Terror. En af de formodede gerningsmænd bag angrebet i Jakarta torsdag morgen lokal tid fotograferet, med en pistol. Kort efter var de fem gerningsmænd døde.
Foto: Fotograf:/AP

Terror. En af de formodede gerningsmænd bag angrebet i Jakarta torsdag morgen lokal tid fotograferet, med en pistol. Kort efter var de fem gerningsmænd døde.

Internationalt

Islamisk Stat bomber sig til pr-sejr i Asien

Eksperter frygter nye terrorangreb i Sydøstasien, efter at IS har taget ansvaret for en stor aktion i Indonesien.

Internationalt

På overfladen var det ikke et særlig vellykket terrorangreb, der ramte Indonesiens hovedstad, Jakarta, torsdag. Med fem døde angribere og to døde civile, en indoneser og en canadier, var blodbadet begrænset.

Men man bør ikke undervurdere betydningen, siger flere analytikere. Trods de lave dødstal er angrebet en stor propagandasejr for det militante netværk Islamist Stat (IS).

I seks år er det lykkedes politiet i verdens største muslimske land at forhindre terrorangreb, men den periode sluttede med det storstilede angreb, der omfattede selvmordsbomber, håndgranater og en 15 minutter lang skudveksling på åben gade.

Islamisk Stat: Det var os

Indonesisk politi erklærede på et pressemøde, at angrebet var udført af folk »tilknyttet Islamisk Stat«.

Få timer senere tog Islamisk Stat i en erklæring formelt ansvaret for aktionen, der var udført af »en gruppe af soldater fra kalifatet i Indonesien«.

LÆS ARTIKEL

Uanset om der er tale om et angreb organiseret direkte fra Syrien – eller om der er tale om en lokal gruppe, der er inspireret af IS – viser angrebet, at gruppen er i stand til at slå til i Indonesien og dermed formentlig også i resten af Sydøstasien, siger analytikerne.

»Det er naturligvis fedt for Islamisk Stat. Det, der betyder noget for dem, er, at de har global rækkevidde og kan true rundt omkring i verden. Det kan være meget blodigt som i Paris i november eller mindre blodigt som det, vi netop har set i Jakarta eller i Istanbul«, siger Lars Erslev Andersen, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

Ekspert: Dødstallet er for lavt for IS

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp er enig. Han forudser, at der kan komme nye angreb i nær fremtid, nu da Islamisk Stat har vist, at dens sympatisører kan skaffe både frivillige og våben til angreb i hjertet af Indonesien efter den model, der blev brugt i Paris.

Det ligner et startskud for en kampagne

»Det ligner et startskud for en kampagne. Det vil gøre det nemmere for Islamisk Stat at aktivere lokale grupper. Og det er nærliggende at tro, at de ikke er tilfredse med dødstallet, så de er nødt til at prøve igen snart«, siger Ranstorp, der er forskningschef på Sveriges forsvarshøjskole.

I de seneste måneder har Islamisk Stat taget ansvaret for dødbringende terrorangreb i store dele af verden, herunder i Frankrig, USA, Libanon, Egypten, Tunesien og senest i Tyrkiets største by, Istanbul, i tirsdags, hvor ti tyske turister og en peruaner blev dræbt.

LÆS ARTIKEL

Indonesien er dog noget særligt. Magnus Ranstorp siger, at IS i nogen tid har øjnet muligheden for at udråbe et hjørne af landet til en provins i bevægelsens selverklærede stat:

»I Indonesien er der så mange øer, hvor man bare kan erklære et nyt kalifat«.

Masser af advarsler

Magnus Ranstorp har tidligere selv besøgt det indonesiske antiterrorkorps og er imponeret over dets effektivitet. Men der har de seneste måneder været flere advarsler om, at det næppe ville vare længe, før regionens første angreb med Islamisk Stat som afsender ville finde sted.

I november sagde Malaysias indenrigsminister, Nur Jazlan Mohamed, at det store terrorangreb i Frankrig med 130 dræbte kunne blive kopieret i Sydøstasien.

Vi har en frodig grobund for rekruttering af frivillige, der kan få instrukser fra Syrien til at udføre angreb

»Vi har en frodig grobund for rekruttering af frivillige, der kan få instrukser fra Syrien til at udføre angreb«, sagde han til Reuters.

Samme bekymringer er lydt i bl.a. Thailand. Den største frygt har dog været Indonesien, hvor der ifølge nogle opgørelser befinder sig mellem 100 og 300 tidligere syrienskrigere.

I december sagde den indonesiske sikkerhedsminister, Luhut Pandjaitan, at regeringen havde »troværdige efterretninger« om, at der kunne komme et snarligt angreb i landet.

Australiens justitsminister sagde kort efter til avisen The Australian, at Islamisk Stat havde særligt fokus på Indonesien og ønsker at oprette et kalifat der.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den kinesiske forbindelse

Kort før nytår arresterede indonesisk politi i en række razziaer mindst 12 formodede terrorister, herunder et medlem af den muslimske kinesiske befolkningsgruppe uighurerne, som ifølge politiet var udset til at blive selvmordsbombemand. Ifølge flere medier er der bekymring for, at en uighurisk-indonesisk terrorakse kan være på vej.

Der var også selvmordsbombere involveret i Jakarta, oplyste Jakartas politichef, Tito Karnavian, på en pressekonference.

LÆS ARTIKEL

Det første angreb skete, da en bombemand udløste en sprængladning i en Starbucks-café. Ingen blev dræbt, men da gæsterne flygtede, åbnede andre gerningsmænd ild mod dem udenfor.

Kort efter sprængte to personer sig selv i luften ved en kontrolpost for færdselspolitiet. Antiterrorkorpset ankom, og i den følgende 15 minutter lange skudveksling foran et shoppingcenter blev de sidste to gerningsmænd dræbt, sagde politichefen.

Adskillige civile blev såret undervejs, herunder en hollænder, der arbejdede i et nærliggende FN-kontor.

Flere bomber blev anbragt

Da politiet senere undersøgte Starbucks-cafeen, fandt de yderligere seks bomber.

»Så vi tror, at de deres plan var at angribe folk og følge op med større eksplosioner, når folk stimlede sammen. Gud være lovet skete det ikke«, sagde en anden polititalsmand, generalmajor Anton Chailyan, ifølge Associated Press.

Politiet udpegede en indonesisk jihadist, Bahrun Naim, som hjernen bag angrebet. Ifølge politiet befinder han sig i øjeblikket i den syriske by Raqqa, der er Islamisk Stats højborg. Det kan i givet fald underbygge, at Islamisk Stat har været direkte involveret i angrebet.

Nyhedsbureauet Reuters interviewede i november en mand, der hævdede at være Bahrun Naim, på skrift via et netforum. Han påstod her, at der var rigeligt med frivllige til et angreb i Indonesien, og at han blot ventede på det rigtige øjeblik.

Læren fra Paris

Harits Abu Ulya, en indonesisk ekspert i ekstremisme, som kender Bahrun Naim, siger til Reuters, at der muligvis kan være flere angreb på vej, om end han tvivler på Naims evne til at mobilisere flere storstilede angreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Dette er en indikation af, at han har lært af Paris-angrebene og studeret strategien«, siger Harits Abu Ulya.

Lars Erslev Andersen fra DIIS bemærker, at uanset historien bag det seneste angreb nyder IS nu godt af at være et samlingspunkt, der på samme måde som Al-Qaeda for få år siden kan være bannerfører og samlingspunkt for ekstremister.

»Det gør ingenting, at det seneste angreb til dels er mislykket. Vi er der, hvor IS gerne vil have det: At de er alle vegne «, siger han.

Vil du ikke gå glip af de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce