Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: © UESLEI MARCELINO / REUTERS/REUTERS
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børnelægen, der opdagede
zika-epidemi, frygter en gentagelse

Stigning i antallet af misdannede børn fik børnelægen Vanessa van der Linden til at slå alarm.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I begyndelsen af august i fjor lagde den brasilianske børnelæge Vanessa van der Linden mærke til noget mærkeligt. En af hendes patienter var gravid med tvillinger, men det ene fosters hoved var holdt op med at vokse. Det målte knap 28 centimeter.

Vanessa konstaterede, at det drejede sig om mikrocefali, en neurologisk fosterskade, som i gennemsnit rammer 5 af 10.000 børn hver år. Nogle uger senere opdagede hun endnu et tilfælde og et til med den usædvanlige misdannelse.

»På nogle uger havde vi haft 5 tilfælde på klinikken. Jeg tænkte, at der måtte ligge noget nyt bag«, siger Vanessa van der Linden til Politiken.

Hun talte med sin mor, som også er børnelæge, og som i byen Recife med 4 millioner indbyggere den seneste måned var stødt på 7 børn med for små hoveder. Mor og datter kontaktede andre læger i området, som også havde bemærket en unormal stigning i antallet af tilfælde. Vanessa tog prøver af mødrene for at udelukke, at der var tale om cytomegalo-virus, toxoplasmose, parvo-virus, røde hunde og hiv. Resultaterne var negative.

Da vi vidste, hvad det drejede sig om, gik det hele meget hurtigt

Kontaktede epidemiolog

»Jeg spurgte mødrene, om de havde lagt mærke til noget usædvanligt under graviditeten, og 7 af 10 svarede, at de havde haft røde og kløende pletter på huden. Så tænkte jeg: Det er noget nyt!«.

Vanessa van der Linden indberettede sin opdagelse til sundhedsmyndighederne i delstaten Pernambuco, som satte hende i forbindelse med epidemiologen Carlos Brito. Han var netop i gang med at forske i det afrikanske zika-virus, der kom til Brasilien i forbindelse med VM i fodbold i 2014. Han mente, at der kunne findes en sammenhæng mellem den absurde stigning i antallet af fostre med mikrocefali og zika-virusset.

»Han udførte nogle tests, som viste, at der var zika-virus i fostervandet, og da indså vi, at vi stod over for en epidemi«, fortæller Vanessa van der Linden.

I begyndelsen af oktober alarmerede hun sundhedsministeriet i hovedstaden Brasilia, og myndighederne begyndte at arbejde på at udrydde den myg, som spreder virusset.

»Da vi vidste, hvad det drejede sig om, gik det hele meget hurtigt. Men Brasilien er et stort land. Man kan ikke udrydde myggen fra den ene dag til den anden«, siger hun.

Vanessa van der Linden er 46 år, har to døtre på 11 og 15 år og tilhører en familie, som nedstammer fra den nederlandske koloni, der erobrede det nordøstlige Brasilien i 1600-tallet.

Hun og hendes mor er nogle af områdets fremmeste børnelæger og begge specialister i neurologiske fosterskader. Derfor arbejder Vanessa og hendes mor, Ana van der Linden, for øjeblikket i døgndrift.

69 børn med mikrocefali

Vanessa van der Lindenhar ansvaret for 69 spædbørn med mikrocefali, men alligevel formår hun at holde tæt kontakt til mødrene. Et af de børn, hun hjælper, er Alicia. Hun er 3 måneder og har en temmelig alvorlig grad af mikrocefali.

»I begyndelsen skreg Alicia døgnet rundt, men jeg synes allerede, det går bedre med hende. Det gælder om at stimulere hende og vise Nadja (Alicias mor), hvordan hun kan hjælpe sit barn«, siger Vanessa og fortæller, at Nadja ringer til hende hver dag.

»Mødrene er meget afhængige af støtte. De ved ikke, hvad de skal gøre. Nogle af børnene kan have meget alvorlige skader og kommer aldrig til at gå, sidde, tale eller se. Andre børn kan derimod lære at gå og tale nogenlunde«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sundhedsvæsen under pres

Mange spørgsmål er endnu ubesvarede med hensyn til, hvordan zika-virusset kan forårsage mikrocefali, og der skal stadig forskes meget i emnet.

Skeptikerne mener, at tidligere udbrud af zika-virus ikke førte til et øget antal tilfælde af mikrocefali.

Det afviser Vanessa van der Linden. Hun mener, at tilfældene af mikrocefali under det seneste udbrud i Fransk Polynesien i 2013 ikke blev kendt, fordi abort er tilladt i Fransk Polynesien.

Først efter udbruddet i Brasilien har lægestanden i Fransk Polynesien konstateret, at der på et år blev foretaget 19 aborter af fostre, som havde fået mikrocefali. Det er en betydelige forøgelse i forhold til andre år.

I Brasilien har zika-epidemien fået sundhedssystemet til at kuldsejle.

»Allerede inden epidemien var sundhedsvæsnet i krise. Prøv bare at forestille dig, hvordan det er nu med disse tusindvis af tilfælde af mikrocefali«.

En løsning kunne være at tilbyde abort til de mødre, der ikke vil føde et barn med alvorlige neurologiske fosterskader.

Men folkeopinionen i Brasilien er stadig imod en ændring af abortlovgivningen.

»Brasilianere er vældig religiøse. Det kommer til at tage lang tid at ændre folks indstilling til abort«, siger hun.

I de senere uger har Vanessa og hendes 75-årige mor lagt mærke til en anden ny tendens. Antallet af børn, der er født med mikrocefali, er faldet i delstaten Pernambuco, som er det hårdest ramte område i verden. Antallet af nyfødte børn med mikrocefali kulminerede i november sidste år – 7 måneder efter at epidemien var på sit højeste i delstaten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Den dårlige nyhed er, at antallet af zika- tilfælde igen er begyndt at stige. Det er højsommer i Brasilien lige nu med mange tropiske regnskyl, og det gør, at aedesmyggen stortrives.

»Jeg er bange for, at vi i september atter kommer til at se en drastisk forøgelse af antallet af børn, som fødes med mikrocefali«, siger Vanessa van der Linden.

Oversættelse: Lorens Juul Madsen

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden