Internationalt. Den tyske justitsminister Heiko Maas udtaler sig i nyhedsmagasin om overgreb på kvinder nytårsnat.
Foto: Oliver Berg/AP

Internationalt. Den tyske justitsminister Heiko Maas udtaler sig i nyhedsmagasin om overgreb på kvinder nytårsnat.

Internationalt

Masseovergreb på kvinder var planlagt

Tysklands justitsminister oplyser, at overfald på kvinder nytårsnat var »forberedt«.

Internationalt

Overfaldene på over 100 kvinder i Köln nytårsnat var »forberedt eller afstemt«. Det vurderer den tyske justitsminister Heiko Maas til Der Spiegel.

Overgrebene på kvinderne, der blev seksuelt krænkede eller fik stjålet værdigenstande, skete mellem hovedbanegården og den kendte domkirke i Köln, hvor over 1.000 mænd af udenlandsk afstamning var forsamlet.

Politiet i den tyske by udtalte i aftes, at man nu efterforsker 379 sager fra 31. december. Det antal er markant højere end tidligere oplyst. Politiet informerede til at begynde med om, at der var 170 anmeldelser fra kvinder om overgreb.

Nogle kvinder blev befamlet, andre udsat for røveri, og mindst én menes at være blevet udsat for fuldbyrdet voldtægt.

Overfaldene har sendt chokbølger gennem Tyskland. Forbundskansler Angela Merkel sagde i går, at regeringen vil stramme kursen over for flygtninge, der bryder loven i landet.

Overfald i flere byer

Ifølge justitsminister Heiko Maas var også flere overgreb på kvinder nytårnat i andre tyske byer i større eller mindre grad koordineret.

Også i Hamborg og i Düsseldorf skete der overfald på kvinder 31. december, hvilket ligeledes var tilfældet i andre store byer i Europa som Zürich og Salzburg.

»Angrebene var organiseret, både i Köln og i forbundsrepublikken som helhed. Når et så stort antal mænd er sammen og i samlet flok begår strafbare handlinger, så virker det uvilkårligt, som om det er planlagt i en eller anden udstrækning«, siger Heiko Mass.

ifølge Der Spiegels oplysninger er de mistænkte for overgrebene primært unge mænd fra Marokko og Tunesien. Også britiske The Independent skriver, at mændene som stod bag overfaldene på tilfældige kvinder skal have arabisk og nordafrikansk baggrund.

Der Spiegel skriver endvidere, at man i flere tidligere tilfælde, eksempelvis på Tahrir-pladsen i Kairo, har set lignende overgreb blive begået mod kvinder.

Heiko Maas sætter i interviewet med nyhedsmagasin en tyk streg under, at det er afgørende, at man ikke opbygger et skræmmebillede af mænd fra bestemte lande og kulturer.

»Det er forkert at lave lighedstegn mellem hændelserne i Köln og flygtningetilstrømningen. Blandt de mere end en million mennesker, der er kommet hertil, er der nogle, der begår forbrydelser. Men der er ingen tegn på, at antallet af forbrydelser begået af flygtninge er steget uforholdsmæssigt meget«, siger justitsministeren.

Mere videoovervågning

Heiko Maas oplyser også, at de tyske myndigheder vil indføre en udvidet videoovervågning, og at ekstra mandskab blive sat ind i politiet.

»Alle oplysninger skal gennemgås meget nøje. Mistanken er, at folk i store skarer havde udvalgt en bestemt dato til at mødes. Vi er nødt til hurtigst muligt at finde ud af, hvordan det kunne komme til disse afskyelige handlinger«, siger Heiko Mass til Der Spiegel.

Justitsministerens interview med nyhedsmagasinet kommer efter, at Köln lørdag blev ramt af nye uroligheder.

Højreekstremister og bevægelsen Pegida arrangerede her en stor demonstration. Sidst på eftermiddagen blev demonstratioonen opløst af politiet på grund af at udsendte betjente blev ramt af flaskekast, fyrværkeri og endda angrebet med potteplanter.

To politifolk blev lettere såret under demonstrationen, skriver lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce