Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Foto: AP/Michael Sohn
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Presset Angela Merkel er ved at løbe panden mod grænsemuren

Det tyske regeringsparti CSU kræver, at landet følger Østrigs loft for antallet af asylansøgere. Kansler Merkel kritiseres af sine egne fra top til bund og går tilbage i målinger.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Presset vokser dag for dag på den tyske forbundskansler, Angela Merkel, hvis flygtningepolitik kritiseres fra alle sider. Både hendes nedtur i meningsmålingerne og politiske kommentarer antyder, at hendes tid som partileder kan lakke mod enden.

»Hvilken nedtur: For få uger siden var hun stadig »den mest magtfulde kvinde i verden« ifølge det amerikanske magasin Time, hun var den indiskutable nummer 1 i regeringsunionen, garanti for en sikker valgsejr i 2017 med meningsmålinger, der skød gennem taget. Og nu? Et kanslerembede i solnedgangen i undergangsstemning i Berlins regeringskvarter«, skriver magasinet Stern i en af de typiske kommentarer, der er haglet ned over Angela Merkel i de sidste dage.

Med den modvind i ansigtet kunne hun i aftes i sneklædt idyl på et smukt hotel i kurbadsperlen Wildbad Kreuth i Bayern gå ind til flere tæsk hos parlamentsmedlemmerne hos regeringspartneren, søsterpartiet CSU. Samarbejdet med Merkels parti, CDU, fik endnu et skud for boven, da trafikminister Alexander Dobrindt fra CSU som den første af Merkels ministre offentligt kritiserede hendes politik i et interview i går.

»Grænsen for belastning er nået. Det signal må sendes på en måde, der ikke kan misforstås«, sagde Alexander Dobrindt til avisen Münchner Merkur og gjorde det klart, at de tyske grænser skal lukkes for asylansøgere.

Østrigerne har gjort det. Så må vi også gøre det

Næppe havde Østrig i går offentliggjort sin beslutning om at indføre en øvre grænse på 37.500 for det antal flygtninge, landet kan modtage i år, før medlemmerne af parlamentet fra CSU tog nyheden til sig.

»Østrigerne har gjort det. Så må vi også gøre det«, sagde partiets generalsekretær, Andreas Scheuer, til medier ved landsmødet.

Han og partifællerne kunne glæde sig over, at en meningsmåling i går gjorde det klart, at 55 procent af tyskerne ønsker en lukket grænse og begrænsninger på antallet af flygtninge, landet tager imod. Meningsmålingen fra instituttet Forsa viser, at støtten til Merkels parti, CDU, er faldet yderligere og nu ligger på 37 procent. Imens fortsætter det højrepopulistiske Alternative für Deutschland, som i aftes havde arrangeret en demonstration mod flygtningepolitikken i byen Jena, fremgangen og ligger på 10 procent.

»Efter masseovergrebene i Köln og terrorangrebet i Istanbul tænker mange vælgere ikke bare på flygtningekrisen, men også på at bekæmpe terrorisme og kriminalitet«, siger direktøren for Forsa-instituttet i en pressemeddelelse om undersøgelsen.

Også den tyske forbundspræsident, Joachim Gauck, gik i går i rette med Angela Merkels stålsatte overbevisning om, at der ikke skal sættes grænser for flygtningestrømmen til Tyskland i en tale til verdens politiske og økonomiske elite, der er samlet til konference i Davos i Schweiz.

»Grænser er ikke uetiske. De hjælper med til at sikre accept i samfundet. Uden accept er samfundet ikke åbent eller parat til at tage imod flygtninge. En strategi med begrænsninger kan være både moralsk og politisk nødvendig for at sikre statens evne til at fungere«, sagde Joachim Gauck.

Også andre ledende medlemmer af CDU kritiserer Angela Merkel, som i forgårs modtog et brev, hvori de blandt andet kræver, at Tyskland fremover følger reglerne i Dublin-aftalen og afviser asylansøgere, der kommer fra andre lande i EU.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I lyset af udviklingen i de seneste måneder kan vi ikke længere tale om en stor udfordring – vi er på på kanten af, at vores land ganske enkelt er overvældet«, skrev kritikerne blandt andet i brevet, som er blevet lækket til det franske nyhedsbureau AFP.

Mødet i CSU var ikke slut ved redaktionens slutning. Men politiske kommentatorer vurderer, at stemningen var lige så iskold indenfor som udenfor. Merkel, der på vej ind til mødet fortalte pressefolk, at hun stadig går ind for europæiske løsninger frem for nationale som lukkede grænser, har formentlig kun to måneder til at vende udviklingen. Hvis hun ikke har nedbragt antallet af asylansøgere inden valgene i tre tyske delstater i marts, kan hun blive tvunget til at gå af som forbundskansler.

--------------------------

Rettelse: I en tidligere version skrev vi, at præsident Joachim Gauck og Angela Merkel er partifæller. Men Joachim Gauck er partiløs.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden