige slags fyrværkeri og flasker ind i mængden«, skriver politimanden ifølge de to medier.

Han fortsætter med at beskrive de fuldkommen retsløse tilstande, hvor »kvinder måtte løbe spidsrod uden for enhver beskrivelse« gennem den stærkt ophidsede mængde af »berusede mænd«.

Tilstandene beskrives som »beskæmmende og kaotiske«

Selv bag politiets køretøjer kunne kvinder på flugt ikke finde sikkerhed fra mændene, der forfulgte dem overalt og smed kanonslag efter politiet. »End ikke politiets tilsynekomst på pladsen fik dem til at stoppe«, skriver politilederen, som kalder tilstandene »beskæmmende og kaotiske«.

De politifolk, der forsøgte at trænge ind i mængden for at beskytte kvinder, blev slået og truet, mens mændene af nordafrikansk og arabisk udseende rykkede så tæt sammen, så det var umuligt at komme igennem. Til sidst blev det nok, og politiet ryddede pladsen lidt efter midnat. Men i mindre grupper kom mændene tilbage og fortsatte med at omringe, isolere, overgramse og bestjæle kvinder i hele området af det centrale Köln.

Grædende og chokerede kvinder

»Adskillige grædende og chokerende kvinder kom til os og anmeldte seksuelle overgreb af talrige grupper af immigranter«, skriver politimanden og konstaterer, at der var så mange henvendelser, at kollegerne ikke kunne nå at notere dem alle ned.

Ifølge hans rapport hånede mændene politifolkene og råbte, at de ikke ville »blive straffet«. En enkelt mand citeres i det interne papir for at have råbt: »Jeg er syrer, I skal behandle mig pænt! Fru Merkel har inviteret mig«.

Rapporten konkluderer, at politiet var for få og for dårligt udstyret til at løse problemerne og beskytte kvinderne gennem en langs nats rædsler, der varede fra kl. 21.45 nytårsmorgen til kl. 7.30 næste morgen, hvor Kölns politichef Wolfgang Albers udsendte en pressemeddelse om en »rolig nytårsnat« i byen.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Indenrigsminister Thomas de Maizière kritiserede i går politiets indsats i et tv-interview, hvor han konkluderede: »Politiet kan ikke arbejde sådan«. Synspunktet er siden blevet imødegået af politiets fagforeninger, der mener, at man ikke kan forvente talstærk politiopbud i gaderne, når et stort antal betjente er udkommanderet til at lede asylansøgere over grænsen fra Østrig og holde vagt ved de asylcentre, som hele sidste år var genstand for talrige angreb og brandstiftelser fra højreradikale.

Gerningsmænd jages intenst

I Tyskland raser debatten om, hvorvidt det er trygt for kvinder at bevæge sig rundt i nattelivet. Svaret på det er i første omgang mere overvågning, i hvert fald i Köln, hvor der skal sættes mere tidssvarende videokameraer op, så politiet lettere kan identificere gerningsmænd.

Man mener at have identificeret 16 gerningsmænd ud af flere hundrede fra nytårsnat, og de jages nu intenst. Samtidig vil regeringen ifølge Thomas de Maizière overveje at indføre en lov, så asylansøgere, der begår svær kriminalitet, kan udvises af landet.

Det er dog ikke nok for borgerne i Kölns naboby, Düsseldorf, hvor et såkaldt ’Bürgerwehr’ fra i morgen vil forsvare kvinder, hvis de forulempes i bylivet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce