Soldatkammerater. Forsvarsminister Peter Christensen (til venstre) sørgede for at Venstrekollegaen, finansminister Claus Hjort Frederiksen kom med til 'fronten' i Irak. Foto: Forsvaret
Foto: Forsvarsministeriet

Soldatkammerater. Forsvarsminister Peter Christensen (til venstre) sørgede for at Venstrekollegaen, finansminister Claus Hjort Frederiksen kom med til 'fronten' i Irak. Foto: Forsvaret

Internationalt

Finansministeren sendt til Irak under operation 'send flere penge'

Analyse: USA og vores nærmeste naboer har startet genoprustningen af Europa. Regeringen tøver, og derfor skulle finansminister Claus Hjort Frederiksen til fronten i Irak.

Internationalt

Den mest interessante danske militære operation i det seneste år fandt sted i starten af februar dybt inde i Irak.

Nej, der var ikke tale om et særligt krævende bombetogt eller en farlig og hemmelig mission med danske specialstyrker mod IS.

Det handlede om landsætning og modtagelse af en 68-årige særdeles usædvanlig gæst hos de danske soldater i Al Asad luftbasen dybt inde i den IS-dominerede Anbar provins i det centrale Irak. Gæstens navn var Claus Hjort Frederiksen (V).

Da den danske finansminister steg ud af flyet efter den mørkelagte flyvetur og endelig kunne tag hjelm og fragmentationsvest af, var der tale om et stykke nyere dansk militærhistorie. Så vidt vides har ingen anden finansminister nogensinde aflagt besøg hos danske soldater på en farlig international operation.

At Claus Hjort oven i købet kom før både stats- og udenrigsministeren siger også en del om det usædvanlige besøg. Normen er, at den til enhver tid siddende forsvarsminister naturligvis besøger sin udsendte soldater, og det var da også anden gang en forsvarsminister fra Venstre var på besøg. Første besøg stod Carl Holst for i sin korte ministerkarriere.

Udover soldaternes politiske chef er det normen at den danske statsminister og udenrigsministeren på et tidspunkt i deres regeringsperioden kommer forbi, i hvert fald når der er tale om større missioner med et betydeligt faremoment.

Smart politisk manøvre

Hvis nogen af den grund skulle tro, at forsvarsminister Peter Christensen havde fået kuller, da han således brød ’etiketten’ for soldaterbesøg, kan de imidlertid godt revidere den opfattelse.

At det netop var ’manden med pengekassen’, som den tidligere finansordfører for Venstre og mangeårige medlem af folketingets magtfulde finansudvalg, Peter Christensen havde valgt som rejsekammerat på lynvisitten til Al Asad basen, er tværtimod udtryk for, at forsvaret har fået en politisk velbevandret minister med forbindelserne i orden.

Det handler nemlig om penge, og dem styrer Claus Hjort.

Efter de omfattende nedskæringerer er forsvarsbudgettet nu trimmet ned til godt 20 milliarder kr. eller knap 1,2 procent af bruttonationalproduktet. At generaler og admiraler mener, at smertegrænsen for forsvaret dermed er overskredet, betyder formentlig mindre for Peter Christensen. Han har gennem årene anskaffet sig et effektivt høreværn mod det, man i Venstre forstår som offentligt ansattes forudsigelige klagesang.

Den konkrete virkelighed, hvor regeringen inden slutningen af maj skal pege på, hvilke fly der skal afløse F 16, og især hvordan milliardinvesteringen skal finansieres, viser til gengæld, at pengepresset ikke er noget, der går over af sig selv.

Tværtimod er Danmark også udsat for et centnertungt pres fra Nato, der også vil have forsvarsbudgettet banket i vejret. SR-regeringen skrev under på den fælles Natoerklæring på topmødet i Wales i 2014, der forpligtede landene til at begynde en proces hen imod at bruge 2,0 procent af BNP på forsvaret inden 2020.

Nu er hensigtserklæringer en ting, den slags kan udvandes og bortfortolkes. Men de stigende forsvarsbudgetter i Storbritannien, Holland, Tyskland og andre af Danmarks nærmeste Natopartnere viser, at andre nu gør alvor af løfterne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Under indtryk af Ruslands fremfærd i Ukraine, IS i Irak, Syrien og Libyen, flygtningestrømme og fortsat krig i Afghanistan er pengekasserne blevet åbnet, og forsvarsudgifterne stiger. USA's nylig beslutning om at omfordele forsvarsudgifter og bruge 400 procent mere på forsvaret af Europa er et klart udtryk for en seriøs bekymring for Europas forsvarsevne i en omskiftelig verden.

Oven i alt det kommer så beskeden fra den amerikanske viceforsvarsminister for Europa, James Townsend. Han ligger ikke fingre i mellem: Danmark mister sin plads i Nato’s forreste række, hvis Venstreregeringen ikke finder flere penge til forsvaret. Samme bredside affyrede USA’s ambassadør i København, Rufus Gifford i Berlingske.

Det er på baggrund af det krydspres, man skal forstå Peter Christensens valg af rejsekammerat til Irak. I efteråret vil den politiske kamp handle om penge til skattelettelser, flygtningeudgifter og kommunale serviceudgifter.

Venstre kan blive udmanøvreret

Hvis forsvaret skal undgå glemslens mørke kort før starten på forhandlinger om et nyt forlig, kræver det politisk snilde. Forsvarsministeren havde brug for ro til at sætte finansministeren ind i situationen, og det var den lange flyvetur frem og tilbage til Irak velegnet til.

Hvad de to ministre har talt om undervejs på deres rejse er ikke kendt, men et godt bud vil være en lang opremsning af de alle de ting forsvaret har brug for, akkompagneret af en tilsvarende lang liste over nye trusler mod Danmark.

Udenfor referat roser også oppositionens medlemmer af forsvarsudvalget Peter Christensen for planlægningen og udførelsen af denne ’kollega i knibe - send flere penge’ operation. Internt i forsvaret er Peter Christensens stjerne stor, og lettelsen over at forgængeren Carl Holst blev en parentes i dansk forsvarspolitik større.

Om det så bliver omsat i nye penge til generalerne er fortsat særdeles tvivlsomt. En gang soldaterkammerateri i Irak løser ikke den vanskelige økonomiske virkelighed i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Dertil kommer tvivlen om, hvor farlig Rusland trods alt vil være for Europa i den sidste ende - det militære styrkeforhold mellem Nato og Rusland er trods alt en til ti i Nato’s favør.

Endelig vil den effektivitet og fleksibilitet, som dansk forsvar får ros for - også i Nato - blive brugt flittigt af S, R og SF. Ingen af de partier er umiddelbart parate til at bruge mere på forsvaret.

Derfor kan Venstre ende i en rigtig ubehagelig position som et borgerligt, fodslæbende forsvarsvenligt parti, der holder igen på pengene, mens især konservative og DF vil tæppebombe Peter Christensen med en lind strøm af milliarddyre ønsker.

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce