Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Zika-trussel? Eksperter udelukker en epedemi i Europa, men mener at zika-virussen kan sprede sig i især Sydeuropa.
Foto: Andre Penner/AP

Zika-trussel? Eksperter udelukker en epedemi i Europa, men mener at zika-virussen kan sprede sig i især Sydeuropa.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forskere: Zika-virus kan blive et problem, men ikke en epidemi i Europa

’Tigermyggen’ kan sprede virus i Sydeuropa, men risikoen for en epidemi er ringe.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Sydeuropa findes en myggeart, der er nært beslægtet med den myg, der i øjeblikket spreder zika-virus med epidemisk hast i Syd- og Mellemamerika. Det betyder, at der især i landene i den sydlige del af Europa kan forekomme tilfælde med zika-virus, der ikke bare er importeret af rejsende fra de ramte områder, men som i stedet er ’hjemmedyrkede’ spredt af den såkaldte tigermyg, Aedes albopictus, der tilhører samme myggeslægt som Aedes aegypti, der spreder sygdommen i Syd- og Mellemamerika.

»Zika-virussen kan sagtens komme til Europa, tigermyggen er allerede i dag veletableret i Italien, og den findes i Schweiz, Tyskland, Frankrig og så langt nordligt som i Holland. Man kan godt forestille sig et udbrud i Sydeuropa, og derfor holder de europæiske myndigheder da også nøje øje med myggeforekomster«, forklarer Boy Overgaard Nielsen. Han er lektor emeritus ved Aarhus Universitet og myggeekspert.

Boy Overgaard Nielsen understreger, at mygs samlede udvikling går langsommere, jo koldere det er, og det i sig selv gør risikoen for en egentlig epidemi i Europa mindre. Tigermyg kan også bringe virus med sig til Danmark i f.eks. fly fra Sydamerika.

»På en varm sommerdag kan en sådan myg stikke en person, der bor i nærheden af lufthavnen. Men det vil ikke blive en epidemi, det er for koldt til, at myggene kan nå at reproducere sig selv hurtigt nok til at sprede sygdommen hurtigt«.

Det vil ikke blive en epidemi, det er for koldt til, at myggene kan nå at reproducere sig selv hurtigt nok

Epidemiolog Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut afviser heller ikke, at zika-virus kan blive et problem i Europa.

»Det er ikke fuldstændig usandsynligt. Men tigermyggen er ikke så effektiv en vektor – eller transportør – af virus. Man kan derfor sagtens forestille sig smitte – men det er ikke det samme som en epidemi«.

Tre til fem år til vaccine

I Danmark er det veterinærinstituttet på DTU, der følger udviklingen i den danske myggebestand.

Efter at WHO mandag kategoriserede zika-virus som en trussel mod den internationale folkesundhed, har blandt andet det franske medicinalfirma Sanofi meddelt, at selskabets erfaring med udvikling af vaccine mod dengue-feber »kan udnyttes til at forstå udviklingen af zika-epidemien og på sigt fremskynde en vaccine, der kan testes mod zika«.

Den brasilianske præsidents chefrådgiver, Jacques Wagner, fortalte på en pressekonference mandag, at det formentlig vil tage mellem tre og fem år at udvikle en egentlig vaccine. Brasilianske og amerikanske forskere har indledt et samarbejde om at udvikle effektive vacciner.

ZIKA-TRUSSEL?

De sommerolympiske lege i brasilianske Rio de Janeiro er den største enkeltbegivenhed i de lande, der er ramt af epidemien.

Den Olympiske Komités (IOC) præsident, Thomas Bach, er tilfreds med WHO’s beslutning om, at erklære zika en trussel mod folkesundheden. IOC er tryg ved sundhedsmyndighedernes indsats mod zika-virus og de myg, der spreder sygdommen.

Samtidig fremhævede Thomas Bach, at der ikke er udstedt nogen generelle advarsler imod at rejse i de ramte områder. De gælder alene gravide kvinder og kvinder, der planlægger at blive gravide.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden