Hjælp. Team Humanitys hjælper flygtninge, der kommer til Lesbos.
Foto: Privatfoto

Hjælp. Team Humanitys hjælper flygtninge, der kommer til Lesbos.

Internationalt

Frivillige danskere tilbageholdt på Lesbos efter redningsaktion af flygtninge

Græske myndigheder chikanerer de frivillige, der hjælper flygtningene på Lesbos, siger dansk leder af et hold frivillige.

Internationalt

To medlemmer af det danske Team Humanity blev i dag tilbageholdt på den græske ø Lesbos i forbindelse med en dramatisk redning af en gruppe på 51 flygtninge.

En båd var på vej fra Tyrkiet, men tog så meget vand ind, at den begyndte at synke, og tilkaldte hjælp fra de danske frivillige.

»Båden var i stykker, og der lå en halv meter vand i den. Et barn var så afkølet, at han ifølge en læge ikke ville have overlevet 15 minutter mere«, siger Salam Aldeen, der leder det danske hold og var blandt de tilbageholdte.

Han og alle andre involverede fik tjekket deres papirer og blev løsladt igen i eftermiddag efter 3,5 time.

Som reglerne kræver tilkaldte danskerne den græske kystvagt og begyndte først at hjælpe flygtningene over i redningsbåden, da der ikke var andre muligheder.

Ifølge Team Humanity forløb det fint, indtil kystvagten dukkede op og »aggressivt« bad danskerne og deres spanske samarbejdspartnere om at følge med.

»Det var os selv der ringede til kystvagten og fortalte dem, at der var en båd som var ved synke, og det var et spørgsmål om tid, før de ville svømme i havet. De bad os om ikke at gøre noget og sagde, at vi skulle vente på de kom. Efter 20 minutter havde vi ikke noget andet valg end at få dem flyttet over i vores båd. Vi ringede så til kystvagten igen og fortalte dem, at vi havde reddet menneskene«, siger Mo Abassi, der også var blandt de tilbageholdte.

Grækerne kender ikke sagen

En af de 51 flygtninge, der blev reddet, har tidligere mistet et ben, mens et barn var iført en alt for stor redningsvest, som var røget af, hvis han var kommet i vandet.

»De var nogle svin mildt sagt - indtil de fandt ud af, at vi er danske statsborgere. De siger, de troede, vi var smuglere, selv om der står Team Humanity over det hele på vores tøj og båd. De var højtråbende og aggressive og skabte panik blandt flygtningene, fordi de tog dem fra vores båd over til deres. Flygtningene vidste ikke, om de ville dem det godt eller ondt og spurgte os, om der var ballade«, siger Mo Abassi.

Ifølge Salam Aldeen er den græske reaktion chikane, fordi danskerne og hundreder af andre frivillige har overtaget meget af den humanitære indsats på Lesbos.

Øen modtager dagligt 3.000 flygtninge og migranter, og har ikke kapacitet til at tage sig af dem. 3.700 personer druknede under sejladser til Europa sidste år.

»Vi laver deres arbejde, og så tilbageholder de os. Vi hjælper, og de gør ikke en skid. De sidder bare på deres flade røv«, siger Salam Aldeen vredt.

De tilbageholdte kalder behandlingen »krænkende«, »overraskende« og »unødvendig«, fordi danskerne er kendte på Lesbos, har været der fem måneder og har alle papirer i orden.

Intet andet sted i EU har modtaget så mange flygtninge og indvandrere på én gang som denne græske ø. Kilde: Grækenlands ambassade i Bruxelles - Tekst: Thomas Lauritzen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En talsmand for den græske kystvagt på Lesbos siger til Politiken, at han intet kender til sagen.

En politikilde sagde forleden til nyhedsbureauet Athens-Macedonia, at myndighederne vil gennemføre flere identitetskontroller af de mange udenlandske frivillige for at sikre, at der blandt dem ikke er nogen, der forsøger at udnytte flygtningene.

»Vores mål er ikke at fornærme de frivillige og organisationernes ansatte ej heller at forstyrre deres arbejde, men simpelthen at understrege politiets tilstedeværelse langs kysten og generelt i et område, hvor migranter og flygtninge går i land«, sagde kilden.

Konfrontationen kommer på et tidspunkt, hvor flere og flere EU-lande strammer op på adgangen for flygtninge og migranter, der primært kommer ind i unionen via Grækenland. De mange lukkede grænser længere nordpå har fået nogle grækere til at frygte, at de i endnu højere grad end tidligere kommer til at bære hovedparten af ansvaret for de flygtende.

En anonym græsk embedsmand sagde forleden til nyhedsbureauet AP, at landet vil foreslå EU, at chartre både, der kan sejle personer, der åbenlyst ikke har ret til asyl, retur til Tyrkiet. 850.000 af den ene million migranter og flygtninge, der kom til EU sidste år, kom via Grækenland, og langt de fleste gik i land på Lesbos.

Team Humanitys eneste tidligere konfrontation med kystvagten var da to medlemmer af trak en båd med motorstop ind til den græske kyst. Den gang blev de ikke anholdt, men fik ros for indsatsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce