Strategisk. Byen Gereshk, hvor Taleban nu har magten.
Foto: DITTE VALENTE (arkiv)

Strategisk. Byen Gereshk, hvor Taleban nu har magten.

Internationalt

Taleban har magten over dansk millionprojekt

Vandkraftværket i Gereshk ligger i Taleban kontrolleret område, mens udstyr for hundrede millioner er strandet i Pakistan.

Internationalt

Det største og mest ambitiøse danske udviklingsprojekt i Afghanistan er i løbet af de seneste uger kommet under Talebans kontrol.

Det drejer sig om et vandkraftværk i den strategisk vigtige by Gereshk, der i dag leverer strøm i små mængder til byen. Gereshk var dansk militært ansvarsområde fra 2007 til 2014.

Kraftværket ligger ved en stor kanal i byens nordøstlige udkant i det såkaldte Deh Adam Khan kvarter, der i de sidste tre år var omdrejningspunkt for de danske soldaters indsats.

Det var her, Taleban skulle stoppes og vandkraftværket skulle sikres mod angreb, så det kunne moderniseres og lave strøm til hele området og skabe økonomisk fremgang og arbejdspladser.

Udover Danmark har Storbritannien og Den Asiatiske Udviklingsbank (ADB) også bidraget til de 200 mio. kr., som projektet koster. Danmarks andel ligger på godt 50 mio. kr.

Oplysningerne om udviklingen ved Gereshk kommer fra lokale kilder, som det anerkendte Afghan Analysts Network fornylig har været i kontakt med. Det har ikke været muligt at få oplysninger om, hvorvidt selve byggepladsen ved vandkraftværket er indtaget af Taleban.

Projektet startede i 2009, og efter over tre års forsinkelse skulle de nye turbiner og sluseporte være ankommet til byggepladsen i midten af januar i år.

Aftale med Taleban nødvendig

Politiken har spurgt Udenrigsministeriet og den danske ambassade i Kabul, hvor udstyret befinder sig henne. Med en værdi på op mod 100 mio. kr. udgør det tunge udstyr fra henholdsvis Kina og Indien omkring halvdelen af projektets værdi.

Udstyret har de seneste måneder været strandet i den pakistanske havneby, Karachi, på grund af »bureaukrati i toldsystemet«, oplyser ADB ifølge en mail fra den danske ambassade i Kabul. Ambassaden oplyser også, at banken og entreprenørerne »forventer at udstyret vil være fremme i Gereshk ved udgangen af februar«. Ambassaden skriver videre, at »ADB og entreprenørerne er klar over sikkerhedsudfordringerne ved Gereshk og på hovedvej 1 gennem Afghanistan, men at de tror, at det er muligt at transportere turbinerne frem til byggepladsen, måske kommer de dog først frem i begyndelsen af marts«.

Hvis den lange og farlige transport gennem et Afghanistan fyldt med Taleban, landevejsrøvere og kaos lykkes, vil de lokale kampe under alle omstændigheder betyde en yderligere udsættelse af projektet, vurderer Thomas Ruttig fra Afghan Analysts Network i Kabul.

»Med de nuværende kampe bliver det meget vanskeligt. Det afgørende er, om Taleban ser det i deres interesse, at den modernisering bliver gennemført – det kan godt tænkes, men det vil så kræve en aftale med Taleban, hvis de beholder kontrol med området«, siger han.

Den slags er ikke unormalt i landet, heller ikke i Helmand, hvor et virvar af lokale interesser spiller ind i kampene mellem Taleban og sikkerhedsstyrkerne. Et vandkraftværk i den nordøstlige del af provinsen har i årevis produceret begrænsede mængder elektricitet til nærområdet, der hovedsageligt kontrolleres af Taleban. Her har Taleban ingen interesse i at sabotere strømforsyningen og dermed blive uvenner med de lokale beboere.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce