Illustration: Mads Pedersen/Liv Ajse

Illustration: Mads Pedersen/Liv Ajse

Internationalt

FN-chef: Syrien-forhandlingerne bliver op ad bakke

Alle diplomatiske talenter skal på arbejde i FN, hvis krigen i Syrien skal slutte. Og det kan meget vel ende med, at Assad bliver siddende.

Internationalt

Forhandlingsrummene er klar, hotelværelserne til delegationerne er booket, der er kaffe på kanden, og teen er sat over.

Rent fysisk og logistisk er alt klar til at indlede fredsforhandlingerne om borgerkrigen i Syrien, som FN formelt udsendte invitationer til i tirsdags.

Men om forhandlingerne kommer i gang i dag som planlagt, og hvem der præcis deltager, er stadig usikkert. At spændingen holdes helt frem til deadline er et tegn på, hvor uhyre vanskelige forhandlinger, der forestår i Genève i de kommende dage, uger og måneder – hvis det altså overhovedet lykkes at komme i gang.

»Det bliver op ad bakke«, som FN’s særlige udsending til Syrien-krisen, Staffan de Mistura, med diplomatisk underdrivelse udtrykte det til et pressemøde i Genève.

De to tidligere fredskonferencer om Syrien, i 2012 og 2014, er brudt sammen, men de Mistura understregede, at han krydser fingre for, at tredje gang bliver lykkens gang:

»Vi håber, at dette vil føre til en succeshistorie«, sagde de Mistura og pegede på, at FN denne gang har gjort meget ud af at indlede forhandlingerne uden at stille nogen former for ultimative krav. Modsat de to tidligere fredskonferencer er der heller ikke nogen formel åbningsceremoni eller anden fanfare.

Forhandlinger på to spor

Fredsforhandlingerne vil efter planen køre på to separate spor. Et om fremtidens Syrien og et mere praktisk orienteret, der handler om at få skabt en våbenhvile og begynde at løse den massive humanitære krise. Umiddelbart er forventningerne på kort sigt højest til de sidste. FN har trods alt formået at forhandle lokale våbenhviler på plads flere steder i landet i de senere måneder, herunder i Homs, Syriens tredjestørste by.

  • Klik på kortene og læs mere om de primære aktører:

Samtidig har der været øget internationalt fokus på at få afsluttet de blokader, der ifølge FN har isoleret omkring en halv million mennesker.

USA har solgt totalt ud, når det gælder Assad

Billederne fra den syriske ferieby Madaya, som ligger en times kørsel fra Damaskus, og hvor omkring titusinder har sultet siden sommer, og mange er døde, skabte opsigt verden over tidligere på måneden.

FN’s øverste humanitære leder i Syrien, Yacoub El Hillo, opfordrede i denne uge inderligt parterne til som minimum at blive enige om at stoppe massemordet på civile. »Stop angreb på skoler, stop angreb på hospitaler, stop angreb på læger. Hvis de ikke kan blive enige om dette, ved jeg ikke, hvad de kan blive enige om«, sagde El Hillo på en pressekonference i Genève.

Ifølge menneskerettighedsgruppen Syrian Observatory for Human Rights er over 330.000 mennesker blevet dræbt i borgerkrigen, der snart har varet i 5 år. Over halvdelen af Syriens befolkning er blevet fordrevet fra deres hjem.

  • Klik på kortene og læs mere om de primære aktører:

Men bliver den humanitære situation svær, er det ingenting at regne i forhold til at få afsluttet krigen og skabt et nyt politisk system.

Her står parterne stadig langt fra hinanden, og det største spørgsmål er – som det hele tiden har været – hvad der skal ske med præsident Bashar al-Assad og hans regime.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var for at komme af med Assad, at oprøret begyndte i 2011, og selv om borgerkrigen siden er muteret til et gigantisk regionalt slagsmål, hvor terrorgrupper som Islamisk Stat og Nusra-fronten kontrollerer store dele af landet, holder de fleste syriske oprørsgrupper stadig fast i, at Assad må forlade magten.

I den senere tid har USA og Vesten dog været betydelig mindre fastlåste i forhold til spørgsmålet, og allerede inden forhandlingerne er startet, har de accepteret, at Assad kan blive siddende i en overgangsperiode.

  • Klik på kortene og læs mere om de primære aktører:

»USA har solgt totalt ud, når det gælder Assad«, siger den libanesiske politiske kommentator Michael Young, der spår, at det meget vel kan betyde, at præsident Assad og hans regime formår at holde sig ved magten i lang tid fremover.

»At Vesten har accepteret Assad i en periode fremover, sætter oppositionen i en presset situation i forhandlingerne, hvor den let kommer til at stå som den, der modarbejder en løsning«, siger han. »Og når først det hele ruller, og Assad stadig sidder ved magten i Damaskus – hvem i alverden vil så forsøge at genstarte konflikten for at komme af med ham?«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce