Foto: Francois Lenoir/AP
Internationalt

EU-topmøde er gået i sjælden hårdknude

Dyb uenighed om briternes fremtid i EU sender topmøde i sjælden overtid.

Internationalt

Normalt varer et EU-topmøde langt under et døgn, men det igangværende møde er nu et godt stykke inde i døgn 2.

Den sjældne overtid skyldes, at Storbritanniens premierminister siden i går aftes har siddet låst i intense bilaterale møder med ledere fra især Frankrig, Belgien, Portugal og Tjekkiet. Møderne skyldes, at lederne fra disse lande er lodret imod hver sin del af, hvad Cameron kræver for, at han vil arbejde for, at hans land bliver i unionen.

Siden i formiddags har det været meningen, at alle 28 ledere lige om lidt skulle sætte sig sammen over et måltid og afslutte en aftale med Cameron. Det begyndte som 'english breakfast', blev så til sen frokost, så til en middag og nu er ambitionsniveauet sat ned til, at lederne skal samles om en aperitif kl. 20.30 for at tale aftalen igennem.

David Cameron har dog allerede signaleret, at han ikke regner med, at man bare kan gå sammen og skrive under.

»Forhandlingerne fortsætter ind i aftenen«, skriver premierministeren på Twitter.

Han aflyser muligheden for, at han kan nå hjem til London og præsentere en aftale for resten af den britiske regering i aften. Et sådant møde vil blive holdt, »hvis og når en aftale er indgået«, skriver Cameron. Dermed indikerer han, at topmødet fortsat kan ende uden enighed.

Topmøde lørdag vil historisk

Skulle Lars Løkke Rasmussen (V) og de 27 andre landes ledere fortsat være i topmødebygningen i morgen, vil det være første gang i årevis, at et et sådant møde har strukket sig over tre dage.

En afslutning på mødet er hele dagen blevet udskudt og udskudt, fordi der fortsat er en række landes ledere, som nægter at acceptere Camerons krav. Det komplicerer forhandlingerne yderligere, at næsten hver af lederne har hver sin del, som de specitikt har problemer med.

Møder har der været med Belgiens regeringsleder, Charles Michel, fordi han afviser, at Cameron skal have lov til at ændre EU-traktatens ordlyd om, at man søger en stadig tættere union. Briterne ønsker denne ændring, fordi de - ligesom et flertal af danskerne - ønsker at stå ude af dele af EU-samarbejdet. Men Michel mener, at dette vil ødelægge hele ideen om, hvad EU går ud på.

Møder har der også været med Frankrigs præsident, Francois Hollande, fordi han er modstander af, at Cameron får sikkerhed for, at EU ikke blander sig så meget i, hvordan man driver bankforretninger i London. Briterne mener, at EU's regulering hæmmer Londons store finanssektor. Hollande frygter, at Cameron er ved at sikre sit land nogle uretfærdige fordele.

Østlande blokerer ændring af børnecheck

Endelig har der været mange og intense møder med Tjekkiet, som også taler på vejne af Slovakiet, Ungarn og Polen. Disse østlige lande er imod, at Cameron vil have lov at slippe for at betale fuld børnecheck til borgere fra andre EU-lande, som arbejder i Storbritannien og sender børnepengene til børn i hjemlandet. Storbritannien huser hele 790.000 polakker, som benytter unionens fri bevægelighed til at arbejde der.

På dette spørgsmål får Cameron støtte fra en række nordvesteuropæiske lande og især Danmark, som gerne vil have lov at gøre noget lignende. Men Portugal har i løbet af topmødet stillet sig på den anden side og erklæret sig som voldsomme modstandere af at udvande børnechecken på den måde for udlændinge. Portugal er blandt de lande i Vesteuropa, hvor flest statsborgere arbejder i andre EU-lande.

David Cameron har under topmødet sagt, at han ikke skriver under på en aftale, som han ikke er sikker på, at han kan overbevise de britiske vælgere om at stemme for at forblive i EU. Dermed er der risiko for, at de andre landes modstand får Cameron til at afvise det kompromis, som ventes præsenteret i aften.

Skulle premierministeren sige ja til aftalen, ventes det, at de britiske vælgere skal til folkeafstemning om den 23. juni i år. Stemmer de for aftalen, bliver de i EU. Stemmer de imod, skal Storbritannien forlade samarbejdet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce