Fattigdom. Over alt i verden lever born og deres forældre I fattigdom. Blandt andet her I Hyderabad i Indien, der som mere end 641 millioner mennesker i regionen har mindre end en dollar at leve for om dagen.
Foto: MAHESH KUMAR A

Fattigdom. Over alt i verden lever born og deres forældre I fattigdom. Blandt andet her I Hyderabad i Indien, der som mere end 641 millioner mennesker i regionen har mindre end en dollar at leve for om dagen.

Internationalt

Én milliardær kan løfte hele sit land ud af fattigdom

Hvis bare én rigmand i flere af udviklingslandene ville give afkald på sin formue, ville han kunne udrydde fattigdom.

Internationalt

Det ville kun kræve, at han fik en oprigtig seriøs lyst til velgørenhed og tog en snak med sin bankrådgiver.

Så kunne han udrydde fattigdom i sit eget land, så ingen af hans landsmænd de næste 15 år ville kunne betegnes som fattige. Kun ved at dele ud af sin egen formue.

Sådan er situationen angiveligt for en række milliardærer, der bor i fattige udviklingslande forskellige steder i verden.

Det amerikanske Brooking Institution, der forsker i blandt andet fattigdom, globalisering og effektiv nødhjælp, har regnet på det.

Og instituttet er kommet frem til, at fattigdom kunne være fortid i en række udviklingslande, hvis landets rigeste person indvilligede i at give afkald på sin egen formue.

Det er eksempelvis tilfældet i Georgien. Her befinder ti procent af landets befolkning sig under fattigdomsgrænsen. Imens har Georgiens rigeste person næsten 36 milliarder kroner stående på sine bankkonti. Blev de penge givet til hans landsmænd, ville det kunne finansiere, at ikke en eneste person i Georgien længere ville befinde sig under fattigdomsgrænsen. Faktisk i de næste 15 år fra nu.

KRONIK

Sådan er situationen også i Swaziland, hvor hele 40 procent af befolkningen betegnes som fattige, mens den rigeste person er god for knap 27 milliarder kroner. Og i Colombia, hvor syv procent af befolkningen, som i dag betegnes som fattige, kunne løftes op over fattigdomsgrænsen, hvis de måtte få nogle af den rigeste persons - og hold nu fast - 92 milliarder kroner.

Kan komme i klub med Gates og Zuckerberg

I denne uge er de rigeste virksomhedsledere og investorer fra over alt i verden samlet i schweiziske Davos i forbindelse med den årlige konference World Economic Forum.

Det er i den anledning, at Brookings Institution har offentliggjort sine regneresultater og samtidig stiller spørgsmålet: »Hvad hvis nogle af de megarige kunne lokkes til at omfordele deres rigdom til de ekstremt fattige?«.

Verden er allerede fuld af forbilleder.

Et af de mest kendte er nok Microsoft-milliardæren Bill Gates, der har sat sig for at donere størstedelen af sin formue væk til velgørende formål.

Over 190 milliarder kroner er det blevet til indtil videre.

Blandt andre også Facebook-stifteren Mark Zuckerberg har på det seneste meldt sig som et godt eksempel.

Han har sammen med sin kone bebudet, at de vil donere 99 procent deres velstand, det vil sige 99 procent af Zuckerbergs aktier i Facebook, til velgørenhed. Det svarer til over 300 milliarder kroner.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce