Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Louis Leeson/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Her er fire truende pandemier, FN har uheldige erfaringer med

FNs Verdenssundhedsorganisation har tidligere haft svært ved at reagere rigtigt på truende pandemier.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Sars

Folk i det sydlige Kina og Hongkong blev i efteråret 2002 syge med høj feber og vejrtrækningsproblemer. Der var tale om en ny virussygdom, formentlig overført fra dyr til mennesker.

WHO skred ind med en række anbefalinger, som i dag vurderes at have været ’alarmistiske’. WHO’s nuværende leder, Margaret Chan, var dengang ansvarlig for sundhedssystemet i Hongkong.

Sars bliver ikke en pandemi, og i sommeren 2003 blev udbruddet erklæret under kontrol. Cirka 8.000 blev smittet og 800 døde, men omkostningerne blev vurderet til mindst 75 milliarder kroner.

H1N1

Influenzatypen H1N1 er en sygdom, der oprindeligt plagede svin. Den blev alene overført til mennesker gennem de syge grise. Men i 2009 blev der konstateret tilfælde, hvor sygdommen overførtes fra menneske til menneske.

WHO frygtede en pandemi med millioner af syge og mange dødsfald. En lang række lande forberedte hel eller delvis vaccination af befolkningen.

I Danmark udløste det voldsom debat, da myndighederne i første omgang valgte kun at vaccinere nøglepersoner og ansatte i sundhedsvæsenet, men kun en mindre del af befolkningen blev syg.

Ebola

Trods klare advarsler fra Læger uden Grænser og andre ngo’er gik der fem-seks måneder, før WHO i august 2014 forstod, at ebolaudbruddet i Vestafrika var langt farligere end antaget.

Der gik yderligere to-tre måneder, før den internationale indsats blev effektiv, og op mod 30.000 blev smittet, mens næsten 12.000 er døde af sygdommen, der smadrede sundhedssystemerne i tre af verdens fattigste lande.

I dag er der fortsat spredte udbrud af ebola i Vestafrika, men sygdommen blev aldrig en pandemi, der ramte resten af verden.

Zika

Zika overføres fra menneske til menneske af myg. Virus blev først fundet i Centralafrika, men tidligere har der kun været spredte udbrud med begrænset betydning. Nu menes det, at 1,5 millioner mennesker i Syd- og Mellemamerika er smittet.

Normalt forløber sygdommen uden større problemer, men alvorlige udviklingsforstyrrelser hos fostre med deraf følgende hjerneskader skyldes formentlig zika. I Brasilien er der født over 4.000 misdannede børn mod normalt få hundrede.

I dag skal WHO’s eksperter afgøre, om zika er en trussel mod den internationale folkesundhed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden