Skuffet. »Jeg kan ikke sige, at jeg var overrasket, snarere dybt skuffet. Jeg hører jo hver dag, hvordan unge mænd fra de lande taler om kvinder, kærlighed og sex. Jeg forstår, hvordan uvidenhed, et religiøst betinget kvindesyn og alkohol i fællesskab kan føre til sådan noget svineri. Men jeg synes ikke, at det er en undskyldning«, siger Kazim Erdogan, der er stifter af en mandegruppe i Berlin.
Foto: Markus Boehm/AP

Skuffet. »Jeg kan ikke sige, at jeg var overrasket, snarere dybt skuffet. Jeg hører jo hver dag, hvordan unge mænd fra de lande taler om kvinder, kærlighed og sex. Jeg forstår, hvordan uvidenhed, et religiøst betinget kvindesyn og alkohol i fællesskab kan føre til sådan noget svineri. Men jeg synes ikke, at det er en undskyldning«, siger Kazim Erdogan, der er stifter af en mandegruppe i Berlin.

Internationalt

Tyrkisk manderådgiver: Der er meget, som skal repareres

Der er brug for massiv oplysning til mandlige flygtninge, siger Kazim Erdogan efter overgrebene nytårsaften.

Internationalt

Året er startet dårligt for Kazim Erdogan. På sit lille kontor i Neukölln i Berlin lader han blikket glide rundt på sine mapper og bøger som for at søge svar eller trøst for skuffelsen. Så kigger han op og siger:

»Siden begivenhederne i Köln nytårsaften, har jeg skammet mig. Når jeg kigger på mine tyske landsmænd, spørger jeg mig selv, hvilket billede de har af mig som indvandrer. Hvis det billede nogensinde har været positivt, er det knust nu. Vi er tilbage og skal starte ved nul. Der er meget, som skal repareres«, siger han så med tristhed i både krop og stemme.

De unge kvinder i Tyskland har brug for vores støtte og solidaritet

Siden han i 1974 kom fra en tyrkisk landsby til Berlin for at studere, har Kazim Erdogan været optaget af integration. I de sidste mange år har han endda arbejdet med det som psykolog i socialvæsenet i den bydel i Berlin, der traditionelt har størst problemer med indvandring, Neukölln.

Her stiftede han i 2007 Berlins første mandegruppe for tyrkiske mænd, der i samtale med andre gerne vil udvikle sig og udvide synet på deres nye land, samfundet, forholdet mellem kønnene og kvinders ligestilling.

I de første uger af januar har snakken på møderne, som nu også ofte inkluderer muslimske mænd fra andre lande, handlet om masseovergrebene i Köln, hvor nogle i en mængde på op imod 1.500 mænd af nordafrikansk og arabisk baggrund forulempede talrige kvinder foran byens hovedbanegård nytårsnat. En chokerende opvågning for Tyskland, som sidste år tog imod 1,1 million flygtninge.

»Jeg kan ikke sige, at jeg var overrasket, snarere dybt skuffet. Jeg hører jo hver dag, hvordan unge mænd fra de lande taler om kvinder, kærlighed og sex. Jeg forstår, hvordan uvidenhed, et religiøst betinget kvindesyn og alkohol i fællesskab kan føre til sådan noget svineri. Men jeg synes ikke, at det er en undskyldning. De mænd har ikke noget at gøre i vores land. De har selv søgt om beskyttelse, men skader selv andre mennesker og de værdier og normer, som præger samfundet. Det er ikke noget tab at udvise sådanne mennesker«, siger han.

Trods den hårde udmelding har 62-årige Kazim Erdogan en vis forståelse for de omstændigheder, der kan have ført til amokløbet i Köln nytårsaften.

»Uden på nogen måde at kunne bevise det vil jeg tro, at mange af de her unge fyre for første gang i deres liv fejrede nytår et sted, hvor der var andre kvinder end deres mor. De kan ikke afkode signalerne og forstår ikke, at hvis en kvinde for eksempel smiler til dem, er det ikke en opfordring til sex«, mener han.

Netop beretningerne om, at mændene i Köln var stærkt berusede, er måske kommet bag på mange?

»Muslimske mænd drikker ikke – officielt. Men realiteten er en anden. Der findes vold, sexovergreb, spil, stoffer og alkohol i alle muslimske samfund. Jo mere den slags er forbudt, jo mere foregår det i det skjulte. De unge mænd kan jo bare sige, hvis det bliver opdaget, at det var første og eneste gang. De skulle bare lige prøve det. Men fra nu af lever de med Allah og rører det ikke mere«, siger Kazim Erdogan med et smil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Vi burde demonstrere

Den klejne og magre mand har talt sig varm og smider den gule sweater og smøger ærmerne op på sin lyse skjorte. Det oprører ham, at reaktionen på begivenhederne i Köln ikke har været stærkere i det store indvandrermiljø i Tyskland og måske især i hans egen bydel.

»De unge kvinder i Tyskland har brug for vores støtte og solidaritet nu. Hvis de så, at titusinder mænd, med indvandrerbaggrund, gik på gaden i sympati med dem, ville det være fantastisk. Jeg så gerne sådan en demonstration, hvor indvandrere gik side om side med tyskere, så vi kunne vise alverden, at vi ikke alle er sådan. Hvorfor det ikke sker, forstår jeg ikke«, siger han ærgerligt.

Selv om Kazim Erdogan i sit kvarter er kendt som ’Kaliffen fra Neukölln’ – eller blandt de mange unge mænd, han har hjulpet med råd og dåd, ’storebror’ – kan han ikke forklare passiviteten. Men han afviser enhver tanke om, at muslimske mænd ikke så noget galt foregå i Köln.

»Dybest set er mænd over hele jorden ens og har de samme problemer, uanset hudfarve og religion. Ligesom vold, sexovergreb og undertrykkelse hverken taler med forskellige sprog, har forskellig nationalitet eller etnicitet. Kvindesynet hos muslimske mænd kan være negativt, og mange ser kvinder som en form for tjenere. Men mange har også fået forståelse af, hvordan det tyske samfund fungerer, hvordan tyske kvinder tænker og agerer«, siger han. Og tilføjer grinende:

»Jeg kommer selv fra en lille landsby, hvor jeg var den første, som fik en uddannelse. Begge mine forældre er analfabeter, så det kan altså lade sig gøre at lære det. Man skal virkelig bare starte tidligt. Allerede ambassaderne og konsulaterne i de lande, hvor flygtningene kommer fra, bør indlede indsatsen med at fortælle om helt anderledes kønsroller og mønstre mellem kønnene. Så kan mændene i det mindste være forberedt, når de kommer hertil«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Selv har Kazim Erdogan tænkt sig at gøre, som han altid gør: at bidrage. For den tyske regering klarer ikke alene problemerne med den enorme flygtningestrøm.

»Vi vil ud på asylcentre og skoler og fortælle flygtningene om det tyske samfund, forholdet mellem kønnene og sex. Jeg har aldrig hørt om en bedre metode end at tale sammen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce