Truet. Sidste sommer var Grækenlands regeringsleder, Alexis Tsipras, centrum for langtrukne gældsforhandlinger, der truede med at udelukkede hans land fra euro-samarbejdet. Nu vil flere EU-lande smide grækerne ud af Schengen.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP

Truet. Sidste sommer var Grækenlands regeringsleder, Alexis Tsipras, centrum for langtrukne gældsforhandlinger, der truede med at udelukkede hans land fra euro-samarbejdet. Nu vil flere EU-lande smide grækerne ud af Schengen.

Internationalt

Flere lande vil smide Grækenland ud af Schengen

Sverige, Østrig og Tyskland vil udelukke grækerne fra de åbne grænsers klub.

Internationalt

Grækenland skal få kontrol over de flygtninge, der strømmer ind over grænsen fra Tyrkiet – ellers bliver landet smidt ud af Schengen-samarbejdet.

Ministre fra Tyskland, Østrig og Sverige har fra ugens start gjort klart, at dette er de to eneste mulige scenarier for Grækenland.

»Hvis vi ikke kan beskytte EU’s ydre grænse – den græsk-tyrkiske grænse – vil Schengens ydre grænse flytte op til Centraleuropa«, sagde Østrigs indenrigsminister, Johanna Mikl-Leitner, til Reuters efter et EU-møde mandag.

Tysklands indenrigsminister, Thomas de Maizière, sagde til Politico Europe, at EU må sikre sig, at Grækenland »gør sit hjemmearbejde« med at forbedre grænsesikkerheden, »men tiden løber ud«.

Sveriges indenrigsminister, Anders Ygeman, gjorde over for Reuters klart, at han ser lignende konsekvenser:

»Hvis et land ikke lever op til sine forpligtelser, bliver vi nødt til at begrænse dets forbindelser til Schengen-området«.

En række lande – herunder også Danmark – har i månedsvis kritiseret Grækenland hårdt for at gøre for lidt. Blandt andet er kun et af fem planlagte modtagelsescentre ved grænsen i funktion trods aftaler om, at de skulle have været i gang for flere måneder siden.

Tusinder af flygtninge og migranter kommer fortsat ind i Grækenland daglig, og størstedelen tager videre nordpå – især med retning mod lande som Tyskland, Østrig og Sverige.

Grækenland afviser truslerne

Grækenland har løbende afvist al kritik og gør det samme med denne uges trusler. De andre EU-lande har været for langsomme i støtten til Grækenland med penge til grænsevagter, ambulancer, senge og udstyr til at tage fingeraftryk, siger to græske ministre til Reuters.

De beklager samtidig, at en række lande op gennem Europa nu har indført midlertidig grænsekontrol som reaktion på flygtningestrømmen.

»En ting er, at et land går i panik, bliver bange og lukker grænser. Noget andet er at acceptere, at den europæiske krise bliver en humanitær krise i Grækenland, hvor tusindvis af flygtninge og migranter fanges i en fælde«, siger migrationsminister Yannis Mouzalas.

Der er ikke hjemmel til at smide Grækenland ud, så det undrer mig, hvordan de vil gøre

Den græsk-tyrkiske grænse er reelt umulig at kontrollere på det niveau, de andre lande forventer, mener Grækenland.

»Det er meget svært at afholde små både fra at komme ... bortset fra at sænke dem eller skyde dem, hvilket er imod vores europæiske værdier og græske værdier«, siger Nikos Toskas, der er minister for offentlig orden i Grækenland.

Formelt kan man ikke smide Grækenland ud

Det er dog heller ikke hverken hele EU eller et enigt Tyskland, der står bag ønsket om at udelukke Grækenland. Tysklands udenrigsminister, Frank-Walter Steinmeier, kritiserer truslerne mod Grækenland som en falsk løsning, der ikke hjælper nogen. Og EU-kommissionen påpeger, at det simpelthen ikke lader sig gøre.

»Ingen taler om ’suspendering af’ eller ’eksklusion fra’ Schengen – ingen sådan mulighed eksisterer«, skriver talskvinde Natasha Bertaud på Twitter.

Det er korrekt, vurderer en ekspert.

Tusindvis af flygtninge og migranter fanges i en fælde

»Der er ikke hjemmel til at smide Grækenland ud, så det undrer mig, hvordan de vil gøre«, siger Gerd Battrup, der er lektor i grænseregionsforskning ved Syddansk Universitet.

»Man har også tidligere talt om at indsætte grænsevagter fra andre lande, men ser man på reglerne, er der faktisk ingen mulighed for at gribe ind over for Grækenland«, siger Gerd Battrup.

Flygtninge kan ende ved Ungarns grænse

Hun peger på, at det ikke er let for grækerne at oprette en effektiv kontrol på den græsk-tyrkiske grænse:

»Der er jo ikke tale om en øresundsbro, som man bare kan lukke af«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Man kan i princippet godt handle over for Grækenland ved, at de andre lande indfører midlertidig grænsekontrol. Men Grækenland har ingen grænse med andre Schengen-lande, påpeger forskeren.

»Flygtningene kan så ende ved grænsen til Ungarn, som har det med at holde dem ude med ekstremt hårde midler. Det svarer til at skubbe folk i gummibåde ud i vandet«, siger Gerd Battrup.

EU vil bremse flygtningene i Grækenland

Mens kommissionen afviser, at Grækenland formelt udelukkes fra Schengen, bakker kommissionens formand dog samtidig op om at styrke grænsekontrollen der, hvor flygtninge og migranter vandrer ud af Grækenland på deres vej nordpå. Et tiltag, der reelt kan have samme effekt som at smide grækerne ud.

I et brev til Sloveniens regeringsleder, Miro Cerar, giver kommissionens ledelse sin opbakning til et forslag om, at EU skal støtte styrkelsen af Makedoniens grænse til Grækenland – for at dæmme op for strømmen af mennesker, der søger nordpå fra Grækenland.

Planen er, at flere flygtninge vil blive i Grækenland og dermed tage presset af en række andre lande, som de i dag vandrer op igennem, før de oftest havner i Østrig eller Tyskland.

»Jeg byder dit forslag velkommen«, skriver kommissionsformand Jean-Claude Juncker i brevet til Cerar og forsikrer om kommissionens støtte til Sloveniens plan om, at alle EU-lande skal »yde støtte til makedonske myndigheder for at støtte kontrollen med grænsen til Grækenland«. Det fremgår af en version af brevet, som er lækket til flere medier.

Juncker: Hold op med at vinke flygtninge videre

Støtten skal ifølge brevet komme i form af både politi, grænsebetjente og udstyr. Da Makedonien ikke er medlem af EU, må EU-landene lave hver sin aftale med Makedonien om at sende personale til den makedonsk-græske grænse.

I sit brev skriver Juncker, at lande på flygtningenes rute op gennem Vestbalkan må holde op med at »vinke flygtninge igennem uden at informere nabolandet«.

Vi kan ikke forstå, hvad det er for en politik, at et land vil lukke sine grænser til Grækenland

Grækenlands migrationsminister siger til Financial Times, at Grækenland ikke er blevet taget med på råd om det slovenske forslag.

»Vi agter ikke at blive en kirkegård af sjæle her. Vi kan ikke forstå, hvad det er for en politik, at et land vil lukke sine grænser til Grækenland«, siger Yannis Mouzalas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Grænsekontrol undersøges

EU’s medlemslande var efter mødet mandag enige om at bede kommissionen undersøge muligheden for at forlænge den nationale grænsekontrol, som seks lande, herunder Danmark, har indført som reaktion på flygtningekrisen.

Ifølge Schengens regler må grænsekontrol højst vare i 6 måneder. Dette kan dog forlænges i op til 2 år »under ekstraordinære omstændigheder«.

Ud over Danmark har Sverige, Norge, Tyskland, Østrig og Frankrig indført midlertidig kontrol af indre grænser.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce