Gamechanger. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser konturerne af en flygtningeplan, som kan ændre hele spillet.
Foto: Francois Walschaerts/AP

Gamechanger. Statsminister Lars Løkke Rasmussen ser konturerne af en flygtningeplan, som kan ændre hele spillet.

Internationalt

Løkke ser omridset af en flygtningeplan, der ændrer alt

Planen, som nu tegner sig med Tyrkiet, kan endelig lukke grænserne, mener Løkke.

Internationalt

Den danske statsminister ser nu for første gang en plan forme sig, som reelt kan løse de aktuelle problemer med, at tusinder af migranter og flygtninge daglig rejser ulovligt ind i EU ved at krydse fra Tyrkiet ind i Grækenland.

På et EU-topmøde, som endte i nat, kom man godt nok ikke i mål med den foreslåede plan med Tyrkiet. Men planen er ikke opgivet - den skal behandles igen på et nyt topmøde i næste uge. Og lykkes det at få planen i hus, vil det have stor betydning, mener Lars Løkke Rasmussen (V)

Han kalder det en »gamechanger« - et element, der helt ændrer spillet, at EU ser ud til at få lov af tyrkerne til at sende hver eneste person, der ankommer illegalt til en græsk ø, direkte tilbage til Tyrkiet. Som modydelse skal EU acceptere, at for hver syrer, som sendes tilbage til Tyrkiet, skal en anden syrer, som opholder sig i Tyrkiet, gives adgang til et EU-land på lovlig vis.

Løkke venter, at den mekanisme vil bremse den ulovlige indrejse til EU.

»For man må spørge sig selv, hvad tilskyndelsen ville være for en syrisk flygtning til at betale 1.000 euro for at komme med en gummibåd til Grækenland, hvis det sikre resultat var, at man blev sat på en ny båd, returneret og sat nederst på listen over dem, der på et tidspunkt har mulighed for at komme lovligt af sted«, siger Lars Løkke Rasmussen.

EU-præsident Donald Tusk deler vurderingen af, at man har nået et afgørende øjeblik.

»Vi er alle opmærksomme på, at vi har et gennembrud nu. Dette er en chance for at gøre ægte fremskridt på alle aspekter af vores fælles handlingsplan. Vi må være forsigtige med nogle detaljer, men når det kommer til indholdet, er vi alle klar over, at dette er det mest lovende øjeblik i denne proces«, siger Donald Tusk efter mødets afslutning i nat.

Alvoren er gået op for de andre lande

At man overhovedet er kommet så langt som til denne aftale, skyldes, at alvoren nu er gået op for flere lande, mener Løkke. Det begyndte med, at Østrig i sidste måned besluttede at begrænse, hvor mange man daglig vil have ind over grænsen.

»Den østrigske beslutning om at sætte loft over, hvor mange man accepterer ind over den østrigske grænse, har skabt en dominoeffekt, der gør, at Vestbalkanruten de facto nærmer sig en lukning. Derfor ser vi ophobning af mennesker i Grækenland. Det skaber et enormt pres på Grækenland, som derfor bliver meget mere indstillet på at finde løsninger, der virker. Det skaber også et enormt pres på Tyrkiet«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis det lykkes at få vedtaget planen på topmødet om 10 dage, vil det udløse nye udfordringer, erkender statsministeren.

Hvis grænsen lukker, skal Europa tage flygtninge

»Hvis det lykkes at lukke grænsen reelt, opstår andre udfordringer: at der bliver fundet andre ruter – for eksempel via Bulgarien«, siger Løkke og fortsætter:

»Får man også der de facto lukket grænserne, vil der være en diskussion om, hvilket ansvar Europa bør tage på sig. Den diskussion må man tage på det tidspunkt. Skal der skabes folkelig forståelse i hele Europa, også i Danmark, skal vi være i en situation, hvor man forstår, at den irregulære strøm op gennem Europa er stoppet. Der vil ingen forståelse være for, at vi både med den ene hånd tager et antal, som kommer af sig selv – sidste år var det 20.000 – og man med den anden hånd så inviterer folk. Man skal lukke grænserne effektivt af først«, siger Lars Løkke Rasmussen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce