Valg. Det højrepopulistiske AfD opnåede gode resultater ved søndagens tyske lokalvalg.

Valg. Det højrepopulistiske AfD opnåede gode resultater ved søndagens tyske lokalvalg.

Internationalt

Tyskland: Den yderste højrefløj chokerer ved lokalvalg

Det højrepopulistiske AfD opnåede gode resultater ved søndagens tyske lokalvalg. AfD blev tredjestørst i delstaten Hessen. Også nynazisterne fik et godt valg i flere byer.

Internationalt

En uge før det vigtige valg i tre delstater affyrede den yderste højrefløj i Tyskland et alvorligt advarselsskud ved lokalvalg søndag, da det blev til markante resultater for det højrepopulistiske parti Alternative für Deutschland (AfD) og enkelte steder også for nynazistiske partier.

I delstaten Hessen blev det højrepopulistiske AfD det tredjestørste parti ved kommunalvalgene med 13,2 pct. af stemmerne. Lige så godt eller endnu bedre ventes valgene at blive i de tre delstater, især Sachsen-Anhalt i det tidligere DDR, på søndag.

»Den store angst for fremtiden og debatten om flygtninge slår klart igennem politisk nu. Det er et frygtens valg, der viser en massiv utilfredshed med den politik, Angela Merkel og hendes regering fører«, siger politologen Hendrik Träger fra Otto von Guericke-universitetet i Magdeburg i Sachsen-Anhalt.

Op til 20 pct. i Sachsen-Anhalt

De seneste meningsmålinger viser, at AfD kan få helt op til 20 pct. af stemmerne i Sachsen-Anhalt på søndag.

»Det kan endda også være, at det bliver 30 pct. Det kan jeg godt forestille mig, medmindre vi bliver udsat for valgsvindel«, siger André Poggenburg, sejrssikker spidskandidat for partiet i delstaten, til Politiken. Og efterlader ingen tvivl om, at det med den mulige svindel kun er en halv joke.

Alternative für Deutschland har længe klaget over, at partiet er udsat for hetz eller ignorance fra medierne og isoleres fra de øvrige partier i Tyskland.

»Det har de jo i nogen udstrækning ret i, og de meningsmålinger, vi ser, antyder kraftigt, at det ikke har været nogen særlig vellykket taktik fra de etablerede traditionelle partier for eksempel at nægte at deltage I tv-debatter med AfD. Jeg fatter ikke, at man ikke er gået ud og har mødt dem med åben pande og gendrevet deres argumenter med politik«, siger politologen Hendrik Träger.

Skal man dømme efter lokalvalgene i går i Hessen, vil André Poggenburg få ret i sin optimistiske forudsigelse.

Mens de to store partier i Tyskland, Angela Merkels CDU og socialdemokratierne i SPD, begge indkasserede svære øretæver i kommunerne i den vestlige delstat, overraskede AfD stort. Ikke mindst i delstatens hovedstad, Wiesbaden, hvor partiet fik hele 16,2 pct. af stemmerne.

Nynazister fik godt resultat

Mest overraskende var det dog, at partiet fik hele 10 pct. af stemmerne i det konservative finanscentrum Frankfurt. Indtil nu har AfD klaret sig markant bedst i delstaterne i det tidligere Østtyskland.

Størst i Hessen er CDU dog stadig med 28,2 pct. af stemmerne tæt fulgt af SPD med 28 pct.

Det flotte resultat for AfD var dog ikke det eneste chok for de etablerede partier i Hessen. I to mindre byer, Leun og Büdingen, fik også det nynazistiske parti NPD, som den tyske forbundsret i øjeblikket overvejer at forbyde, henholdsvis 17 og 14 pct. af stemmerne.

»Det er forfærdeligt. AfD følger en kurs, vi ikke engang kan sætte ord på. Hvis de kommer ind i delstaternes parlamenter med tocifrede procenter og måske endda i landets parlament, Forbundsdagen, kan de forandre hele det tyske samfund på en negativ måde. Valg er alt for vigtige til at vise utilfredshed – det handler om at forme vores demokrati og samfund«, siger næstformanden for SPD i parlamentet i Hessen, Eva Högl, til tv-stationen ARD.

10-19 pct. til AfD ved delstatsvalg

Der var heller ikke megen glæde at spore hos CDU’s generalsekretær i Hessen, Manfred Pentz:

»De traditionelle partier betaler prisen for vælgernes protester«, siger han, til Süddeutsche Zeitung.

Lederen af AfD, Frauke Petry, nøjedes med i går at sige til Reuters:

»Først og fremmest må vi får kontrol over grænserne og de folk, der kommer til Tyskland uden at have ret til at være her«.

De seneste meningsmålinger forud for søndagens valg i de tre delstater giver AfD 19 pct. i Sachsen-Anhalt, 13 i Baden-Württemberg og 10 pct. i Rheinland-Pfalz.

LÆS KLUMME

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I dag kom den 40-årige Frauke Petry til Baden-Baden, en af Tysklands rigeste byer, i netop Baden-Württemberg, hvor der også er valg på søndag.

Her blev hun dog modtaget med en demonstration arrangeret af borgerbevægelser i byen, som ikke støtter AfD.

I Baden-Württemberg står den nuværende ministerpræsident, Winfried Kretschmann fra partiet De Grønne, til at få et kanonvalg og gøre sit parti til det største i delstaten, der ellers er konservativt hjerteland.

Ekstremt populær leder

»Det er sjovt, for Winfried Kretschmann støtter Angela Merkels flygtningepolitik helt og fuldt, han er en god politisk allieret med forbundskansleren. Så hvis de meningsmålinger holder, og han få et supervalg, viser det, at man ikke bare entydigt kan sige, at tyskerne er imod flygtninge. Men det handler selvfølgelig også om, at han personligt er ekstremt populær«, siger politologen Hendrik Träger fra Otto von Guericke-universitetet i Magdeburg .

Også FN’s generalsekretær, Ban Ki-moon, var i Baden-Baden i dag for at modtage en stor tysk mediepris på det fashionable Behrens Hotel bag et enormt politiopbud.

Det var virkelig modsætningernes dag i den ellers så fredsommelige velhavende by.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce