DEMOKRATI. Verden er blevet mindre fri og demokratisk, fordi demokratiske lande svækker på deres frihedsrettigheder, mens autokratiske lande bliver mere autokratiske. Det konkluderer Freedom House i ny rapport.

DEMOKRATI. Verden er blevet mindre fri og demokratisk, fordi demokratiske lande svækker på deres frihedsrettigheder, mens autokratiske lande bliver mere autokratiske. Det konkluderer Freedom House i ny rapport.

Internationalt

Verdens frihed svinder ind

Andelen af lande, der indskrænker borgernes frihed, er den største i ti år.

Internationalt

Flere og flere borgere rundt omkring i verden får indskrænket deres frihedsrettigheder.

For tiende år i træk er friheden og den demokratiske udvikling på tilbagetog. Samtidig er antallet af lande, der har indskrænket borgernes frihed, det højeste i løbet af de ti år.

Det konkluderer den amerikanske organisation Freedom House i dens årlige rapport om verdens udvikling i frihed, demokrati og autokrati.

Kritik af Vestens håndtering af flygtningestrøm

Freedom House har undersøgt 195 landes udvikling i borgerrettigheder og politiske rettigheder i løbet af 2015. Her er 72 lande på et år blevet mindre frie og demokratiske, mens kun 43 lande har taget skridt mod mere frihed.

Til sammenligning var der for ti år siden stort set lige mange lande, der indskrænkede borgernes frihedsrettigheder, som der var lande, der udvidede dem.

LÆS EKSPERTFORKLARING

Organisationen er nået frem til deres resultat ved at måle landene på forskellige kriterier som valgproces, politisk deltagelse og individuelle menneskerettigheder.

Ifølge Freedom House skyldes faldet i globale frihedsrettigheder blandt andet borgerkrigen i Syrien, men også vestlige demokratiske lande får kritik i rapporten.

»Spændinger i Mellemøsten og flygtningestrømmen førte til populistiske reaktioner samt nye sikkerhedsforanstaltninger i demokratiske lande. Begge dele truer grundlæggende værdier i et åbent samfund«, skriver Freedom House.

Freedom House peger desuden på, at det spiller en væsentlig rolle i frihedsudviklingen, at autoritære regimer som Kina og Saudi-Arabien har øget politisk undertrykkelse internt i landene og over for udenlandske fjender. For eksempel har Kina øget censur og propaganda.

I grafikken herunder ses udviklingen i landenes placeringer i kategorierne fri, delvis fri og ikke fri mellem 1885-2015.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce