Eksperter: Menneskelig fejl var årsag til togkollision i Bayern

Togulykken i Tyskland for en uge siden skyldtes en menneskelig fejl, lyder det fra efterforskningsleder.

Internationalt

Menneskelige fejl lå til grund for togulykken ved Bad Aibling i Tyskland, hvor 11 mennesker blev dræbt og omkring 80 kvæstet. Det oplyser tyske eksperter en uge efter togulykken i Bayern.

»Der er ingen beviser for tekniske problemer. Vores efterforskning viser, at det var en menneskelig fejl med katastrofale konsekvenser«, siger Wolfgang Giese, som leder efterforskningen, der har haft fokus på signalerne på strækningen.

Ifølge ham kunne den menneskelige fejl være undgået, hvis en 39-årig signalmedarbejder, der nu er blevet hovedfokus for efterforskningen, havde fulgt reglerne.

Nødopkald blev ikke svaret

Medarbejderen tillod, at to tog kørte imod hinanden på strækningen og indså for sent sin fejl. Han foretog et nødopkald kort før kollisionen.

»Men det blev ikke svaret«, siger Jürgen Brantz, der også efterforsker sagen.

Der er derfor indledt en juridisk proces, men medarbejderen er dog ikke tilbageholdt, da politiet ikke mener, at han udførte handlingerne med vilje.

Ulykken skete tirsdag 9. februar klokken 06.48 på strækningen mellem Holzkirchen og Rosenheim.

Kørte galt i kurve

Her kørte de to tog på en strækning, hvor der skal lægges nye sveller og kun er ét spor. Kollisionen skete, da de to tog kørte ind i et sving, hvilket betød, at lokomotivførerne ikke har været i stand til at se hinanden, før togene kolliderede.

Begge lokomotivførere var blandt de dræbte.

Efter ulykken udtalte den tyske transportminister, at der netop skulle have været et system på strækningen, der skulle forhindre ulykker.

»Det er en strækning, der er sikret med et system, der automatisk skulle sørge for, at togene ikke kører ind i hinanden og bremser automatisk i et nødstilfælde«, forklarede transportminister Alexander Dobrindt på et pressemøde på dagen for ulykken.

To sorte bokse blev fundet efter ulykken, og indholdet af dem skulle hjælpe myndighederne med præcis at finde frem til årsagen for ulykken.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce