Foto: AP/Claudio Bresciani
Internationalt

Sveriges feministiske udenrigsminister rager uklar med Israel - igen

Mange svenskere jublede, da hun for halvandet år siden tiltrådte som udenrigsminister og lovede at føre en feministisk udenrigspolitik. Men Margot Wallström har efterhånden fået en lang række lande at se rødt.

Internationalt

Folket elsker hende. Men lige nu ryster forskere, Mellemøsten-eksperter, diplomater og politiske modstandere igen på hovedet ad den svenske udenrigsminister Margot Wallström. For i de snart 15 måneder, hun har siddet på posten, har hun formået at skabe diplomatisk furore flere gange.

Saudi-Arabien, Rusland og Israel er bare nogle af de lande, som har protesteret mod hendes stærke ordvalg. Nu handler det om Wallströms krav om en grundig og troværdig undersøgelse af de mange drab, der har fundet sted under den seneste tids uro på Vestbredden.

»Det er vigtigt, at der gennemføres grundige og troværdige undersøgelser af disse dødsfald, så der kan bringes klarhed over sagen og eventuelt placeres et ansvar«, lød det forleden fra Margot Wallström.

Givet den ophidsede og aggressive tone i Margot Wallströms udtalelser har vi gjort det klart, at hun ikke er velkommen i Israel

Det faldt ikke i god jord i Israel. Onsdag valgte den israelske regering derfor at lukke døren for officielle besøg fra Margot Wallström. Allerede nu er to planlagte besøg blevet aflyst af israelerne.

»Som følge af den ophidsede og aggressive tone i Margot Wallströms udtalelser har vi gjort det klart, at hun ikke er velkommen i Israel«, sagde Emmanuel Nahshon, talsmand for det israelske udenrigsministerium, til den internationale presse.

Hun blev suppleret af viceudenrigsminister Tzipi Hotovely, som i avisen Times of Israel kaldte hendes kommentarer »en blanding af blindhed og politisk dumhed«.

Fortryder intet

Israel fastslår også, at Sverige ikke vil blive involveret i forhandlingsprocessen mellem Israel og Palæstina.

Men Margot Wallström fortryder intet. Hun er ikke typen. Hun mener, hvad hun siger, og siger, hvad hun mener. Punktum. En eftertragtet egenskab som erhvervsleder, især af mandligt køn. Mindre populær, hvis man er kvindelig udenrigsminister fra et socialdemokratisk Sverige, som gerne ser sig som moralsk stormagt i Norden.

Feministisk politik

Allerede første dag på jobbet – på vej fra Riksdagen til Slottet for som minister at møde kongen – slog hun fast, at nu skulle der nye boller på suppen i svensk udenrigspolitik. Den skulle være »feministisk« og have fokus på menneskerettigheder. Med sin erfaring som FN’s repræsentant i kampen mod seksuel vold ville hun have mere fokus på kvinder i både krig og fred.

Hendes første stormvejr kom, da hun tiltrådte og skulle forsvare anerkendelsen af Palæstina som selvstændig stat, hvilket vakte stor opsigt internationalt. Det er noget, Wallström virkelig nyder: gang på gang at kommentere udviklingen i udenlandsk presse.

For den 61-årige Wallström har valgt at gå sin egen vej. Ikke sådan at hun går imod regeringens grundlæggende værdier, men hun gør det på sin måde. Friheden er vigtig for denne solopolitiker, som tidligt syntes, at svensk indenrigspolitik gik i for små sko. Det var ude i verden, hun blomstrede, og det var efter sin indsats ude i verden, hun blev mest populær hjemme. I mange år bad Socialdemokraterna hende om at komme hjem for at overtage partilederposten efter Göran Persson, men hun nægtede.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lighed med Bildt

På den måde har hun store ligheder med sin forgænger Carl Bildt. Arbejderpigen fra Norrland mod overklassedrengen fra Östermalm i Stockholm indre by har aldrig haft det rigtig godt i det politiske spil hjemme i Sverige.

Bildt førte udenrigspolitik fra regeringsflyet og på Twitter, Margot Wallström kaster sig ud i verbale slagsmål med statsledere i nogle af de mest kontroversielle lande. Begge har kritiseret Israel, og begge har haft langt længere snor end nogen af de andre ministre på hjemmebane. Kritikerne vil nok kalde hende »en solskinspolitiker«. En, der kan lide rampelyset, men ikke modgang eller de lange seje træk, som også er en del af politik.

Kritik betyder derimod ikke noget for vælgerne. I alle målinger scorer Wallström toppoint. Hun er den mest populære i regeringen. For mange af de socialdemokratiske vælgere er hun svaret på bønnerne om en mere aktivistisk udenrigspolitik. Det har man i den grad fået. Spørgsmålet er, om man kan blive for aktivistisk som svensk udenrigsminister. Det mener i hvert fald en stor del af de borgerlige, som er urolige for Sveriges ry.

»Margot Wallström må forstå, at hun hverken repræsenterer SSU (Socialdemokratisk Ungdom, red.) eller Olof Palme. At væreudenrigsminister er et af Sveriges tungeste embeder. Det indebærer, at man tager ansvar for Sveriges diplomatiske relationer og med det vores ry i verden. Det ansvar er ikke blevet forvaltet vel«, skriver Svenska Dagbladet i en leder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce