Fastlåst. Den syriske krise har lagt stort pres på Tyrkiet, der bl.a. har indført skrap grænsekontrol - både for at undgå massive flygtningestrømme ind i Tyrkiet og for at undgå, at hellige krigere rejser den anden vej. Her er det et billede fra en lejr i det nordlige Syrien.
Foto: IHH/AP

Fastlåst. Den syriske krise har lagt stort pres på Tyrkiet, der bl.a. har indført skrap grænsekontrol - både for at undgå massive flygtningestrømme ind i Tyrkiet og for at undgå, at hellige krigere rejser den anden vej. Her er det et billede fra en lejr i det nordlige Syrien.

Internationalt

Løkke: »Uhørt«, at Politiken-journalist blev udvist

Både Europarådet og Udenrigsministeriet må protestere, siger danske politikere.

Internationalt

Det er ikke i orden, at Tyrkiet har tilbageholdt og udvist en dansk journalist, der var på vej ind i landet for at rapportere om flygtningesituationen.

Det mener statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der nu lade Udenrigsministeriet tage sagen op med Tyrkiet. Dermed lægger han sig på linje med en række af Folketingets udenrigsordførere, der alle kræver, at regeringen tager sagen meget alvorligt.

Baggrunden er, at Politikens udenrigsreporter Claus Blok Thomsen tirsdag aften blev omringet af politifolk og tilbageholdt i Istanbuls Sabiha-lufthavn, lige efter han var stået ud af flyet.

LÆS ARTIKEL

Han måtte overnatte i en celle, og næste dag blev han sat på et fly tilbage til Danmark med en besked om, at han aldrig ville få lov til at rejse ind i Tyrkiet igen.

Regeringen er opmærksom på sagen, som den er ved at »udbore«, siger Lars Løkke, der af samme grund understreger, at han endnu ikke kender alle detaljer.

Det siger sig selv, at journalister skal have adgang, så det er, hurtigt vurderet, uhørt

»Det siger sig selv, at journalister skal have adgang, så det er, hurtigt vurderet, uhørt. Jeg kender ikke de nærmere omstændigheder. Dem er udenrigsministeriet ved at bore ud, og det vil vi selvfølgelig tage op over for tyrkerne«, siger han.

»Det er selvfølgelig ikke i orden, at danske journalister - det gælder i øvrigt også andre internationale journalister - nægtes adgang. Derfor må der følges op på den sag«, tilføjer han

Ordførere kritiserer Tyrkiet

Tyrkiet har ikke givet en forklaring på udvisningen, og derfor er det usikkert, om det er sket, fordi han er journalist. Det er dog den overvejende holdning blandt danske politikere, at man er gået målrettet efter en journalist.

»Der er da 1 promilles chance for, at der er sket en fejl, men det er nok desværre ikke sådan«, som Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, udtrykker det.

Både på venstre- og højrefløjen bruges ord som »alvorligt« og »dybt uacceptabelt« om episoden. Enhedslisten bebudede, at man vil kalde udenrigsministeren i samråd, og både Enhedslisten og Socialdemokratiet vil desuden tage sagen op i Europarådet.

Her er et overblik over partiernes reaktioner:

Foto: Steen Brogaard

Holger K. Nielsen (SF):

»Det er jo dybt alvorligt. Det er udtryk for en udvikling i Tyrkiet, som er meget bekymrende, hvor præsident Erdogan slår ned på folk, han mener er kritiske over for ham, herunder landets egne journalister og nu tilsyneladende også journalister fra udlandet. Han forsøger at få den totale magt i landet«.

»Selvfølgelig skal der reageres fra dansk side. Det er en dansk statsborger, endda en journalist, så der er oven i købet et problem med ytringsfriheden. Så det er naturligt, at regeringen må reagere«.

Foto: Steen Brogaard

Naser Khader (K):

»Generelt er det skidt med pressefriheden under Erdogan, og det bliver værre og værre. Claus Blok Thomsen er ikke den første udenlandske journalist, der har problemer. Og Tyrkiets forklaring undrer mig. Hvorfor lige Claus og ikke andre?«.

»På den ene side synes jeg, at det er o.k., at tyrkerne ser på passagerlister og afviser folk, der ikke har lovlige ærinder, for vi har jo selv bedt dem om at hjælpe med, at der ikke kommer syrienskrigere ind i Tyrkiet. Men det skal på ingen måde gå ud over journalister. Så jeg vil tage det op som et spørgsmål på det møde i Udenrigspolitisk Nævn, der skal afholdes allerede nu fredag formiddag«.

Foto: Steen Brogaard

Nikolaj Villumsen (EL):

»Det er en meget alvorlig sag. Det er fuldstændig uacceptabelt, at en journalist forhindres indrejse. Desværre er det blot endnu et eksempel på de store problemer, Tyrkiet har med pressefriheden – den danske journalist Nagieb Khaja fik tæsk, og lige nu er der 30 tyrkiske journalister i fængsel«.

LÆS ARTIKEL

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Der er intet, der tyder på, at Claus Blok Thomsen skulle være til fare for Tyrkiets sikkerhed. Så skulle det være, fordi han har skrevet en artikel om al-Qaeda for flere år siden, men det burde aldrig kunne være en begrundelse«.

»Vi bør fra dansk side ikke acceptere de her overgreb mod journalister i det hele taget og danske i særdeleshed. Så jeg indkalder udenrigsministeren i samråd, for han bliver nødt til at sætte foden ned. Jeg vil også rejse både Nagieb Khaja og Claus Blok Thomsens sager over for Europarådets ministerkomité, for som jeg ser det, forbryder Tyrkiet sig over for de grundlæggende menneskerettigheder, de har skrevet under på at overholde«.

Foto: Steen Brogaard

Rasmus Nordqvist (Alt.):

»Ytrings- og pressefriheden har det svært i Tyrkiet over for de hjemlige journalister, og det er slemt nok. Men den nye fremfærd over for udenlandske journalister er dybt bekymrende«.

»Vi har i forvejen svært ved at kontrollere de følgevirkninger, der er fra krigen i Syrien, og derfor har vi meget brug for observatører som journalister, der kan beskrive situationen for flygtningene«.

»Jeg kan ikke bedømme ambassadens troværdighed, men jeg synes, det er bekymrende, at vi ser så stort et antal udenlandske journalister blive smidt ud. Det er alvorligt, meget alvorligt, at det sker. Vi ser virkelig hårde odds for den fri presse i Tyrkiet, og når man oven i købet går efter internationale journalister, må udenrigsministeren se på sagen«.

Foto: Steen Brogaard

Michael Aastrup Jensen (V):

»Jeg synes, det er meget alvorligt. Selvfølgelig har vi ikke helt overblik over, hvad den reelle begrundelse er, men hvis det på nogen måde er et forsøg på at indskrænke en journalists arbejdsvilkår i Tyrkiet, er det desværre endnu et eksempel på den negative udvikling under Erdogan. Vi har før set ham forsøge på at camouflere sandheden om, hvad der foregår i Tyrkiet«.

»Først skal vi have et klart svar fra Tyrkiet på, hvad i alverden der gør, at man nægter en journalist indrejse. Der er da 1 promilles chance for, at der er sket en fejl, men det er nok desværre ikke sådan«.

»Der er redskaber i Europarådet til at lægge pres på Tyrkiet. Nu må vi sende et klart signal om, at hvis Tyrkiet ønsker at være en del af Europa, må man opføre sig på en anden måde«.

Foto: Steen Brogaard

Mogens Jensen (S):

»Det er selvfølgelig helt uacceptabelt, at et land på den måde afviser en journalist og oven i købet smider ham ud af landet. Det er stik imod, hvad Tyrkiet har forpligtet sig til i forhold til Europarådet, hvor ytringsfrihed er en af de helt afgørende værdier«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Tyrkiet har en meget dårlig track record, når det gælder behandlingen af journalister, ikke mindst landets egne, og det tyder på, at der er en forværring. Det er uacceptabelt«.

»Jeg forventer, at udenrigsministeren vil tage det her op over for Tyrkiet. Det er jo ikke kun danske journalister, der bliver udsat for denne behandling, men andre udenlandske journalister. Så der bør komme en samlet indsats fra de lande, der har oplevet at få journalister smidt ud, og det kunne Danmark godt stille sig i spidsen for«.

»Jeg vil sørge for, at der bliver stillet spørgsmålet i Europarådets ministerråd om det her. Tyrkiet er meget følsomt over for kritik fra Europarådet, så det, tror jeg, vil have betydning«.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce