Ruin. Forbipasserende ser på brandtomten, efter at et kommende asylcenter i den tyske by Bautzen blev brændt ned. En gruppe større mennesker forsøgte at forhindre brandfolkene i at slukke branden.
Foto: Christian Essler/AP

Ruin. Forbipasserende ser på brandtomten, efter at et kommende asylcenter i den tyske by Bautzen blev brændt ned. En gruppe større mennesker forsøgte at forhindre brandfolkene i at slukke branden.

Internationalt

Tyske politikere er i chok over nye attentater mod flygtninge

Særlig politiefterforskning sat i gang efter ny påsat brand og voldsom modtagelse af bus med asylansøgere.

Internationalt

Tyske politikere fra højre til venstre er oprørte og kræver handling efter endnu et brandattentat mod et asylcenter i delstaten Sachsen i går, hvor en berusede tilskuere forsøgte at forhindre brandfolk i at slukke ilden.

Episoden kommer lige efter, at en busfuld asylansøgere i byen Clausnitz blev modtaget af folk, der truede dem og råbte »Wir sind das Volk« (Vi er folket) i sidste uge.

»Det, der er sket, er dybt beskæmmende. Hvor koldblodig og fejl man må være, når man omringer en bus med flygtninge og brøler og truer, så folkene inde i den, herunder talrige kvinder og børn, bliver bange«, regeringens talsmand Steffen Seibert i dag på et pressemøde.

»Vores land er anderledes. I vores land ved man, at det dybest set handler om mennesker i nød. Dem behandler vi med anstand og medfølelse. Dem, der vil det anderledes og synes godt om begivenheder som i Clausnitz, de må forvente et klar svar fra alle statslige kræfter og det store flertal af befolkningen«, sagde Steffen Seibert.

Video populær på sociale medier

På de sociale medier er videooptagelser af gruppen, der omringede bussen, blevet delt flittigt. På optagelserne kan man se en grædende dreng, angiveligt fra Libanon, inde i bussen og flere andre skræmte asylansøgere. De turde først forlade køretøjet, da politiet gik ind og bragte dem i sikkerhed i et nærliggende hus.

»Racister er patetiske forbydere, en vanære for vores land. Skam jer«, skrev den tyske viceudenrigsminister Michael Roth på Twitter.

Også justitsminister Heiko Maas udtrykte sit raseri i det virtuelle blækhus.

»Folk, der skamløst bifalder at huse brænder eller skræmmer flygtninge til døde, udviser en afskyelig og skræmmende opførsel«, skrev han.

Trussel mod offentlig sikkerhed

I et interview med mediegruppen RedaktionsNetzwerk Deutschland i dag kaldte Heiko Mass den højreradikale vold »en trussel mod den offentlige sikkerhed - den verbale rascisme er en forløber for fysisk vold«, sagde justitsministeren.

Politiets indsats er også blevet kritiseret og det har ført til, at der nu er nedsat en særlig efterforskningsgruppe, som skal undersøge, hvad der er sket i Sachsen. Her fortsatte de voldsomme episoder med branden på et tidligere hotel i byen Bautzen, som er under ombygning og inden længe skulle stå klart til som asylcenter at tage imod 300 flygtninge.

Chikanerede brandvæsenet

Natten til søndag stod bygningen i flammer ved en brand, der ifølge politiet med stor sandsynlighed var påsat. Da brandvæsenet forsøgte få ilden under kontrol, greb en flok på omkring 30 mænd ind med tilråb. De mest yderligtgående af mændene, der tilsyneladende var berusede forsøgte helt fysisk at forhindre slukningen af branden.

To unge mænd på 20 år blev anholdt for gadeuorden, og ifølge AFP var det lokale politi ikke i tvivl om, hvad mændene havde gang i.

»Gruppen udviste en upassende begejstring over branden og kom med nedsættende kommentarer omkring brandfolkenes indsats«, siger en talsmand fra politiet.

Også fra lederen af partiet De Grønne, Britta Hasselmann, kræves der handling efter de to seneste anslag mod flygtningei Sachsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Forbundsdagen må gøre det så klart, at et ikke kan misforstås, at vi ikke kan tolere sådan noget. Had, diskrimination eller vold mod medmennesker kan ikke tillades«, sagde Britta Hasselmann i dag til tyske medier.

Også i Sachsen, der var en del af det gamle DDR, fordømmes de to episoder voldsomt, Delstatens indenrigsminister Markus Ullbig, CDU, kalder handlingerne »rystene og kvalmende« og lover også en lokal undersøgelse af forløbet.

AfD-chef kritiserer også

Mere overraskende er det måske, at også formanden for partiet Alternative für Deutschland, der ofte omtales som højrepopulistisk. Frauke Petry, tager afstand fra attentaterne.

»Som alle andre ansvarlige politikere tager jeg naturligvis afstand fra brandattentater. De har ikke noget at gøre i et demokratisk land«, sagde hun i dag i en konference med udenlandske pressefolk i Berlin.

Mere problematisk er episoden med bussen i Clausnitz i torsdags. Den omstridte leder af det asylcenter, asylansøgerne i bussen var på vej til, er nemlig ifølge flere medier medlem af Alternative für Deutschland. Han mistænkes for at have været med til at opildne til demonstrationen og er blevet fjernet fra stillingen.

»Der var også provokationer fra bussen. Der kom også uskønne handlinger fra flygtningene - en fuckinger og diverse andre ting«, sagde Frauke Petry.

Foto: Rico Loeb/AP

Hun lagde dog også afstand fra demonstranterne.

»Man spørger sig, hvad der får folk til at gå på gaden på den måde«, sagde hun og understregede, at partiet vil se på anklagerne om, at et medlem af AfD deltog i aktionen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil efterforske sagen. Skulle det vise sig at være sandt, vil det få konsekvenser«, sagde Frauke Petry og nævnte muligheden af en disciplinærsag internt i partiet.

Volker Bech, der er indenrigsordfører for De Grønne i parlamentet opfordrer AfD til at undersøge, hvilken rolle partiet har spillet i »mobiliseringen af bølleoptøjerne«.

Sidste år var der over 1.000 tilfælde af brandattentater og andre anslag mod flygtninge og asylcentre i Tyskland. Landet modtog i fjor 1,1 millioner asylansøgere og myndigheder beregner, at man i år mindst kommer til at modtage 500.000.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce