Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Jasiger. Han er kendt som Danmarks mest populære EU-skeptiker med næsten 466.000 personlige stemmer ved valget til Europaparlamentet. Nu håber Morten Messerschmidt (DF) på et ja til EU i Storbritannien.
Foto: ANDERSEN CICILIE S.

Jasiger. Han er kendt som Danmarks mest populære EU-skeptiker med næsten 466.000 personlige stemmer ved valget til Europaparlamentet. Nu håber Morten Messerschmidt (DF) på et ja til EU i Storbritannien.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morten Messerschmidt: »Det er første gang nogensinde, at jeg kan anbefale et ja til EU«

Messerschmidt håber, briterne bliver i EU - og afviser samme afstemning i Danmark.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morten Messerschmidt befinder sig pludselig i en situation, han aldrig har prøvet før: Han håber brændende, at jasiden vinder en folkeafstemning om EU.

Han og Dansk Folkeparti er ellers kendt for notorisk at agitere for et nej ved alle folkeafstemninger om EU-spørgsmål. Men det har ændret sig, efter at den britiske premierminister, David Cameron, sent fredag i sidste uge kunne offentliggøre, at EU er gået med til en række ændringer, hvis Storbritannien bliver i unionen.

»For mig er det her et meget stort øjeblik«, siger Morten Messerschmidt om Camerons aftale.

»Mit slogan under valgkampen var: ’Mere Danmark – mindre EU’. Med Camerons aftale får vi det første klare tegn på, at man giver indflydelse tilbage til de nationale parlamenter«, siger Morten Messerschmidt, der i 2014 blev valgt til Europaparlamentet med næsten 466.000 personlige stemmer.

I aftalen med Cameron går de andre EU-lande blandt andet med til, at medlemslande ikke længere er forpligtet til at søge et stadig tættere EU-samarbejde. Desuden vil medlemslandenes nationale parlamenter få magt tilbage fra Bruxelles på flere områder.

Det føles godt at anbefale et ja til EU

Efter at aftalen blev indgået fredag, har Cameron bebudet, at briterne skal til folkeafstemning 23. juni. Her kan de enten stemme ja til den nye aftale, Cameron har forhandlet sig til, og så bliver Storbritannien i unionen. Eller de kan stemme nej til aftalen – og så forlader Storbritannien EU.

Morten Messerschmidt, hvad opfordrer du briterne til at stemme?

»Jeg afstår fra direkte at komme med opfordringer, men jeg lægger ikke skjul på, at jeg håber, briterne bliver i unionen. Mange af elementerne i aftalen er formuleret på en måde, så det gavner Danmark. Det gælder for de nationale parlamenters styrkede rolle og for flere andre områder«.

Når det går i denne retning, kan jeg sagtens vænne mig til at anbefale et ja.

Så du håber på et ja i et EU-spørgsmål?

»Ja. Det er første gang nogensinde, at jeg kan anbefale et ja til EU«.

Hvordan føles det?

»Jamen, det føles faktisk rigtig godt. Når det går i denne retning, kan jeg sagtens vænne mig til at anbefale et ja«.

Som brite kunne jeg meget vel stemme nej

Hvad ville du stemme, hvis du var brite?

»Jeg kunne meget vel, hvis jeg var brite, stemme nej. Men nu er jeg dansker og vurderer det ud fra en dansk kontekst«.

I Storbritannien siger mange, heriblandt London-borgmester Boris Johnson, at de vil stemme nej, fordi EU er blevet for overnationalt. Det lyder som noget, du selv kunne have sagt. Forstår du argumenterne?

Jeg kunne meget vel, hvis jeg var brite, stemme nej.

»Jeg forstår udmærket både Boris Johnson og de mange af mine kolleger hernede i parlamentet, som agter at stemme nej«, siger Morten Messerschmidt.

»Jeg er jo ikke brite, men hvis jeg var, ville jeg tænke, at landet har mange gode muligheder for at agere uden for EU«.

Britisk aftale afmonterer ulemper

Her tænker Messerschmidt især på Commonwealth – sammenslutningen af fortrinsvis kolonier og områder, der tidligere var under britisk styre.

»EU er en hindring for at lave fælles handels- og investeringsaftaler i Commonwealth. Hvis briterne forlader EU, vil man kunne bruge de muligheder langt bedre«, siger han.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Modargumentet er jo så, at det indre marked stadig udgør en kæmpe del af Storbritanniens eksport og import. Man ved ikke, hvilken aftale man kan få om det indre marked, hvis Storbritannien forlader EU«.

Boris Johnson peger på, at det bliver svært at undgå, at EU bevæger sig i retning af Europas Forenede Stater, fordi eurolandene ønsker større politisk integration for at redde euroen. Hvad mener du om det?

Man ved ikke, hvilken aftale man kan få om det indre marked, hvis Storbritannien forlader EU.

»Det er rigtigt. Euroen vil ikke blive en succesfuld valuta, medmindre man får fælles finansminister og skatteopkrævning og på mange områder får langt mere magt overført til EU. Det er bekymrende, for det tager livet ud af nationalstaten«.

»På den anden side må man bare sige, at det bliver håndteret i den aftale, Cameron har indgået. Man laver en adskillelse af eurozone og ikkeeurozone og fjerner, at alle EU-lande har en forpligtelse til at tilnærme sig euroen. Som brite vil man der kunne være rolig«.

Et britisk nej vil være et nederlag for EU

Så hvad ville du stemme, hvis du var brite?

»Jeg når ikke at blive brite inden 23. juni, så det kommer jeg ikke med en endelig konklusion på. Men jeg kan se argumenterne for at gå begge veje«.

Hvordan forholder du dig, hvis briterne stemmer sig ud?

»Det vil vanskeliggøre at nå i mål med vores interesser, hvis Danmark pludselig mister Storbritannien som allieret i EU. Det største nederlag vil være EU’s, for så har man ikke formået at strække løftet om at leve forenet i mangfoldighed«.

Vil Dansk Folkeparti plædere for en dansk folkeafstemning, hvis briterne stemmer nej?

»Det kunne godt være en mulighed, at man holder en folkeafstemning for at give regeringen et mandat til at forhandle noget på plads, som svarer til briternes aftale. Ikke det med, om man skal være medlem eller melde sig helt ud af EU, men at man lader danskerne tager stilling til, om de ønsker, at regeringen skal arbejde for nogle prioriteter, hvor man lægger sig op ad det, Storbritannien har haft i deres mandat«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ingen afstemning om dansk EU-medlemskab

Hvorfor ikke en afstemning om, om Danmark skal være medlem af EU?

»Jeg er ikke tilhænger af udmeldelse af EU. Jeg er tilhænger af, at man skal reformere EU og trække magt tilbage til medlemslandene. Derfor er det ikke i vores optik relevant at diskutere, om vi skal være med eller helt ud«.

Jeg er ikke tilhænger af udmeldelse af EU. Jeg er tilhænger af, at man skal reformere EU.

»I Luxembourg er der sikkert stort flertal for, at man skal være med i så meget som muligt. Det ønske tror jeg ikke findes i Danmark. Når man netop har et samarbejde, der hedder, at man er forenet i mangfoldighed, kunne man passende spørge, om den danske regering skal gå til EU med et mandat om, at vi skal have grænsekontrollen tilbage, at vi skal have løst problemerne med udlændingepolitikken, at vi skal have begrænset landbrugsstøtten, og at vi skal have større medbestemmelse til de nationale parlamenter. Det føler jeg mig overbevist om, at et meget stort flertal af den danske befolkning gerne vil«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden