Ødelagt. Denne nigerianske landsby, Dalori, der ligger tæt ved grænsen til Cameroun, blev angrebet af Boko Haram i januar. Boko Haram brændte indbyggerne ihjel i deres huse.
Foto: Ola Jossy/P

Ødelagt. Denne nigerianske landsby, Dalori, der ligger tæt ved grænsen til Cameroun, blev angrebet af Boko Haram i januar. Boko Haram brændte indbyggerne ihjel i deres huse.

Internationalt

Boko Haram breder sig i Afrika

Den islamistiske oprørsgruppe Boko Haram har fået fodfæste helt inde i kontinentets hidtil så fredelige hjerte.

Internationalt

Skulle general Kingsley et kort øjeblik glemme den opgave, han er sat til at løse, kan han passende gennemgå de nyhedstelegrammer, der ligger stablet i en bunke på camerounerens tommetykke mahogniskrivebord.

»Mindst 100 Boko Haram-krigere dræbt og våbenlagre genindtaget under militæroperation af Camerouns militær, der befrier 900 gidsler på grænsen mellem Nigeria og Cameroun«, står der i et af telegrammerne dateret 2. december 2015.

Et andet er fra 13. januar i år og beskriver, hvordan en kvindelig selvmordsbomber samme dag dræbte sig selv og mindst 10 andre i en moske, også her tæt ved grænsen til Nigeria.

Om der også ligger rapporter fra Boko Harams selvmordsangreb i Cameroun i september og december, der dræbte henholdsvis ni og syv personer og sårede dusinvis, når vi ikke at opklare, og det kan også være lige meget, for general Kingsley glemmer ikke sin opgave lige foreløbig.

CAMEROUN

»Det er den største udfordring, jeg nogensinde har været med til. Jeg håber, vi får succes – vi skal have succes – i vores kamp imod disse djævle«, siger den hærdebrede militærmand.

Det er et sammenrend af tilfældigheder, der gør, at han ikke har aflyst vores aftale. Tidligere denne dag midt i februar har endnu en selvmordsbomber fra den militante oprørsgruppe Boko Haram taget livet af et endnu ukendt antal mennesker oppe i det nordlige Cameroun, og kun fordi general Kingsley har uopsættelige ærinder her i millionbyen Douala, blev han fritaget fra at lede bataljonen, der lige nu er på vej nordpå ad de ufremkommelige veje.

Vi må ikke lade Boko Haram blive en del af Cameroun. De skal tilintetgøres hurtigst muligt

Så nu sidder vi her, på et kønsløst kontor i Camerouns militærbygninger lidt nord Douala. Blandt landkort, nyhedstelegrammer, guldindrammede billeder fra militære topmøder, pompøse marmormøbler og ventilatorer, der er nytteløse mod den 34 grader varme formiddagsluft.

I månedsvis har general Kingsley sammen med en hær af militære mellemledere brugt enorme ressourcer på at bekæmpe Boko Haram.

I hovedparten af sine seks år lange levetid har gruppen holdt til i Nigeria, men efter intense kampe mod militæret i Nigeria er de militante islamister rykket på tværs af grænsen. Nu ser de ud til at have fået fodfæste i grænseområdet mellem Nigeria, Tchad og Cameroun. Det har ikke bare betydning for general Kingsley, men for hele Afrika.

General Kingsley ser alvorligt ud i luften:

»Vi afrikanere plejer at sige, at Cameroun er et billede på Afrika. Vi bor mere end 260 forskellige etniske grupper her i landet, og alligevel er vi det fredeligste land af alle. Vi er Afrikas fredelige hjerte«, siger han.

Det er dette hjerte, der nu banker hastigt for at få tilført ilt til sine grænseregioner.

»Vi må ikke lade Boko Haram blive en del af Cameroun. De skal tilintetgøres hurtigst muligt«.

IS’ afrikanske provins

Sker det ikke, er konsekvenserne til at få øje på. Boko Haram har ifølge FN og Amesty International indtil videre dræbt mere end 20.000 og drevet godt 2,5 millioner i regionen på flugt. Derfor har en koalition af styrker fra blandt andet Tchad, Benin og Cameroun i den seneste tid hjulpet det nigerianske militær med at bekæmpe Boko Haram, der har sværget troskab til bevægelsen Islamisk Stat. Senest har Camerouns militær genvundet kontrollen med den nordnigerianske by Goshi, hvor Nigerias eget militær ikke var i stand til at fordrive gruppen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men netop den tilsyneladende succes med at slå oprørerne tilbage er en del af forklaringen på, at Cameroun i de seneste måneder har måttet kæmpe mod Boko Haram på eget territorium, vurderer Vestafrika-kender og professor emeritus ved Københavns Universitet Holger Bernt Hansen.

»Boko Haram har ambitioner om at brede sig, særligt til nabolandene Tchad, Niger og Cameroun. De kalder jo området for Islamisk Stats vestafrikanske provins«, siger han.

LÆS ARTIKEL

»Men det handler også om, at Nigeria – med international hjælp – er blevet bedre til at fordrive dem inde på nigeriansk grund. Hver gang Nigeria har genvundet større områder fra Boko Haram, ser vi den effekt, at Boko Haram fortrækker til nabolandene«.

I bund og grund handler det om stabilitet, siger Holger Bernt Hansen. Eller mangel på samme, for Boko Haram trives kun der, hvor stabiliteten ikke gror. Eksperten henviser til flere eksempler i Vestafrika:

»Et af Boko Harams væsentligste formål er at destabilisere regimer og samfund. Det er det, de nu er begyndt på i Cameroun. Præcis som de gjorde det ved det sidste valg i Nigeria og er i gang med frem mod valget i Niger«.

Fred, arbejde, fædreland

Spørgsmålet er så blot, hvordan de i forvejen økonomisk pressede Vestafrikanske økonomier vinder den kamp, der allerede har kostet store summer og lagt beslag på betydelige dele af det nationale forsvar.

»Lokalbefolkningerne er helt afgørende i kampen mod Boko Haram, fordi det er deres efterretninger, der skal understøtte myndighedernes arbejde med at inddæmme og fange Boko Haram. I Nigeria er den del helt udeblevet, fordi befolkningen har været skræmt fra vid og sans. Det ser også ud til at være tilfældet i Cameroun lige nu. Og det kan blive afgørende«, siger Holger Bernt Hansen, der ikke tør spå om udfaldet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det står nærmest 50/50. Det er svært at se, hvor det bærer henad«.

Så tvivlende forholder general Kingsley sig ikke. Fra militærkontoret i Cameroun siger han:

»Vi er fra Cameroun. Vi har overvundet mange andre udfordringer før denne. Vores nationale motto er ’fred, arbejde, fædreland’, og hvis vi arbejder hårdt, vil Cameroun forblive fredeligt. Boko Haram har intet at gøre i Cameroun eller andre steder i Afrika. De vil blive tilintetgjort«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce