Optrapning. Billeder frigivet af ImageSat viser angiveligt kinesiske missiler på Woody-øen.
Foto: ImageSat International N.V. / AP/AP

Optrapning. Billeder frigivet af ImageSat viser angiveligt kinesiske missiler på Woody-øen.

Internationalt

Kina optrapper den kolde krig i omstridt havområde

Kina har for første gang opstillet missiler på kunstige øer, som det kinesiske militær har bygget i omstridt havområde.

Internationalt

Der er ingen grund til bekymring, sagde Kinas præsident, Xi Jinping, da han var på officielt besøg i Washington i september sidste år.

Her kom Xi for første gang med offentlige kommentarer om de kunstige øer, som det kinesiske militær har bygget i Det Sydkinesiske Hav. Og beskeden til Barack Obama var, at Kina »ikke er ude på at forfølge en militarisering« af området.

Det var dengang.

Nye satelitfotos viser, at Kina har opstillet jord-til-luft-missiler på mindst én af de kunstige øer, hvor der også er lavet andre militære installationer som for eksempel en landingsbane.

Kina har i de seneste par år opbygget en lang række øer i Det Sydkinesiske Hav, og det er sket med en hurtighed, der har overrasket både analytikere og nabolande.

Kina bygger øerne, fordi kommunistpartiet gør krav på cirka 90 procent af hele Det Sydkinesiske Hav. Området er rigt på ressourcer som olie samt fiskeri, og det er et af verdens mest trafikerede havområder med vigtige ruter for containertrafik.

ASIEN I VÅBENKAPLØB

De nye missiler er blevet opstillet på øen Woody, der er en del af øgruppen Paraceløerne, som også Taiwan og Vietnam gør krav på.

De nye satelitfotos kommer fra ImageSat International og blev først offentliggjort på Fox News. En anonym talsmand fra det amerikanske forsvarsministerium bekræfter opstillingen af missiler til New York Times. Taiwans forsvarsministerium bekræfter det også i en udtalelse.

Den kinesiske udenrigsminister, Wang Yi, afviser »enkelte vestlige mediers« omtale af missilerne og opfordrer til istedet at fokusere på, hvordan Kina har opbygget fyrtårne i havområdet for at gøre skibstrafikken mere sikker.

»Hvad angår de begrænsede og nødvendige faciliteter til selvforsvar, som Kina har bygget på øer og rev, som vi har personer udstationeret på, er det i overenstemmelse med retten til selvforsvar, som Kina kan hævde i henhold til folkeretten, og det bør der ikke være spørgsmål om«, sagde Wang Yi i går i Beijing.

Indbragt stridigheder for domstol i Haag

Filippinerne har indbragt grænsestridighederne med Kina for Den Internationale Domstol i Haag, men regeringen i Beijing nægter at anerkende domstolen. Ifølge kommunistpartiet har Det Sydkinesiske Hav været en »uomtvistelig« del af Kina siden »oldgammel tid«.

Øerne er skabt ved opbankning, hvor specialbyggede skibe suger sand op fra havbunden. Flere af øerne var indtil for få år siden blot rev, der knap var synlige selv ved lavvande.

Blandt andet USA og Australien har flere gange sendt flådefartøjer ind i området tæt på Kinas nybyggede øer for at hævde retten til navigationsfrihed, som er sikret i international lovgivning. Landene har også sendt fly ind i luftrummet over øerne, som Kina også gør krav på.

Og det vil USA fortsætte med, siger admiral Harry Harris, der er kommandør i US Pacific Command, på en pressekonference i Tokyo.

»Vi vil foretage flere og mere komplekse operationer for at understrege navigationsfriheden i Det Sydkinesiske Hav. Vi har ingen intentioner om at stoppe«, siger Harry Harris.

Optrapning af kold krig

Analytikere ser opstillingen af de nye missiler som en optrapning af den kolde krig om Det Sydkinesiske Hav.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg mener, at jord-til-luft-missiler er en markant udvikling«, siger Mira Rapp-Hooper, ekspert i Det Sydkinesiske Hav og tilknyttet Center for a New American Security, til Reuters.

Mira Rapp-Hooper ser det som et kinesisk modsvar til de amerikanske operationer og er ikke overrasket over at se de kinesiske HQ-9-missiler på øen.

Det er Sam Roggeveen, der er analytiker hos australske Lowy Institute for International Policy, heller ikke. Han skriver i en analyse på instituttets hjemmeside, at Kina tidligere har haft J-11-jagerfly udstationeret på øerne i november sidste år.

Og det er måske på grund af de erfaringer med jagerflyene, at de nye missiler er på mobile installationer. For »korrosion fra havluften er et virkelig alvorligt problem for jagerflyene, hvis de er udstationeret for længe på denne lille forpost. Vi må formode, at det samme gør sig gældende for HQ-9«, skriver Sam Roggeveen. Han understreger i sin analyse også, at man ikke skal bagatellisere opstillingen af missiler, selv om de er blot er mobile og ikke stationære.

»Dette er endnu en optrapning fra Beijings side, og de forhøjer indsatsen i det stadig mere intense spil, der foregår i regionen«, skriver Sam Roggeveen.

Feather Zhang har bidraget med research.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce