exit. 22. juli 2013 sidst på formiddagen kørte de danske styrker for sidste gang ud af porten i camp Price, der havde været danskernes hovedkvarter i Gereshk i seks år.
Foto: Ditte Valente

exit. 22. juli 2013 sidst på formiddagen kørte de danske styrker for sidste gang ud af porten i camp Price, der havde været danskernes hovedkvarter i Gereshk i seks år.

Internationalt

Taleban rykker ind i byen, som ti danske soldater gav deres liv for

Taleban har for første gang kontrol med nøgleområder ved den strategisk vigtige by Gereshk. Den var i 7 år fokus for den danske militære indsats i Helmand-provinsen. DF og SF mener, at Danmark har tabt krigen.

Internationalt

Den afghanske regering er for første gang, siden de danske soldater forlod Helmand, ved at miste kontrollen med provinsens strategisk vigtigste by Gereshk, der var centrum for det danske militære ansvarsområde.

Et område få kilometer fra byens centrum, hvor 10 danske soldater blev dræbt i løbet af 14 måneder i 2010-11, er nu helt i Talebans kontrol.

I forvejen er regeringsstyrkerne hårdt presset, og styret i Kabul trak i weekenden de sidste soldater ud af to distrikter tæt på Gereshk. Formålet er at samle de sidste styrker om forsvaret af Gereshk og provinshovedstaden, Lashkar Gah.

»I løbet af de seneste uger har Taleban fået kontrol med hovedparten af landområderne og landsbyerne ved Gereshk. Også områder tæt på byens centrum er nu – ifølge vores kontakter – under Talebans kontrol. Det drejer sig om Deh Adam Khan i byens nordøstlige hjørne og Malgir-området i sydvest«, siger Thomas Ruttig fra den uafhængige tænketank Afghan Analysts Network (AAN).

Daglige meldinger om skudkampe i byens basar

Det er meget vanskeligt at få præcise oplysninger om udviklingen i Gereshk, men i telefonen fra Kabul understreger Thomas Ruttig, at AAN’s kilder i byen er »velunderrettede og troværdige«.

Kilder i det danske forsvar bekræfter over for Politiken den kritiske udvikling.

Alvoren understreges også af, at nyhedsbureauerne for første gang og flere dage i træk har berettet om egentlige skudkampe i byens basar. Samtidig blev mindst 10 afghanske regeringssoldater dræbt ved Gereshk i weekenden, da Taleban angreb med pansrede køretøjer, som de havde erobret fra regeringshæren.

Vi fik altid præsenteret solstrålehistorierne

Kaptajn Mads Silberg gjorde tjeneste i Deh Adam Khan-området i godt en måned, da han var i Helmand i 2010.

Han siger om den seneste udvikling: »Det her er fandeme supertrist, men set mere kynisk militært er det en naturlig udvikling. Afghanerne har været pressede, siden Nato forlod dem. Det går kun én vej, det må man konstatere«.

»De, der lagde de militære planer, siger, at vi ikke skal tage os så meget af det. Men for os, der var helt derude og blev skudt på og måske har set kammerater blive ramt og ligge blødende på jorden, for mange af os betyder det sgu noget«, siger Mads Silberg.

84 soldater blev såret i området, hvor Taleban i dag bestemmer.

Formanden for de menige soldaters fagforening, Flemming Vinther, kalder udviklingen »ærgerlig«.

»Der er mange, der siger, at Afghanistan var en fiasko. Men til sidst formåede vi jo at gøre det, vi ville: at uddanne deres sikkerhedsstyrker, så de var så robuste, at de burde kunne holde styr på det. Hvis de taber det på jorden nu, er det smadderærgerligt, men hvad skal vi gøre«, spørger Flemming Vinther.

De fik mulighederne for at skabe et bedre land, og så er det op til dem, om de griber den mulighed

»De fik mulighederne for at skabe et bedre land, og så er det op til dem, om de griber den mulighed. De danske soldater og pårørende har kun grund til at være stolte af deres indsats. Den var flot, og den var udført under horrible vilkår«.

SF og DF: Krigen er tabt

Både Dansk Folkeparti og SF mener, at politikere og forsvarets ledelse nu må se i øjnene, at krigen i Helmand er tabt. Udenrigsordfører Søren Espersen (DF) mener, at i hvert fald dele af den afghanske befolkning gerne vil have et Taleban-styre.

»Det har vi svært ved at forstå, men det er et ukorrupt foretagende, som lever efter den islamistiske tankegang med sharialovgivning, og det er det, de vil have«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Er ministre, skiftende regeringer og forsvarets generaler ikke ærlige i den her sag?

»Der er ikke nogen, der nogensinde vil sige, at vi tabte den krig. Men det gjorde vi, ligesom vi tabte i Irak og Libyen. Vi må ikke vinde krige, så lyder vi som koloniherrer. Vi må ikke bare sige: Vi er truet, de angriber os – vi slår tilbage. Der skal en hel masse andet med«.

»Når vi mødtes i forligskredsen bag Afghanistan-indsatsen, handlede det jo om små positive tegn. Så var der en borgmester, der viste demokratiske tendenser, og så var der åbnet en pigeskole. Men vi vidste alle sammen, at når Taleban kom tilbage, ville den pigeskole jo blive lukket«, siger Søren Espersen.

Han mener også, at politikerne og ministrene fik præsenteret et glansbillede under besøg hos danske styrker.

»Vi fik altid præsenteret solstrålehistorierne om en eller anden lille køn pige med brune øjne, der var begyndt i skole, og var hun ikke glad? Det var så sympatisk, så pæredansk, som det overhovedet kunne være – men det vandt ikke afghanernes hjerter«.

Forsvarsminister Peter Christensen (V) mener ikke, at der har været tale om et skønmaleri. Han holder fast i visionen om kvindefrigørelse og skolegang for alle.

»Situationen i Helmand og ved Gereshk er alvorlig, men det er positivt, at regeringshæren nu samler styrkerne for at holde området. Det er kendt af alle, at overgangsperioden vil være svær, derfor er fortsat hjælp til at træne hæren vigtig. Hvis Taleban vinder frem, ved vi godt, hvad der sker med kvindernes rettigheder og pigernes mulighed for at gå i skole«, siger Peter Christensen.

Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) er overrasket over, hvor negativ udviklingen er. Han deler opfattelsen af den tabte krig og bebrejder andre politikere for ikke at ville indrømme det.

»Vi havde alle en forestilling om, at de afghanske sikkerhedsstyrker kunne håndtere det. Det var grundlagt for planen, da vi trak os ud. Tænk på, hvor mange liv der er tabt, hvor meget Vesten har hjulpet, og hvor mange milliarder dollars der er brugt i det land. Det viser, at der er langt mere dybtgående problemer, og dem kan vi ikke løse for afghanerne«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Har det været forgæves?

»Ja det mener jeg, at det har været«, siger Holger K. Nielsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce