Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
naziopgør. Indgangen til koncentrationslejren Auschwitz med indgangsskiltet 'Arbeit Macht Frei' (Arbejde gør fri). Nu bliver en af lejrens vagter stillet foran en dommer.
Foto: Czarek Sokolowski / AP (arkiv)/AP

naziopgør. Indgangen til koncentrationslejren Auschwitz med indgangsskiltet 'Arbeit Macht Frei' (Arbejde gør fri). Nu bliver en af lejrens vagter stillet foran en dommer.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere Auschwitz-vagt kan få 15 år for massemord

I dag begynder sagen mod en 94-årig tidligere vagt i lejren. Han er anklaget for sin rolle i 170.000 mord.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den 94-årige tidligere vagt i nazi-koncentrationslejren Auschwitz Reinhold Hanning skal til formiddag stå ansigt til ansigt med en dommer i tyske Detmold.

Han er anklaget for meddelagtighed i mindst 170.000 mord på jøder i lejren i det besatte Polen under Anden Verdenskrig.

Retssagen er den første af i alt tre retssager, der er planlagt til i år, mod tidligere medlemmer af det nazistiske korps SS.

Christoph Heubner, der er næstformand for Den Internationale Auschwitz Komité i Berlin, siger, at retssagerne skal ses som en mulighed for at gøre op med »svigt i Tysklands retssystem«.

Blandt de 6.500 tidligere SS-ansatte i Auschwitz, der overlevede krigen, er færre end 50 blevet dømt.

Født i Auschwitz

Holocaustoverlevende Angela Orosz, som er blandt dem, der skal vidne mod Reinhold Hanning, siger til nyhedsbureauet AFP, at alt personalet i Auschwitz »var en del af denne dræbermaskine«.

»Uden disse mennesker og deres støtte til Holocaust, ville det, der skete i Auschwitz i løbet af blot et par år - nemlig mordet på 1,1 millioner mennesker - ikke have været muligt. Måske ville mange af mine familiemedlemmer stadig være i live«, siger hun.

Angela Orosz blev født i Auschwitz lidt over en måned inden, lejren blev befriet 27. januar 1945.

Overlevere skal vidne

Når anklageskriftet mod Hanning er blevet læst op i dag, vil retten høre vidneudsagn fra tre tyske sagsøgere, de holocaustoverlevende Leon Schwarzbaum, Erna de Vries og Justin Sonder.

Reinhold Hanning står anklaget for blandt andet at have udvalgt, hvilke fanger der var egnet til arbejdskraft, og hvilke der skulle sendes i gaskamrene.

Det formodes samtidig, at han var klar over, at der foregik regelmæssig masseskydning af de indsatte i lejren såvel som systematisk udsultning af fanger.

»Gennem sin rolle som vagt fremmede han adskillige tusinde drab på indsatte«, oplyser anklageren.

Hanning står til mellem tre og 15 års fængsel, hvis han bliver kendt skyldig. Men i betragtning af hans høje alder og den tid, det tager at appellere, er det usandsynligt, at han kommer til at udstå en eventuel straf.

Ifølge 90-årige Justin Sonder »burde retssagen have været afholdt for 40-50 år siden«.

»Men selv i dag er det ikke for sent at se på, hvad der skete«, siger Sonder, som mistede 22 familiemedlemmer under naziregimet og selv blev sendt til Auschwitz, da han var 17 år gammel.

Reinhold Hanning erkender at have arbejdet i Auschwitz. Men han afviser anklagerne om meddelagtighed i mord.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden