Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Lukket. Apple-boss Tim Cook vil ikke hjælpe FBI med at få adgang til terrorists mobiltelefon.
Foto: Eric Risberg/AP

Lukket. Apple-boss Tim Cook vil ikke hjælpe FBI med at få adgang til terrorists mobiltelefon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

It-guruer strides om terror-telefon

Mark Zuckerberg og Bill Gates har kastet sig ind i kampen mellem FBI og Apple om adgangen til terrorists mobiltelefon.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

FBI ønsker at få adgang til informationerne på den mobiltelefon, som tilhørte den ene af de to terrorister, der skød og dræbte 14 mennesker i San Bernadino i Californien sidste år. Den adgang vil Apple – på trods af en retskendelse – bare ikke hjælpe dem med at få.

Det har nu ført til en heftig debat, som både Facebooks Mark Zuckerberg og Microsoft-stifter Bill Gates har kastet sig ind i. På hver sin side, vel at mærke.

Hvis FBI skal have adgang til mobiltelefonens indhold kræver det, at Apple udvikler en software, som gør det muligt at taste forskellige pin-koder, indtil man rammer den rigtige. Normalt lukker telefonen ned efter ti forkerte forsøg.

Det ønsker Apple dog ikke at hjælpe med, da det, ifølge en officiel udmelding fra topchef Tim Cook, vil »underminere årtiers sikkerhedsudvikling, som beskytter Apples kunder«.

Deler vandene Spørgsmålet om, hvorvidt Apple skal gøre det muligt for myndighederne at få adgang til informationerne på gerningsmanden Syed Rizwan Farooks iPhone, deler vandene. På den ene side står dem, der bakker op om FBI og mener, at adgangen til telefonen er nødvendig i forbindelse med efterforskningen af den konkrete sag.

Bag det synspunkt står blandt andet Bill Gates, som i et interview med Financial Times sagde følgende:

Vi bakker op om Apple. Vi går ind for kryptering; vi mener, det er et vigtigt redskab

»Dette er en enkeltsag, hvor myndighederne beder om adgang til information. De spørger ikke om generelle sager, de spørger om en enkeltsag«.

På den anden side står dem, der ligesom Apple frygter, at udviklingen af software, der vil gøre det muligt at få adgang til mobiltelefonen i denne sag, vil åbne op for, at myndigheder også i fremtiden kan få adgang til borgernes krypterede – og dermed i udgangspunktet hemmelige – oplysninger.

En af dem er Facebook-stifter Mark Zuckerberg, som på en konference mandag erklærede sin støtte til Apple:

»Vi bakker op om Apple. Vi går ind for kryptering; vi mener, det er et vigtigt redskab«, sagde Zuckerberg.

Principiel debat

Hos Rådet for Digital Sikkerhed mener man, at det risikerer at blive en glidebane, såfremt Apple hjælper med at give adgang til mobiltelefonen i den konkrete sag.

»Du kan godt lave den nødvendige software til at åbne den her ene telefon. Problemet er bare, at hvis man først gør det én gang, så skaber det præcedens. Når man en gang har bevæget sig ud på det skråplan, så vil det risikere at skabe en dominoeffekt, hvor politiet fremover vil kunne tvinge firmaerne til at åbne dem«, siger formand Rasmus Theede.

Det amerikanske justitsministerium har oplyst, at Apple kan destruere softwaren efter afslutningen på den konkrete sag.

Den forsikring beroliger dog ikke nødvendigvis kritikerne. For dem er den aktuelle sag nemlig blot et lille skridt på vejen i en udvikling, hvor retten til privatliv bliver sværere og sværere at opretholde.

»Den her sag er jo et billede på en meget aktuel afvejning af, om terrortruslen og truslen fra cyberkriminalitet er store nok til, at man vil fratage folk dele af deres privatliv. På det område er vi i en brydningstid, hvor der er stærke kræfter, som trækker i hver sin retning«, fortæller Rasmus Theede.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden