Kampzone. Tyrkisk uropoliti brugte lørdag tåregas for at sprede demonstranter, der er vrede over, at myndighederne har overtaget kontrollen med landets største avis.

Kampzone. Tyrkisk uropoliti brugte lørdag tåregas for at sprede demonstranter, der er vrede over, at myndighederne har overtaget kontrollen med landets største avis.

Internationalt

Erdogans overtagelse af kritisk avis udløser nye gadekampe i Istanbul

Internationale protester strømmer ind over »totalitære« tilstande i Tyrkiet.

Internationalt

For anden dag i træk var der i dag gadekampe i Tyrkiets største by, Istanbul, efter at den tyrkiske regering fredag lod politiet storme hovedkvarteret for landets største avis, Zaman.

Politiet brugte gummikugler, tåregas og vandkanoner mod de cirka 2.000 demonstranter, der var samlet foran avisens hovedkontor, oplyser nyhedsbureauerne Reuters og Associated Press.

LÆS ARTIKEL

Indenfor var begivenhederne dramatiske på en anden måde: En nyindkaldt bestyrelse trådte sammen og fyrede øjeblikkeligt avisens chefredaktør, Abdülhamit Bilici, og klummeskriver Bülent Kenes.

Det blev af topfolk på avisen og flere kommentatorer udlagt som et hurtigt og synligt bevis på, at myndighederne endegyldigt har overtaget kontrollen med et af de eneste oppositionsmedier i landet.

Det er en sort dag for tyrkisk demokrati og et klokkerent brud på grundloven

»Det er en sort dag for tyrkisk demokrati og et klokkerent brud på grundloven«, sagde Sevgi Akarcesme, redaktør på Zaman, til Reuters.

USA og EU bekymret

Også fra udlandet indløb protester over det seneste indgreb mod pressefriheden i landet, der på mange måder er tæt allieret med Vesten.

Dels ansøger Tyrkiet om EU-medlemskab og arbejder tæt sammen med EU om at begrænse strømmen af flygtninge fra Mellemøsten, dels har det den næststørste hær i Nato. Både USA og EU er dog ofte urolige over, hvad der sker i Tyrkiet.

USA's regering kaldte fredag overtagelsen af avisen »den seneste i en række af bekymrende juridiske og politimæssige aktioner (...) rettet mod medier og andre kritikere«, mens fremtrædende EU-politikere lørdag fortsatte kritikken.

LÆS ARTIKEL

»Særdeles bekymret over de seneste udviklinger på avisen Zaman, som risikerer at skade de fremskridt, Tyrkiet har gjort på andre områder«, skrev Johannes Hahn, EU-kommissær for udvidelse, lørdag middag på Twitter, mens parlamentsformand Martin Schulz advarede ministerpræsident Ahmet Davotoglu om, at han vil tage emnet op mandag.

V: »Totalitære« værdier i Tyrkiet

De to EU-topfolks udtalelser får opbakning fra begge fløje i Folketinget, hvor der er stigende frustration over for præsident Erdogans indgreb over for sine kritikere.

»Jeg er meget bekymret for den udvikling, vi oplever – det ser ud til, at man mere og mere går væk fra europæiske værdier og erstatter dem med totalitære. Det er totalt i modstrid med deres status som kandidatland til EU«, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V), der mener Erdogan de seneste dage »er gået over stregen«.

Det er helt, helt uholdbart, hvis Erdogan får lov at knægte alle demokratiske rettigheder

Samme holdning har udenrigsordfører Holger K. Nielsen (SF):

»Det er helt, helt uholdbart, hvis Erdogan får lov at knægte alle demokratiske rettigheder«, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Prædikant i eksil

Zaman har længe været upopulær i den tyrkiske regering. Avisen forbindes tit med den muslimske prædikant Fethullah Gülen, der bor i USA.

Gülen var engang en af præsident Erdogans nærmeste allierede, men de to er gradvist gledet fra hinanden, og den tyrkiske regering beskylder nu Gülen for at planlægge et kup.

Fredag afgjorde en tyrkisk domstol, at Zaman var en del af en »terroristisk« sammensværgelse mod staten og gav dermed det juridiske grundlag for at overtage bygningen med magt. Det blev dog affejet som en rent politisk afgørelse uden basis i jura af både oppositionsfolk og menneskeretsorganisationer som Human Rights Watch (HRW).

Denne afskyvækkende afgørelse (...) er det seneste slag mod ytringsfriheden i Tyrkiet

»Denne afskyvækkende afgørelse (...) er det seneste slag mod ytringsfriheden i Tyrkiet«, siger Emma Sinclair-Webb fra HRW til Reuters.

Lørdag blev de ansatte på Zaman lukket ind under politiovervågning, skriver avisens engelsksprogede webavis, Today's Zaman.

»Sådan her skal vi journalister gøre vores arbejde. Mens specialstyrker står på vagt udenfor og med politiet inde på Zamans kontorer«, tweetede Abdullah Bozkurt fra Today's Zaman, ifølge webavisen.

Vil du gerne følge med i de nyeste artikler fra Adam Hannestad eller Internationalt, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce