Træning. Som del af et nyt tysk-amerikansk initiativ skal Danmark i endnu højere grad øve sammen med soldater fra Polen og de baltiske lande. Her ses danske tropper under en international militærøvelse i Litauen i 2014.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP

Træning. Som del af et nyt tysk-amerikansk initiativ skal Danmark i endnu højere grad øve sammen med soldater fra Polen og de baltiske lande. Her ses danske tropper under en international militærøvelse i Litauen i 2014.

Internationalt

Danmark skal træne flere soldater i østlande

Forsvarsministeren melder Danmark til tysk-amerikansk plan for at styrke militæret i Polen og de tre baltiske lande.

Internationalt

Sideløbende med Nato’s planer om ny oprustning i det østlige Europa vil stadig flere danske soldater skulle træne sammen med militæret i Polen og de tre baltiske lande.

Det vil forsvarsminister Peter Christensen (V) meddele sine kolleger, når han i dag deltager i et møde for ministre fra alle alliancens 28 medlemslande.

Vi er nødt til at opruste i en vis forstand, for Nato skal kunne mere

»Danmark deltager i forvejen i en lang række øvelser. I løbet af 2016 vil vi øge deltagelsen endnu mere for at hjælpe med træning, der skal løfte Polens og de baltiske landes evne til at forsvare sig«, siger forsvarsministeren.

Som noget nyt melder Danmark sig til et tysk-amerikansk initiativ kaldet TACET (Transatlantic Capability Enhancement and Traning Initiative), der går ud på mere målrettet træning af de militære styrker i Estland, Letland, Litauen og Polen.

I løbet af dette år vil til sammen omkring 5.000 danske soldater komme til at deltage i forskellige øvelser i Nato’s østlige medlemslande, som efter Ruslands annektering af Krim i 2014 på ny føler sig truet af den store nabo mod øst.

Nato gør klar til oprustning i Europa

Den danske deltagelse i øvelser og træning markerer ifølge Forsvarsministeriet en forøgelse på 20 procent i forhold til tidligere år.

»Vores tropper er i forvejen tilmeldt Nato’s hurtige reaktionsstyrke. Men ud over vores eget bidrag skal vi nu også i højere grad via TACET hjælpe polakkerne og balterne med at løfte deres del af opgaven. Det vil blive udmøntet over de næste to år«, siger Peter Christensen.

Vi kan ikke lade det ske uden at reagere militært og teknisk. Rusland vil ikke kompromis med dets sikkerhedspolitiske interesser

Ud over USA, Tyskland og de østlige værtslande omfatter TACET også Canada, Italien, Luxembourg, Holland, Norge og Portugal.

Danmarks deltagelse i initiativet for at løfte træningsindsatsen i vore østlige nabolande kommer samtidig med, at Nato går i gang med at konkretisere en optrapning af territorialforsvaret i Central- og Østeuropa.

Nato er i fuld gang med at udvide alliancens hurtige reaktionsstyrke. Samtidig diskuterer alliancens forsvarsministre i dag og i morgen, hvordan infrastruktur og oplagring af kampvogne og andre tunge, konventionelle våben i Europa skal udbygges.

»Vi er nødt til at opruste i en vis forstand, for Nato skal kunne mere«, siger forsvarsminister Peter Christensen.

Rusland advarer mod provokation

USA meddelte i sidste uge, at regeringen i Washington vil firedoble det militære budget i Europa næste år. Det sker blandt andet fordi, at der skal udstationeres en ny amerikansk panserbrigade på mellem 3.000 og 5.000 mand i Europa. Amerikanerne er samtidig gået i gang med at oplagre flere tunge våben i hele striben af østlige Nato-lande.

Også Storbritannien gør klar til at udsende flere soldater til Østeuropa, og den britiske flåde forbereder sig også på at flere krigsskibe skal deltage i øvelser og patruljering i farvandene mod øst.

Planen er hele tiden at rotere et større antal Nato-tropper ind og ud af især de baltiske lande og Polen, men uden at bygge store permanente baser for tusindvis af soldater i de østlige lande. Det ville nemlig være i strid med de aftaler, som Nato indgik med Rusland efter den kolde krigs afslutning.

Ikke desto mindre opfatter Rusland den vestlige alliances nye optrapning som en helt unødvendig provokation, der ikke kan stå ubesvaret tilbage.

»Vi kan ikke lade det ske uden at reagere militært og teknisk. Rusland vil ikke gå på kompromis med dets sikkerhedspolitiske interesser«, siger den russiske Nato-ambassadør, Alexander Grushko, ifølge nyhedsbureauet AP.

Ved åbningen af forsvarsministermødet i dag fastholder Nato’s generalsekretær, Jens Stoltenberg, at russerne ikke har noget at frygte.

»Vi søger ikke konfrontation med Rusland. Vi søger ikke en ny kold krig. Vi vil faktisk undgå en ny kold krig«, siger Stoltenberg.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce