Foto: Martin Meissner/AP
Internationalt

EU indkalder til hastemøde om flygtninge

Flygtningekrisen er fortsat så ustyrlig, at der kaldes til nyt topmøde om to uger.

Internationalt

Selv om alle EU’s ledere er samlet i Bruxelles i går og i dag, og de skal mødes igen om en måned, er det nødvendig også at mødes ekstraordinært derimellem.

Det meddelte EU-præsident Donald Tusk tidligt i morges som afslutning på 11 timers forhandlinger.

Årsagen er de tusinder af flygtninge og migranter, som fortsat ankommer til Europa daglig, og som EU fortsat mangler en fælles løsning på, forklarede Tusk. På mødet vil man invitere Tyrkiets regeringsleder, Davutoglu.

Det var oprindelig meningen, at en række EU-ledere skulle have mødtes med Davutoglu og talt om samarbejde om flygtningekrisen, inden topmødet begyndte i går. Men den tyrkiske leder meldte afbud på grund af det formodede terrorangreb i Ankara onsdag.

Østrigs loft over flygtninge skabte konflikt

Den reelle årsag til, at hastemødet bliver indkaldt, kan dog også have med andet en Tyrkiet at gøre: Østrig vil i dag indføre et loft over, hvor mange flygtninge landet vil tage pr. dag.

Tysklands kansler, Angela Merkel, insisterede i nat forgæves på, at den østrigske kansler, Werner Faymann, skulle opgive at indføre dette loft. Det fortæller en højtstående diplomat, der udtaler sig på betingelse af anonymitet. Til sidst endte det med, at Merkel i stedet forlangte et særmøde om flygtningekrisen i starten af marts, fortæller diplomaten.

På et kort pressemøde i morges afviste Merkel, at hun havde været i ophedet debat med sin østrigske kollega på mødet.

»Vi er alle partnere i Europa«, sagde Merkel og fortsatte: »Dette er en beslutning, som er op til Østrig«.

Hun pegede dog samtidig på, at Østrigs loft »minder os om, hvor presserende det er at finde løsninger«.

Nationale tiltag skaber splittelse

I sin tale i morges efter første dags afslutning på topmødet lagde Donald Tusk ikke skjul på, at han ser nationale foranstaltninger som et problem, der skaber konflikter mellem EU’s medlemslande.

»De giver ingen mening overhovedet, fordi de skaber splittelser i EU. Vi må i stedet søge en sammensmeltning af forskellige tilgange. Der er intet godt alternativ til en omfattende europæisk plan«, sagde Donald Tusk.

Flere iagttagere peger på, at Merkel er hårdt presset i Tyskland af utilfredshed blandt vælgerne over hendes håndtering af flygtningestrømmen. Efter at kansleren sidste år gjorde klart, at flygtninge er velkomne i Tyskland, har landet modtaget langt det største antal flygtninge og migranter af noget land i Europa.

Aftale med Tyrkiet virker ikke

Merkel har siden appelleret til andre lande om, at de skal indgå i en ordning, hvor de også forpligter sig til at tage deres del. Men en række andre lande har i stedet indført nationale foranstaltninger, heriblandt Østrig, som har skærpet sin grænsekontrol og nu indfører loft over antallet af flygtninge.

Merkel har siden satset på, at EU kan indgå en aftale med Tyrkiet om at bremse strømmen ind i Europa. I november enedes man med den tyske regering om, hvad Tyrkiet kan få til gengæld for at holde på flygtningene, men aftalen har endnu ikke vist resultater.

Midt i marts er der delstatsvalg i Tyskland, hvor Merkels kristendemokratiske CDU står til valgnederlag flere steder.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce