Begravelse. Palæstinenserne Riham og Saad Dawabsha og deres halvandet år gamle søn Ali blev dræbt 31. juli sidste år i deres hjem i landsbyen Duma, da israelske bosættere smed en molotovcocktail ind i familiens hjem. Nu har afhøringerne af deres mordere afsløret, at der bag mordet stod et hemmeligt netværk af fundamentalistiske bosættere.
Foto: Nasser Nasser/AP (arkiv)

Begravelse. Palæstinenserne Riham og Saad Dawabsha og deres halvandet år gamle søn Ali blev dræbt 31. juli sidste år i deres hjem i landsbyen Duma, da israelske bosættere smed en molotovcocktail ind i familiens hjem. Nu har afhøringerne af deres mordere afsløret, at der bag mordet stod et hemmeligt netværk af fundamentalistiske bosættere.

Internationalt

Tortur afslører jødisk plan om at skabe et messiansk kongedømme

Unge bosættere ville erstatte Israel med kongedømme, hvor religion står over demokratiet. Midlet var terror. De blev afsløret, da rigsadvokaten sagde god for tortur.

Internationalt

Israel besluttede at bruge tortur mod ’sine egne’, da den interne efterretningstjeneste i fjor baksede med afdækningen af en mordsag mod en palæstinensisk familie på Vestbredden.

I anden omgang var det planen omgående at slå alle, der nægter at forlade landet, inklusive kvinder og børn, ihjel

Den palæstinensiske baby Ali og hans forældre, Riham og Saad Dawabsha, blev 31. juli sidste år dræbt i deres hjem i landsbyen Duma, da israelske bosættere smed en molotovcocktail ind i familiens hjem.

Men sagen har udviklet sig fra et koldblodigt mord til ikke alene et spørgsmål om israelsk tortur, men også afsløringen af en regulær politisk skandale. For bag mordet var et underjordisk netværk af jødisk-israelske bosættere med en fundamentalistisk plan om at få Israel til at bryde sammen til fordel for et nyt messiansk kongedømme med ret til at udvise eller dræbe kristne, muslimske og andre ikke-jødiske borgere.

Omstridt brug af tortur

Rigsadvokat Yehuda Weinstein gav ifølge avisen Ha’aretz – og andre israelske aviser – grønt lys for, at Shin Bet, den interne efterretningstjeneste, kunne tage tortur i anvendelse. Forsvarsadvokaterne for tre jødisk-israelske unge, der blev arresteret og sigtet for mordene, har ifølge nyhedssiden forward.com klaget over, at deres klienter fik bind for øjnene, blev frataget søvn og slået som led i afhøringen.

Tortur er i forvejen omstridt i Israel, hvor især venstrefløjen har kritiseret administrative tilbageholdelser af palæstinensere og brugen af tortur mod palæstinensiske fanger – som højrefløjen i større omfang betragter som Israels fjender og ofte tillægger færre rettigheder. I denne sag gav rigsadvokaten bemyndigelse til administrativ tilbageholdelse af israelere og de samme metoder. Højrefløjen og navnlig bosættere har klaget over, at efterretningstjenesten har tyet til tortur mod folk, de opfatter som deres egne.

Undervisningsminister Naftali Bennett, der anses for bosætternes ypperste talsmand i regeringen, forsvarede politiet:

»De, der ligesom vi støtter Shin Bets handlinger over for palæstinensisk terrorisme for at redde jødiske liv, kan ikke modsætte os (disse handlinger, red.), når de bliver anvendt imod jødisk terrorisme«, siger Bennett ifølge Times of Israel.

Den israelske menneskeretsbevægelse B’tselem, som plejer at klage over mishandling af palæstinensiske fanger i israelsk varetægt, har også klaget i denne sag:

»Folk under afhøring må under ingen omstændigheder udsættes for mishandling og tortur«, siger B’tselem.

Netværk af fundamentalister

Afhøringerne har ifølge den israelske kommentator Ben Caspit ført frem til afsløringen af et jødisk undergrundsnetværk med det opsigtsvækkende mål at fremmane et politisk og voldeligt kaos, der skulle få Israel til at bryde sammen til fordel for et messiansk jødisk kongedømme, hvor Israel og de besatte palæstinensiske områder er i dag.

Caspit har i magasinet al-Monitor beskrevet, hvordan undergrundsnetværket ville fremme sin fundamentalistiske revolte ved at dræbe arabere.

Forventningen var, at det ville sætte den omgivende verden op imod det nuværende Israel, underminere regeringen i Vestjerusalem og udløse kaos. Ud af dette kaos kunne magten så ifølge planen overtages af folk, som sætter religiøs lov over demokratiet.

»I første omgang ville alle arabere og ikke-jøder bliver advaret om, at de straks skulle forlade landet. I anden omgang var det planen omgående at slå alle, der nægter at forlade landet, inklusive kvinder og børn, ihjel«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Mordet på den palæstinensiske familie var ikke netværkets første voldshandling. Efterretningstjenesten var allerede på sporet af de jødiske fundamentalister, som tidligere havde sat kirker og moskeer i brand på Vestbredden. Men ifølge israelsk presse førte mordet og den hårdhændede afhøring af de unge arresterede israelere til afsløringen af planen om at få Israel til at bryde sammen.

Trusler indefra

Sagen har vakt opsigt i Israel, der normalt har mest fokus på trusler imod landet udefra. Den jødiske celle, som truede Israel indefra, har ifølge Ben Caspit omfattet en kerne på 30-40 aktivister, som har udført terror mod palæstinensere. Men en anden kreds med omkring 100 unge bosættere har støttet terrorhandlingerne og selv været en del af det fundamentalistiske netværk, spredt ud over bosættelser på det besatte Vestbredden.

Og ifølge den israelske kommentator har yderligere flere hundrede, »måske flere tusinde«, støttet netværkets idé om at søge Israel erstattet af et judæisk kongedømme.

Den tidligere israelske ministerpræsident Yitzhak Rabin blev i 1995 myrdet af en israelsk fundamentalist, som mente, at han handlede efter guddommelig tilskyndelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce