Lukket. Apple-boss Tim Cook vil ikke hjælpe FBI med at få adgang til terrorists mobiltelefon.
Foto: Eric Risberg/AP

Lukket. Apple-boss Tim Cook vil ikke hjælpe FBI med at få adgang til terrorists mobiltelefon.

Internationalt

It-guruer strides om terror-telefon

Mark Zuckerberg og Bill Gates har kastet sig ind i kampen mellem FBI og Apple om adgangen til terrorists mobiltelefon.

Internationalt

FBI ønsker at få adgang til informationerne på den mobiltelefon, som tilhørte den ene af de to terrorister, der skød og dræbte 14 mennesker i San Bernadino i Californien sidste år. Den adgang vil Apple – på trods af en retskendelse – bare ikke hjælpe dem med at få.

Det har nu ført til en heftig debat, som både Facebooks Mark Zuckerberg og Microsoft-stifter Bill Gates har kastet sig ind i. På hver sin side, vel at mærke.

Hvis FBI skal have adgang til mobiltelefonens indhold kræver det, at Apple udvikler en software, som gør det muligt at taste forskellige pin-koder, indtil man rammer den rigtige. Normalt lukker telefonen ned efter ti forkerte forsøg.

Det ønsker Apple dog ikke at hjælpe med, da det, ifølge en officiel udmelding fra topchef Tim Cook, vil »underminere årtiers sikkerhedsudvikling, som beskytter Apples kunder«.

Deler vandene Spørgsmålet om, hvorvidt Apple skal gøre det muligt for myndighederne at få adgang til informationerne på gerningsmanden Syed Rizwan Farooks iPhone, deler vandene. På den ene side står dem, der bakker op om FBI og mener, at adgangen til telefonen er nødvendig i forbindelse med efterforskningen af den konkrete sag.

Bag det synspunkt står blandt andet Bill Gates, som i et interview med Financial Times sagde følgende:

Vi bakker op om Apple. Vi går ind for kryptering; vi mener, det er et vigtigt redskab

»Dette er en enkeltsag, hvor myndighederne beder om adgang til information. De spørger ikke om generelle sager, de spørger om en enkeltsag«.

På den anden side står dem, der ligesom Apple frygter, at udviklingen af software, der vil gøre det muligt at få adgang til mobiltelefonen i denne sag, vil åbne op for, at myndigheder også i fremtiden kan få adgang til borgernes krypterede – og dermed i udgangspunktet hemmelige – oplysninger.

En af dem er Facebook-stifter Mark Zuckerberg, som på en konference mandag erklærede sin støtte til Apple:

»Vi bakker op om Apple. Vi går ind for kryptering; vi mener, det er et vigtigt redskab«, sagde Zuckerberg.

Principiel debat

Hos Rådet for Digital Sikkerhed mener man, at det risikerer at blive en glidebane, såfremt Apple hjælper med at give adgang til mobiltelefonen i den konkrete sag.

»Du kan godt lave den nødvendige software til at åbne den her ene telefon. Problemet er bare, at hvis man først gør det én gang, så skaber det præcedens. Når man en gang har bevæget sig ud på det skråplan, så vil det risikere at skabe en dominoeffekt, hvor politiet fremover vil kunne tvinge firmaerne til at åbne dem«, siger formand Rasmus Theede.

Det amerikanske justitsministerium har oplyst, at Apple kan destruere softwaren efter afslutningen på den konkrete sag.

Den forsikring beroliger dog ikke nødvendigvis kritikerne. For dem er den aktuelle sag nemlig blot et lille skridt på vejen i en udvikling, hvor retten til privatliv bliver sværere og sværere at opretholde.

»Den her sag er jo et billede på en meget aktuel afvejning af, om terrortruslen og truslen fra cyberkriminalitet er store nok til, at man vil fratage folk dele af deres privatliv. På det område er vi i en brydningstid, hvor der er stærke kræfter, som trækker i hver sin retning«, fortæller Rasmus Theede.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce