Nordmagter. Kongeriget Danmark er på grund af Grønland 1 af kun 8 nationer, der med landområder nord for Polarcirklen er medlemmer af Arktisk Råd - og kun 1 af 5, der grænser op mod Det Nordlige Ishav. Samtidigt er Danmark det eneste EU-land ved Ishavet.
Foto: Finn Frandsen (Arkivfoto)/POLFOTO

Nordmagter. Kongeriget Danmark er på grund af Grønland 1 af kun 8 nationer, der med landområder nord for Polarcirklen er medlemmer af Arktisk Råd - og kun 1 af 5, der grænser op mod Det Nordlige Ishav. Samtidigt er Danmark det eneste EU-land ved Ishavet.

Internationalt

Fokus på Arktis: Danmark vil være EU's vindue mod nord

EU bør fokusere mere på Arktis – men kun med penge til forskning og infrastruktur og uden at irritere Rusland.

Internationalt

EU bør satse mere på det kolde Nord. Især, hvis det omfatter masser af penge til arktisk infrastruktur, videnskab og miljø, og man overlader det til Danmark at tage sig af det storpolitiske forhold til Rusland i Arktis.

Sådan kan man beskrive den danske holdning til EU’s fremtidige udenrigspolitik. Danmark har i årevis arbejdet for at gøre Arktis til et helle i global politik, hvor Rusland og Vesten taler pænt sammen om fredelige emner som fiskeripolitik og skibssikkerhed, og sådan skulle det gerne blive ved med at være. Uden indblanding fra EU.

Med den bagtanke har Danmark meldt sig frivilligt til at udarbejde et udkast til en arktisk strategi, der kan blive skrevet ind i EU’s fremtidige udenrigspolitik. Et tilbud, EU har takket ja til.

Udenrigsminister Kristian Jensen bekræfter over for Politiken, at det danske forslag vil være, at EU ikke blander sig i sikkerhedspolitikken omkring Arktis, men holder sig til ’bløde’ områder.

»EU kan spille rigtig mange roller i Arktis. Men Nato og USA har en tilstedeværelse i Grønland, og at putte EU ind på det sikkerhedspolitiske vil ikke nødvendigvis hjælpe med at fastholde Arktis som et lavspændingsområde. Så vil jeg hellere fokusere på de andre områder«, siger han.

Ingen kran i verden er stor nok til at løfte Rusland

Præcis hvilke områder skitserede han onsdag på en konference i København, som var arrangeret af Dansk Institut for Internationale Studier, EU og Udenrigsministeriet. EU’s rolle i Arktis bør være inden for områder som f.eks. råstoffer, shipping, udbygning af infrastruktur – gerne med lån fra Den Europæiske Investeringsbank – og satellitovervågning.

Diplomati med lav stemmeføring

Det vigtige er, at man ikke bringer Ukraine-krisen til Arktis, understregede han. Rusland er klart det største land i den arktiske region, og den danske holdning er, at det er bedre at tale stille sammen end at importere kriser udefra.

»Ruslands geografiske position er et faktum. Ingen kran i verden er stor nok til at løfte Rusland og sænke landet ned et andet sted«, sagde han. »Og hvis jeg er uenig med min nabo, nytter det ikke at råbe højt, hvis min nabo har forladt haven«.

Kongeriget Danmark er på grund af Grønland 1 af kun 8 nationer, der med landområder nord for Polarcirklen er medlemmer af Arktisk Råd – og kun 1 af 5, der grænser op mod Det Nordlige Ishav. De andre er ud over Rusland 3 Nato-medlemmer: USA, Canada og Norge. Med andre ord er Danmark det eneste EU-medlem ved Ishavet.

Både Arktisk Råd og Arctic 5 har givet håndslag på at holde Arktis fredeligt. Og trods øgede spændinger mellem Rusland og Vesten de seneste 5 år er det lykkedes at holde Arktis konfliktfrit og en åben bagdør i international politik.

Derfor giver ministerens udmelding god mening, siger Gerald Stang, der er analytiker ved EU Institute for Security Studies i Paris. Han påpeger, at hvis Danmark tog en rolle som EU’s spydspids på udenrigspolitikken i Arktis, ville man samtidig være nødt til at acceptere, at andre EU-lande blander sig i politikken.

Danmark kunne altså pludselig blive tvunget til at repræsentere for eksempel Polens eller de baltiske landes holdning til Rusland – og det kunne forplumre det sjældne samarbejde med russerne mod nord.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Hvis man vil definere EU’s politik, er man indirekte også nødt til at invitere EU med ved bordet. Forpligtelsen rækker begge veje«, siger Gerald Stang.

Andrei Zagorski, der er afdelingsleder ved det russiske videnskabsakademi og en anerkendt kommentator på internationale forhold, er enig i, at det er nødvendigt at bevare Arktis som et frirum.

»Aktis er et følsomt område. Men selv om vi i stigende grad importerer problemer fra andre dele af verden, er vores samarbejde i Arktis stadig ganske godt«, sagde han på konferencen.

Den danske melding vinder umiddelbart genklang hos Nathalie Tocci, der leder forhandlingerne om en ny udenrigspolitisk strategi i EU:

»Det er fint, hvis Danmark beslutter selv at tage føringen i Arktis, ligesom Italien kan føre an, når det gælder Libyen eller Eritrea. Det er ikke sådan, at al udenrigspolitik skal foregå i EU«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce