Telediplomati. USA's Barack Obama og hans russiske præsidentkollega holder telefonkontakten i bestræbelserne på at løse konflikten i Syrien
Foto: Susan Walsh (arkiv)/AP

Telediplomati. USA's Barack Obama og hans russiske præsidentkollega holder telefonkontakten i bestræbelserne på at løse konflikten i Syrien

Internationalt

Obama og Putin taler i telefon for at fremme våbenhvile i Syrien

Mens præsidenternes nærmeste skændes på sikkerhedskonferencen i München, prøver de selv at komme et skridt videre

Internationalt

Hvad nogle af deres nærmeste og mest betroede medarbejdere ikke formåede på den internationale sikkerhedskonference i München, der slutter i dag, forsøger præsidenterne Barack Obama og Vladimir Putin nu at klare over telefonen; nemlig at sikre at der bliver våbenhvile i Syrien fra på fredag.

Våbenhvilen er livsnødvendig for de hundredtusindvis af civile, der er fanget i belejrede byer som Aleppo uden fødevarer og drikke.

Hårdt optrukne fronter

I München blev fronterne mellem Rusland på den ene side, USA, EU og Nato trukket så hårdt op under weekendens debatter, at alle aktører så med betragtelig mere pessimisme på mulighederne for at gennemføre den våbenhvile, som en gruppe af 17 lande og EU ellers havde vedtaget på et møde forud for konferencen.

Muligvis var det derfor, at de to præsidenter i dag har talt sammen i telefon for at høre om hinandens positioner og måske gyde olie på de urolige vande efter konferencen i München. Ifølge flere nyhedsbureauer var samtalen i hvert fald positiv.

Det tyske nyhedsbureau DPA citerer kilder i den russiske regering i Moskva for, at begge statsoverhoveder er glade for den beslutning om at lade våbnene tie, der blev vedtaget i München og opsatte på at føre flere forhandlinger indbyrdes og med parterne i borgerkrigen i Syrien i de kommende dage i bestræbelserne på at få beslutningen ført ud i livet.

»Vi er klar til at forsøge at løse problemerne, men det kræver tæt daglig kontakt med amerikanerne. Vi er med at på at ringe til hinanden ti gange om dagen, hvis det er det, der skal til«, sagde Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov på konferencen i München i et forsøg på at vise den gode, russiske vilje.

Russerne bomber de forkerte

Her var han i clinch med blandt andre sin amerikanske kollega John Kerry, der beskylder russerne for at bombe »de helt legale oprørsgrupper, vi gerne vil have med til forhandlinger om fred i landet - men det er jo lidt svært, når russerne bomber dem«, som John Kerry sagde. Amerikanerne vil have russerne til at deltage i bombetogter mod IS i stedet for de oprørsgrupper, der kæmper mod Syriens leder, Bashar al-Assad, som Rusland søger at hjælpe med sin militære indsats i landet,

Ruslands ministerpræsident Dmitrij Medvedev, som også deltog i sikkerhedskonferencen i München, undlod her at svare på talrige spørgsmål om de russiske bombetogter, som angiveligt rammer civile i blandt andet Aleppo. Men over for tv-stationen Sky afviste han i weekenden påstandene: »Det kan ikke bevises for det passer ganske enkelt ikke«, sagde Medvedev.

I München understregede udenrigsminister Sergej Lavrov dog, at »man ikke skal dæmonisere Assad - man skal i det hele taget ikke dæmonisere andre end terroristerne«.

Over for Obama skal Putin ifølge telegrambureauerne have gjort det klart,at han er klar til at indgå i en ny koalition mod terrororganisationen IS, der er det fælles mål for USA og Rusland i Syrien og Irak. De to præsidenter aftalte på telefonmødet, at de to landes forsvarsministre fremover skal stå i tæt kontakt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I München sagde ministerpræsident Dmitrij Medvedev, at Rusland kritiseres så hårdt af Vesten og Nato og at stemningen er så dårlig, at »jeg nogle gange har det som om vi stadig er i den kolde krig og spekulerer på, om der virkelig skal en tredje verdenskrig til, før folk kan lære at arbejde sammen«.

Helt så dyster situationen dog ikke ifølge John Kerry og Tysklands udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier, der dog begge beskyldte Rusland for at optræde aggressivt i Ukraine og Syrien.

»Jeg tror, at det Medvedev prøver at sige er, at vi skal passe på, at vi ikke havner i en ny kold krig«, lød fortolkningen fra Frank-Walter Steinmeier.

Stemningen efter debatten blandt udenrigsministrene i München blev rammet ind af den britiske Philip Hammond. På et spørgsmål fra koncerencens leder, tyske Wolfgang Ischinger, om, hvor store chancerne for våbenhvile er i procent, svarede Sergej Lavrov: »49«. Det fik Philip Hammond til at konkludere: »Efter Lavrovs øvrige udsagn skulle man faktisk tro, at udsigterne er lig nul«.

Iagttagere i München bemærkede, at de udsendte fra Rusland optrådte i stærk, fælles front uden vaklen. Ministerpræsident Dmitrij Medvedev sagde endda i sin tale, at han lige før afrejsen til München, havde mødtes med Vladimir Putin. Formentlig for at koordinere bestræbelserne på at vise et stærkt og ubøjeligt Rusland for alverden. Nu er det så op til netop Putin sammen med Obama at standse det verbale slagsmål, så muligheden for våbenhvilen i Syrien ikke forspildes.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce