Enmandsdemonstrationer - de eneste tilladte i Rusland uden myndighedernes godkendelse - har i løbet af torsdagen været holdt i Moskva i protest mod angrebet på bussen med journalister i det nordlige Kaukasus. 'Find de skyldige', står der på skiltet.
Foto: Ivan Sekretarev/AP

Enmandsdemonstrationer - de eneste tilladte i Rusland uden myndighedernes godkendelse - har i løbet af torsdagen været holdt i Moskva i protest mod angrebet på bussen med journalister i det nordlige Kaukasus. 'Find de skyldige', står der på skiltet.

Internationalt

Svensk journalist: Brutalt overfald i Kaukasus var velorganiseret

Mistankerne rettes mod Ramsan Kadyrovs regime i Tjetjenien efter angreb på bus med nordiske og russiske journalister.

Internationalt

Den svenske radiojournalist Maria Persson Löfgren er ikke i tvivl om, at det var en planlagt politisk aktion, da 15-20 maskerede mænd onsdag aften angreb en minibus med journalister og menneskerettighedsaktivister i russisk Nordkaukasus. Chaufføren og passagererne blev slået med køller, hvorefter bussen blev stukket i brand.

»Det var alt for velorganiseret til at være almindelige banditter. Hvis de ville røve os, kunne de bare have gjort det. Målet var at skræmme os og andre«, siger Maria Persson Löfgren på telefon fra et sygehus i delrepublikken Ingusjetien, hvor hun er blevet behandlet for en dyb flænge i låret og diverse knubs.

En af de russiske journalister i pressegruppen, Jegor Skovoroda, fra netavisen Mediazona, lagde onsdag aften et billede af den brændende bus ud på Twitter.

Löfgren pointerer, at gerningsmændene hele tiden råbte: »I er ikke menneskerettighedsaktivister, I er terrorister«. Det viser, mener hun, at bussen ikke var tilfældigt udvalgt, men målet for et politisk budskab – efter alt at dømme til dem, der formaster sig til at kritisere Ramsan Kadyrov, den enerådige leder af nabo-delrepublikken Tjetjenien.

Kadyrov er kendt som den russiske præsident Vladimir Putins loyale forbundsfælle i Tjetjenien, men har til gengæld fået lov til at bestyre delrepublikken med et minimum af indblanding fra Moskvas side. Hans regime beskyldes for at stå bag talrige overgreb og mord, deriblandt på oppositionslederen Boris Nemtsov i Moskva sidste år.

Maria Persson Löfgren beskriver sig som omtumlet og chokeret efter overfaldet, men virker trods alt ved godt mod og har overskud til at ironisere over den lange række af forhør med forskellige politiinstanser, som hun og de andre på bussen allerede har været igennem.

»Det er mest samtaler af typen 'goddag mand, økseskaft'. De prøver tilsyneladende at få det til at virke, som om vi blev overfaldet af en flok narkomaner. Det var ikke tilfældet. Det var veltrænede, unge mænd i 20-årsalderen«, siger hun.

Löfgren var sammen med den norske journalist Øystein Windstad og fire russiske journalister på en ugelang presserejse arrangeret af en russisk NGO, Komiteen for forebyggelse af tortur (KPP), der forsøger at sætte fokus på tortur og andre krænkelser af menneskerettighederne i Tjetjenien og omegn. Windstad blev værst såret, måtte sys flere steder i ansigtet og har det ene ben i gips, men hverken han eller de andre journalister fik livstruende skader.

'Skammer I jer ikke?'

Journalisterne havde sammen med to aktivister fra KPP besøgt byen Beslan i Nordossetien, som i 2004 var rammen om et gidseldrama med mindst 385 dræbte. De var på vej tilbage til Tjetjenien via Ingusjetien, da deres bus på motorvejen blev prajet af mindst tre biler lige inden kontrolposten mellem de to delrepublikker.

De maskerede mænd smadrede ruderne i bussen, hev den lokale chauffør ud og trængte ind i bussen via den smadrede forrude.

»De slog løs og råbte, at vi skulle ud af bussen, ellers ville de brænde os inde. Jeg skreg tilbage, at jeg er journalist, fra Sverige og 59 år gammel, ’skammer I jer ikke over at slå på en gammel kvinde?’. Det gjorde de åbenbart ikke, for de fortsatte med at slå«, siger Maria Persson Löfgren, der er Moskva-korrespondent for Sveriges Radio og har rejst i det nordlige Kaukasus mange gange tidligere.

Da alle var kommet ud af bussen, overhældte gerningsmændene den med benzin og satte den i brand. Chaufføren havde flere gange tidligere på rejsen gjort opmærksom på, at gruppen blev skygget af to sorte Mercedes-biler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Menneskerettighedskontor stormet

Senere samme aften stormede en gruppe maskerede mænd et kontor i den ingusjetiske by Karabulak, der tilhører den såkaldt Fælles Mobile Gruppe etableret af Komiteen for forebyggelse af tortur og andre russiske menneskerettighedsgrupper. Gruppens kontor i Tjetjeniens hovedby Grosnij er tidligere blevet angrebet flere gange,

»Disse skamløse angreb på journalister og menneskerettighedsforsvarere viser, hvor farligt det er at rapportere om overgreb på menneskerettighederne i det nordlige Kaukasus. Myndighederne har ikke gjort meningsfulde forsøg på at forhindre eller efterforske de gentagne angreb i Nordkaukasus på folk, der kritiserer regeringen«, påpeger Tanya Cooper fra den internationale menneskerettighedsorganisation Human Rights Watch.

Fra verbale trusler mod Kadyrovs kritikere er man nu gået til åben fysisk vold.

Uden at have beviser er såvel Maria Persson Löfgren og Øystein Windstad overbeviste om, at Kadyrov-regimet står bag angrebet. Det samme mener en lang række liberale kommentatorer i Moskva.

»Efter dette angreb kan man konstatere: Fra verbale trusler mod Kadyrovs kritikere er man nu gået over til åben fysisk vold«, skriver redaktør Jelena Milasjina i en kommentar i den uafhængige avis Novaja Gaseta.

Kadyrov afviser beskyldningerne

Dmitrij Utukin, advokat for Komiteen for forebyggelse af tortur, mener ligeledes, at angrebet formentlig var organiseret af det tjetjenske regime, selv om det fandt sted lige på den anden side af 'grænsen' i naborepublikken Ingusjetien.

»Dette ville ikke være i den ingusjetiske sides interesse, det ville være i den tjetjenske sides interesse«, siger Utukin til nyhedsbureauet AFP.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En talsmand for den tjetjenske leder Ramsan Kadyrov afviser over for det russiske nyhedsbureau Interfax beskyldningerne som ’absurde’.

»Tjetjenien bliver hyppigt besøgt af journalister fra alle ender af planeten. Absolut ingen lægger hindringer i vejen for udførelsen af deres professionelle pligter«, siger talsmanden, Alvi Karimov.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce