RENSELSE. Pave Frans har ændret i den romerske messebog, missalet, sådan så kvinder nu også har lov til at få vasket fødder som del af det hellige katolske Skærtorsdag-ritual
Foto: Alessandra Tarantino/AP

RENSELSE. Pave Frans har ændret i den romerske messebog, missalet, sådan så kvinder nu også har lov til at få vasket fødder som del af det hellige katolske Skærtorsdag-ritual

Internationalt

Pave Frans: Kvinder skal også have lov til at få vasket fødder

For første gang nogensinde skal det være tilladt for kvinder at deltage i helligt fodvask-ritual, melder pave Frans. Beslutningen får blandet modtagelse i den katolske verden.

Internationalt

Pave Frans har efterhånden demonstreret en del gange, at han ikke er den slags pave, der vægrer sig mod at skabe lidt røre i den katolske andedam.

I løbet af sine snart tre år som den katolske kirkes overhoved har han eksempelvis udgivet et rockalbum, åbenmundet adresseret verdens klimaproblemer og samtidig talt for, at forældre gerne må slå deres børn, hvis de opfører sig uopdragent. Børnene, altså.

Og nu har han så foretaget sit næste bemærkelsesværdige træk.

I et brev udsendt af Vatikanet proklamerer pave Frans, at kvinder nu for første gang i historien skal have lov til at deltage i den rituelle vask af fødder, der finder sted ved skærtorsdags-gudstjenester.

Her vasker præsten fødderne på kirkegængerne ved gudstjenestens afslutning. Ritualet stammer fra Johannesevangeliet, hvor det fortælles, at Jesus under den sidste nadver rejste sig fra måltidet for at vaske og tørre fødderne på sine disciple. Et ritual, der ellers i følge det romerske missal - en messebog, der indeholder den katolske kirkes rituelle forskrifter - har været forbeholdt det mandlige køn.

»Efter nøje overvejelser har jeg besluttet at ændre den romerske missal«, melder pave Frans i sit brev.

Han har valgt at omskrive forskriftet, der dikterer, at de, der »vælges til at modtage vask af fødder, skal være mænd eller drenge«. Nu er det i stedet op til de katolske præster selv at vælge frit »blandt samtlige af Guds folk«, når ritualet finder sted.

Frisindet fodvask

Selvom Paven først nu har slået det fast i de liturgiske skrifter, så har han flere gange tidligere benyttet sig af sin nye frihed i praksis.

Under en skærtorsdagsgudstjeneste i 2014 vaskede han eksempelvis fødderne på tolv beboere på et handicapcenter. En gruppe, der både talte kvinder og muslimer.

Det medførte harsk kritik fra flere medlemmer af den katolske kirke. Blandt andre den amerikanske biskop Robert Morlino, der understregede sin forargelse over for det katolske medie National Catholic Reporter:

»Kirkens lov siger, at kun mænd kan modtage vask af deres fødder«, udtalte han.

Andre katolikker var dog langt mere positivt stemte over for pavens handling.

»At inkludere kvinder er en helt forståelig måde at markere det evangelske budskab på«, skrev den amerikanske organisation United States Conference of Catholic Bishops på sin hjemmeside.

»Det var på tide«

Og ligesom med den opsigtsvækkende gudstjeneste i 2014, deler pavens ritualændring nu også vandene blandt medlemmer af den katolske kirke.

»Det var på tide«, lyder det begejstret i et tweet fra den amerikanske organisation for katolske kvinder, Adorers.

Reaktionen er mindre glædelig hos den internationale katolske organisation, Latin Mass Society.

»De katolske liturgiske traditioner bliver revet væk én for én«, lyder det bekymret fra formand for den britiske afdeling, Joseph Shaw.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce