Foto: Peter Hove Olesen
Internationalt

Antallet af natklubber falder i Europa

De europæiske storbyer oplever faldende antal natklubber. Samtidig mindskes brugen af ecstasy.

Internationalt

Der bliver færre og færre natklubber i de europæiske storbyer.

Imellem 2001 og 2011 er antallet af diskoteker i Holland faldet med 38 procent, mens der i Storbritannien i 2015 kun var 1.733 natklubber tilbage af de 3.144, der var i 2005. Det skriver det britiske magasin The Economist.

Tallene stammer fra den britiske organisation Association of Licensed Multiple Retailers (ALMR), der blandt andet repræsenterer britiske natklubejere. De viser desuden, at indtægterne hos de britiske natklubber er nedadgående.

Natklubber er vigtige - men skiftes ud

Ifølge Kate Nicholls, administrerende direktør hos ALMR, er en af udfordringerne for natklubberne, at folk flytter til »smarte områder« og klager over klubberne, skriver det globalt orienterede online-musikmagasin residentadvisor.net.

Tallene for de britiske natklubber kom fra ALMR i august sidste år. I den forbindelse udtalte Lohan Presencer, chefen for en af Londons succesfulde natklubber Ministry of Sound (Lydministeriet, red.), til det britiske medie BBC Newsbeat, at britiske natklubber er udfordret, men at kunderne stadig er derude.

»Jeg tror ikke, antallet af folk, der går på klub i weekenden, er anderledes end det var for tyve år siden, men jeg tror, de går andre steder han«.

Den amerikanske electro/house-musiker og producer Steve Aoki, der turnerer på den internationale klubscene, mener, at natklubberne har en stor kulturel betydning og er vigtige for udviklingen af dance-musik.

»Klubber er utroligt vigtige. Det er her, kulturen trives og vokser«, sagde han til BBC Newsbeat, da tallene kom frem.

Færre stoffer og mindre druk

En af årsagerne til de mange lukkede natklubber i Europa kan være, at flere udendørs musikfestivaler er kommet til, skriver The Economist.

I Storbritannien blev der i 2004 afholdt 80 festivaler, mens det tal i 2014 var steget til 250. Alene i Amsterdam blev der i 2014 afholdt 130 festivaler.

En anden forklaring kan være, at brugen af alkohol og stoffer er faldende, skriver det britiske magasin.

Tal fra The European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addiction viser, at brugen af ecstasy er faldende i både Tyskland, Storbritannien, Danmark og Spanien. Det kan være en af to store sociale forandringer, der er med til at presse klubejerne, skriver The Economist.

Tendensen er den samme, når det kommer til brugen af alkohol i store mængder. Andelen af unge mellem 16 og 24, der drikker mere end fem dage om ugen, er faldet fra syv til to procent i Storbritannien fra 2005 til 2013.

Et problem for beskæftigelsen

Ifølge ALMR skabte de britiske natklubbers arrangementer 37.000 jobs i 2014. Over for BBC Newsbeat siger ALMR, at 80 procent af arbejdspladserne blev givet til unge mennesker mellem 18 og 24 år og dermed var med til at skabe arbejdspladser for unge mennesker.

Når klubejerne møder modstand, stiller det dog også krav til nytænkning, og det har nogle natklubejere gjort noget ved.

»Vi gik væk fra de almindelige natklubomgivelser«, sagde Hugo Monypenny, der driver Selective Hearing placeret i Manchester og Leeds. Han valgte i 2014 at begynde at afholde sine fester i garager og med udslidte møbler.

»Glæden ved det, er at tage ud til et sted, hvor du ikke ville forvente at tage hen og danse«.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce