Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Foto: Pat Sullivan/AP
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Læger flytter mistanke fra zikavirus til insektgift

Argentinske læger mener, at den brasilianske regerings kamp mod myg er skyld i børn født med for små hoveder.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En gruppe argentinske læger sætter nu spørgsmålstegn ved, om det rent faktisk er zikavirus, der er skyld i den store stigning i antal tilfælde af microcephali hos spædbørn i Sydamerika.

Det skriver teknologimediet Tech Times.

Lægerne i Physicians in Crop-Sprayed Towns (PCST), som er en argentinsk sammenslutning af læger, der beskæftiger sig med skader fra sprøjtegifte, mener, at de mange tilfælde af børn med misdannede hoveder skyldes gift i drikkevandet.

Ifølge PCST blev insektmidlet pyriproxyfen, der danner misdannelser hos myg, i 2014 tilsat Brasiliens vandforsyning for at undgå myggelarver i landets drikkevandstanke.

Lægerne mener, at midlet kan være grunden til de mange tilfælde af microcephali.

Ingen misdannelser i Colombia

Microcephali er en neurologisk lidelse, der medfører underudvikling af kraniet hos spædbørn.

»Misdannelser hos tusindvis af børn, der er født af kvinder, som lever i områder, hvor den brasilianske regering tilsatte pyriproxyfen i drikkevandet, er ikke et tilfælde«, siger PCST i en rapport.

»For eksempel har myndighederne i den brasilianske delstat Pernambuco tilsat pyriproxyfen til drikkevandet, og det er netop her, der findes flest af den myggeart, som bærer zikavirus«.

Pernambuco var også den første delstat, hvor spædbørn med misdannelser blev opdaget.

PCST bruger som yderligere argumentation, at der ingen børn er født med microcephali i Colombia, hvor de seneste tal viser, at 5.013 gravide kvinder er bærere af zikavirus.

Ifølge lægerne kan de brasilianske sundhedsmyndigheder have en interesse i at give zikavirus skylden for de deforme spædbørn for at fjerne fokus fra insektgiften i drikkevandet.

Det fremgår ikke umiddelbart af rapporten i Tech Times, om insektgiften pyriproxyfen også har været anvendt i andre lande.

ritzau

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden