exit. Efter 12 år i Afghanistan trak de danske soldater sig officielt ud af området ved handelsbyen Gereshk i provinsen Helmand i juli 2013.
Foto: Ditte Valente/POLFOTO

exit. Efter 12 år i Afghanistan trak de danske soldater sig officielt ud af området ved handelsbyen Gereshk i provinsen Helmand i juli 2013.

Internationalt

General:Vi skammer os ikke

Chefen for hæren mener ikke, at krigen i Helmand blev tabt.

Internationalt

Chefen for den danske hær, generalmajor H.C. Mathiesen, erkender, at de afghanske sikkerhedsstyrker i Helmand er pressede.

Da Nato og Danmark trak sig ud, sagde I, at afghanerne kunne kontrollere de vigtigste dele af landet – også i Helmand. Var det forkert ?

»Nej, det synes jeg ikke. Det var vores vurdering dengang, og nu er der gået et par år. Situationen er nogle steder ikke helt, som vi dengang troede, at den ville være. Men ude på krigsskuepladserne har tingene det med at udvikle sig i den ene og desværre også den anden retning«.

»Bestræbelserne går nu på, at den afghanske hær får kontrol med befolkningscentrene i Helmand igen, om det sker, kan jeg ikke vide. Men Nato træner dem med det mål.

Jeres gamle baser i kerneområdet ved Gereshk er nu overtaget af fjenden. Det var vel ikke meningen?

»Det ved jeg ikke, om man kan sige«.

Det var vel ikke meningen at Taleban skulle indtage de positioner?

»Nej, det er jo rigtigt. Men vi må sige, at efterhånden som vi fik opbygget den afghanske hær, stod det klart, at det er umuligt at holde kontrol med hele landet hele tiden. Derfor må man fokusere. Om den ene eller den anden base i dag er på Talebans hænder, kan efter min mening ikke bruges som målestok for, om vores indsats har været en succes. Vi har ikke noget at skamme os over«.

Har det været en succes?

»Nej, det er sjældent, en krig er en succes. Men vi prøvede at skabe så sikkert et rum som muligt, så andre kunne foretage genopbygning, og så vi kunne opbygge den afghanske hær til et niveau, så den kunne holde kontrol«.

Og nu mister de den kontrol?

»Ja, hvis du zoomer ind på situationen netop nu og netop i Gereshk. Men det gælder jo ikke resten af Afghanistan. Sikkerhedssituationen i Helmand er udfordret, og det har den været i mange år. Der er rigtig mange steder i landet, hvor der er fred og fordragelighed«.

»Men selvfølgelig var det ikke meningen, at det skulle udvikle sig sådan her«.

SF og DF siger, at krigen er tabt?

»Jeg synes ikke, at vi har tabt nogen krig. Vi har opbygget den afghanske hær til et niveau, hvor den næsten alle steder opretholder kontrollen. At der så er nogle steder, hvor hæren er udfordret, når Taleban går frem og lægger tyngde, det er ikke nogen overraskelse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce