Foto: VALENTE DITTE
Internationalt

USA har brugt 771 mia. på Afghanistan uden resultat

En ny amerikansk rapport viser, at USA har brugt flere penge på at genopbygge Afghanistan end Europa efter anden verdenskrig.

Internationalt

113,1 milliarder dollars, eller hvad der svarer til knap 771 milliarder kroner.

Det er, hvad den amerikanske kongres siden 2002 har bevilliget til at genopbygge Afghanistan.

Ifølge en rapport fra The Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction (SIGAR) er det mindst 10 milliarder dollars (68 milliarder kroner) mere, end USA brugte på at hjælpe Europæiske lande efter Anden Verdenskrig via Marshallplanen. Det skriver det amerikanske nyhedsmedie Vox.

Selvom de præcise tal kan være et spørgsmål om, hvordan man beregner inflation og lignende økonomiske faktorer, synes konklusionen at være den samme.

Til trods for at USA har brugt ligeså mange penge i Afghanistan som i Vesteuropa efter Anden Verdenskrig, er resultatet langt mindre synligt.

Taleban er ubesejret

Et af hovedformålene med at gå ind i Afghanistan var at fjerne Taleban fra magten, fordi de havde støttet al-Qaeda og dermed Osama Bin Laden. Ifølge en anden rapport fra SIGAR kontrollerer Taleban dog mere territorium i Afghanistan, end de har gjort siden 2001. Måske helt op til 50 procent. De har blandt andet overtaget en af Helmandprovinsens vigtigste byer Gereshk, der var centrum for det danske militære ansvarsområde.

Derudover er det lykkedes terrororganisationen IS at etablere et bredt netværk i Afghanistan, og selvom de kun estimeres til at være mellem 1.000 og 3.000, planlægger og udfører de stadig adskillige angreb i landet.

Sikkerhedsstyrkerne er en rodebutik

De afghanske sikkerhedsstyrker, som egentlig burde være blevet trænet af vestligt militær, er ifølge flere danske og udenlandske medier en stor rodebutik.

DANSK GENERAL:

Siden landet selv overtog kontrollen med sikkerheden i 2014, er flere civilie ifølge SIGAR blevet dræbt, afghanske soldater desserterer som aldrig før, og sikkerhedsstyrkerne torturerer stadig deres tilbageholdne fanger. Derudover har USA brugt 200 millioner dollars (1,3 milliarder kroner) på at bekæmpe ordblindhed blandt politiet, men ingen synes at vide, om det har hjulpet.

Sidst men ikke mindst vidner den enorme flygtningekrise i Europa om, at der stadig er noget galt. Selvom syriske flygtninge har fået krisen til at eskalere, flygter afghanere stadig i massivt antal fra deres land. I sidste kvartal af 2015 lå den afghanske befolkning således i top tre blandt lande, hvor flest folk flygter fra. Det viser tal fra eurostat.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce