Valgstedsmåling: Fico vinder i Slovakiet

Slovakiets premierminister mister ifølge valgstedsmåling sit flertal, men hans parti er stadig størst.

Internationalt

Holder valgstedsmålingen sent lørdag efter dagens parlamentsvalg, kan den venstreorienterede Robert Fico efter alt at dømme lade være med at tømme skufferne i premierministerkontoret i den slovakiske hovedstad, Bratislava.

Her har han regeret i de seneste to perioder, og vælgerne ser ud til at foretrække, at han tager en tredje periode også.

Imidlertid går det ikke helt så godt for hans venstreorienterede Smer-parti som tidligere. Ifølge Reuters mister han sit absolutte flertal, men partiet bliver parlaments største med opbakning fra mere end hver fjerde vælger, nemlig 27,3 procent.

Det betyder, at Fico må ud og forhandle med andre partier. Ifølge målingen kommer der i alt ni partier ind i parlamentet, som har 150 pladser.

Et endeligt valgresultat ventes søndag.

Det var på forhånd ventet, at Fico ville få mange stemmer. Han har i sine første år som regeringschef blandt andet reduceret momsen på fødevarer, øget børnepengene, og der er indført minimumløn, hvilket har givet ham mange stemmer.

For den 51-årige Fico har denne valgkamp handlet om modstand mod at lade flygtninge og migranter komme til Slovakiet.

Hans politik på området er nogenlunde den samme, som findes hos lederne i andre østeuropæiske EU-lande som Tjekkiet, Ungarn og Polen.

EU kæmper med at håndtere den største migrantkrise siden Anden Verdenskrig, og samarbejdet er udsat for hårde prøvelser.

Men i Bratislava har Fico stået fast og erklæret, at hans land ikke skal have muslimer fra Mellemøsten eller andre steder boende.

I sin valgkamp har han erklæret, at der er jihadister i migrantstrømmen, og de vil infiltrere Europa. Han siger, at han vil »overvåge enhver muslim« i det overvejende katolske Slovakiet.

»Vi vil ikke bringe blot en enkel muslim til Slovakiet. Vi vil ikke skabe muslimske samfund her, for de udgør en alvorlig risiko«, sagde Fico under et vælgermøde til tusindvis af tilhængere af premierministerens Smer-Socialdemokratiet.

Analytikeren Jan Baranek fra tænketanken Polis Slvakia har noteret sig, at Fico endda har ændret partiets slagord fra »Beskytter Slovakiet« til »Beskytter Slovakiet mod migranter«.

I øvrigt skal Slovakiet være formand fra EU fra 1. juli.

ritzau

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce