Vrede. Den kontroversielle svensker har mange kritikere.
Foto: Janus Engel (arkiv)/POLFOTO

Vrede. Den kontroversielle svensker har mange kritikere.

Internationalt

Vrede: Fem sager, hvor Wallström har provokeret

Den svenske udenrigsminister har på kun 14 måneder skabt vrede i mange af verdens lande med sine udtalelser. Her er nogle af de største sager.

Internationalt

1. Allerede ved sin tiltrædelse vakte Wallström og den svenske regering stor vrede i Israel ved at anerkende Palæstina som stat. Israel kaldte sin ambassadør hjem til konsultationer: »Sverige er nødt til at forstå, at forholdene i Mellemøsten er langt mere komplicerede end samlemøbler fra Ikea«, sagde daværende udenrigsminister Avigdor Lieberman. Wallström svarede via CNN: »Jeg sender gerne en flad Ikea-pakke, som Lieberman kan samle. Han kommer til at opdage, at man har brug for en partner, samarbejde og en god manual«.

2. Op til en tale i Den Arabiske Liga kritiserede Wallström, at den saudiske blogger Raif Badawi var blevet idømt piskestraf: »Der er nærmest tale om middelalderlige metoder«, sagde hun. Nogle dage senere blev hendes tale i Kairo aflyst, Saudi-Arabien hjemkaldte sin ambassadør og aflyste en kontroversiel militæraftale med Sverige.

3. I februar i fjor – efter mordet på den russiske oppositionspolitiker Boris Nemtsov – kritiserede hun præsident Putin: »Det er klart, at dette forstærker billedet af Putins skrækregime, når det gælder sikkerhed, menneskerettigheder og demokrati«. Senere sagde hun, at hun aldrig havde mødt nogen med så kolde øjne som Putin.

4. Efter valget i Storbritannien, hvor det højrepopulistiske parti Ukip med Nigel Farage i spidsen fik stor fremgang, lagde Wallström ikke fingrene imellem: »Det er en afskyelig person, denne Farage, det mener jeg virkelig«.

5. Efter et efterår med uro mellem Israel og Palæstina satte Wallström spørgsmålstegn ved det, som hun kalder illegale drab begået af Israel. Hun krævede en grundig undersøgelse. Israel protesterede og meddelte, at Wallström ikke længere er velkommen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce