Overgreb. Det var blandt andet i publikumshavet under koncerter ved festivalen We Are Stockholm, at piger blev seksuelt forulempet. (arkivfoto)
Foto: Stockholms Stad/PR-foto

Overgreb. Det var blandt andet i publikumshavet under koncerter ved festivalen We Are Stockholm, at piger blev seksuelt forulempet. (arkivfoto)

Internationalt

Politiet i Stockholm kendte til 38 sexovergreb på festival

De fleste ofre var piger under 15 år. Politiet vurderer, at der er et »ganske stort mørketal«.

Internationalt

Svensk politi har de seneste to år i forbindelse med kulturfestivalen We Are Stockholm modtaget 38 anmeldelser om seksuelle overgreb.

To af anmeldelserne handlede om fuldbyrdede voldtægter. Resten om såkaldte seksuelle forulempelser.

Det skriver den svenske avis Expressen, der fra politiet i den svenske hovedstad har modtaget en liste over forbrydelserne. Oplysningerne kommer frem i kølvandet på, at Stockholms Politi er under hård beskydning for bevidst at have neddysset sin viden om seksuelle overgreb, der angiveligt er blevet begået af unge flygtninge under festivalen gennem flere år.

Udadtil beskrev politiet festivalen som rolig, selv om den havde viden om talrige overgreb mod piger.

LÆS ARTIKEL

Statsminister Stefan Löfven har offentligt kritiseret politiet, og han forventer en tilbundsgående undersøgelse af hændelserne. Der er rejst mistanke om, at politiet af politiske årsager bevidst undlod at fortælle om anmeldelserne, da overgrebene angiveligt blev begået af personer med anden etnisk baggrund end svensk.

Omkring 200 unge med indvandrer- og flygtningebaggrund blev ifølge politiet forment adgang til festivalen i parken Kungsträdgården på grund af mistanker om seksuelle overgreb.

Listen over anmeldelser, som Expressen offentliggør, viser, at forbrydelserne især har ramt mindreårige. 24 ud af de 38 sager handler om piger under 15 år, mens 11 anmeldelser er optaget om overgreb mod piger mellem 15 og 17 år. Herunder en fyldbyrdet voldtægt. De resterende tre sager drejer sig om kvinder på 18 år eller derover. Den anden voldtægt gik således ud over en kvinde på 30 år.

600 anmeldelser om overgreb nytårsaften i Köln

Men ifølge politiet fortæller de 38 anmeldelser næppe hele historien om, hvor mange overgreb der blev begået mod piger under de seneste to års kulturfestival.

Der er formentlig »et ganske stort mørketal«, siger Stockholms Politis pressechef Varg Gyllander til Expressen og antyder dermed, at mange overgreb aldrig kommer til politiets kendskab. Han siger desuden, at der ham bekendt dengang ikke blev anholdt nogen gerningsmænd i forbindelse med forbrydelserne - bortset fra én, som blev anholdt for voldtægt.

Sagen fra Sveriges hovedstad er kommet frem, efter at politiet i en stribe tyske byer har modtaget i hundredvis af anmeldelser om seksuelle forulempelser og overgreb begået af personer med indvandrer- og flygtningebaggrund nytårsaften.

Alene i Köln er der modtaget anmeldelser om flere end 600 overgreb, og omfanget har ført til spekulationer om, hvorvidt der er tale om koordinerede angreb på tyske kvinder.

LÆS ARTIKEL

Rigspolitiet i Sverige har lovet, at det nu bliver undersøgt, hvor mange forbrydelser der har fundet sted under kulturfestivalen de seneste år i Stockholm, ligesom det skal afdækkes, hvorfor befolkningen intet fik at vide om sagerne. Efter at sagerne er kommet til offentlighedens kendskab, har anklagemyndigheden nu rejst tiltale mod én person for overgreb under festivalen i august sidste år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det drejer sig om en 15-årig dreng, der ifølge Dagens Nyheter er tiltalt for seksuel forulempelse og mishandling. Drengen er mistænkt for at have stået bag en pige på 14 år og have taget hende på brysterne, maven og bagdelen. Samtidig forsøgte han at stikke hånden ned i pigens bukser. Da hendes veninde - også 14 år - forsøgte at gribe ind, slog drengen hende angiveligt i hovedet.

Drengen blev tilbageholdt af nogle vagter under festivalen. Han nægter sig skyldig og siger, at dem, som har udpeget ham som gerningsmand, må have forvekslet ham med en anden.

Hvad med Danmark?

Sagerne i Tyskland og Sverige rejser spørgsmålet, om noget lignende foregår i Danmark. I går sagde formand for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, til Politiken, at han ikke kendte til sådanne sager om masseovergreb på piger og unge kvinder.

Til Berlingske siger chefpolitiinspektør ved Københavns Politi, Jørgen Skov, i dag, at »masseovergreb er et område, som ikke tidligere har haft særlig opmærksomhed. Det har det fået nu«. Derfor vil politiet fremover i forbindelse med større koncertbegivenheder som for eksempel Distortion og karneval tale med arrangørerne om, hvordan sådanne episoder kan undgås.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce