Udvisning. Nu nærmer grænsen sig i Tyskland.
Foto: Bjarke Ørsted

Udvisning. Nu nærmer grænsen sig i Tyskland.

Internationalt

Kriminelle flygtninge skal udvises

Efter overgrebene i Köln vil tyske politikere af med asylansøgere, som misbruger tilliden og begår kriminalitet. Nye krav til lukkede grænser venter Angela Merkel.

Internationalt

I et minut onsdag middag stod Angela Merkel og de øvrige tilstedeværende politikere i det tyske parlament helt stille. Og lod med bøjet nakke tankerne gå til de 10 tyske ofre for bombeattentatet i Istanbul dagen før. Så brød den løs igen. Debatten om flygtninge, konsekvenser af den mareridtsagtige nytårsnat i Köln, mens det væltede ind med dårlige nyheder fra hele landet.

Skulle man omsætte baggrunden for diskussionen i parlamentet til dagens overskrifter, handlede de om, at antallet af anmeldelser fra nytårsnatten er steget til 561, at politiledelsen i Köln risikerer at få en eller flere straffesager på halsen for manglende hjælp til borgerne, at homoseksuelle og transseksuelle flygtninge mobbes, chikaneres og tæskes i asylcentre.

TEMA

Anklagemyndigheden indleder desuden en straffesag mod de tre ledende medlemmer af den højreekstreme terrorgruppe Oldschool Society (OSS), der blev anholdt i maj for at planlægge attentater mod »salafister og asylansøgere«. Og højrefløjen i Angela Merkels parti, CDU, vil senere i denne måned gøre endnu et forsøg på at tvinge forbundskansleren til at lukke grænserne for flere flygtninge. For blot at nævne de største af dagens overskrifter om emnet.

Der findes ingen retfærdiggørelse eller undskyldning for overgreb mod kvinder

På den muntre baggrund kunne politikerne stemple ind til endnu en dag i parlamentet. Hvor der trods livlig diskussion var enighed om, at den tyske retsstats principper skal gøres klarere og gennemtrumfes over også asylansøgere. Det kan betyde flere udvisninger, antydede justitsminister Heiko Maas.

»Retsstaten kan og vil beskytte sine borgere ... Der findes ingen retfærdiggørelse eller undskyldning for overgreb mod kvinder, ej heller ens kulturelle baggrund, tværtimod er det ikke engang en acceptabel forklaring«, sagde Heiko Maas.

Flere udvisninger

Den socialdemokratiske justitsminister slog fast, at der som reaktion på masseovergrebene i Köln vil blive tale om »flere afvisninger og udvisninger« af kriminelle asylansøgere. Men han påpegede også, at hjælpen til de over 1 million flygtninge, Tyskland har modtaget sidste år, ikke skal betvivles »på grund af nogle hundrede kriminelle«. Heiko Maas fortsatte:

»Vi vil ikke lade det passere, at kriminelle kan ødelægge freden i vores samfund og land«.

Han fik måske lidt uventet støtte fra partiet De Grønne, hvis ordfører Katrin Göring-Eckardt mener, at politiet ikke var talstærkt nok til stede nytårsnat i Köln.

»Når staten fejler, skaber det angst. Hvad var fejlen i Köln? Fejlen var, at der slet og ret ikke var nok politi«, sagde hun. Og ærgrede sig over, at masseovergrebene har givet ny ammunition til »hetzen fra højre«, som Katrin Göring-Eckardt udtrykte det.

»Det må bare ikke få indflydelse på vores politik, så vi fordømmer flygtninge generelt ud fra nogle fordomme«.

Også Katja Kipping fra det venstreorienterede Die Linke udtrykte sin medfølelse for de kvindelige ofre fra nytårsnat, men advarede mod at tro, at sexforbrydere kommer fra en bestemt kulturkreds.

»Sexisme er ikke en vare, vi har importeret fra udlandet«, sagde hun og beklagede den »programmerede racisme«, der efter hendes opfattelse er fulgt i kølvandet på begivenhederne i Köln nytårsaften.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fra Angela Merkels parti, CDU, talte politisk ordfører Thomas Strobl om »den bitre sandhed«, der viste sig nytårsnat. Han mener, at problemerne, som stod så klart nytårsnat, ikke er nye, men har eksisteret i årevis.

»Lad os tage begivenhederne i Köln som et alarmopkald. Der må ikke være områder i Tyskland, hvor man ikke kan færdes«, sagde han og rettede derpå skytset mod den antiislamiske bevægelse Pegida og partiet Alternative für Deutschland (AfD).

»Episoderne i Köln var skammelige, men det er resultaterne af demonstrationer i Dresden og Leipzig også. Jeg skammer mig, når tyskere bærer rundt på en galge eller en guillotine«, sagde han med henvisning til de plakater med sådanne genstande og blandt andre Angela Merkel som bødlens ofre, demonstranter har slæbt rundt på.

En af de politiske reaktioner på begivenhederne i Köln og flere andre tyske byer, hvor kvinder også blev isoleret og sexchikaneret nytårsnat, kommer fra generalsekretæren i CDU, Peter Tauber. Over for avisen Rheinische Post opfordrer han de tyske delstater til at udvise de 1.000 flygtninge, der hver dag får afvist deres asylansøgning, øjeblikkelig. Flygtninge uden vilje til integration, må ud igen.

»Hundredtusindvis accepterer med glæde den hjælp, de får, ved at lære tysk og forsøge at integrere sig. For dem, som ikke bruger det tilbud, er budskabet klart: »I kan ikke blive her«, siger Peter Tauber til avisen.

Der blev ikke fremlagt forslag til konkrete lovændringer i Forbundsdagen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce