0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Tsunami var historisk stor

Der går 1.000 år mellem flodbølger som den, der fredag ramte Japan, viser forskning. Dyrereservat raseret af bølgerne.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
AP Photo/ US Fish and Wildlife Service/AP
Foto: AP Photo/ US Fish and Wildlife Service/AP

FORKOMMEN. Albatrosunge vasket i land efter tsunamien på Midway-atollen.

Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Internationalt
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I året 869 skyllede en gigantisk flodbølge fire kilometer ind på land.

Fredagens tsunami minder meget om katastrofen fra dengang, vurderer Roger Musson fra Storbritanniens Geologiske Institut.

Over for BBC anslår han, at katastrofen er udløst af det, der kan kaldes en tusindårsbølge - en tsunami, hvis størrelse kun rammer Japan en gang hvert årtusinde.

LÆS OGSÅ

Efter jordskælvet skyllede en mur af vand på op til ti meters højde ind over fastlandet blot et kvarters tid efter jordrystelsen. Enorme mængder af vand flød flere kilometer ind i landet.

Forskere har fundet spor efter lignende tsunami
Aflejringer fra Sendai- og Soma-områderne viser ifølge en forsker fra Tohoku-univeristetet, Koji Minoura, at en tsunami i 869 nåede mindst lige så langt ind. Det menes, at den var udløst af et jordskælv med en styrke på 8,3 på richterskalaen.

Fredagens skælv nåede op på 9,0 i styrke.

LÆS

Området har også været ramt af store jordskælv i 1890'erne og i 1933, men der er ikke oplysninger om de flodbølger, de kan have udløst.

Naturreservat i Stillehavet raseret

Tsunamien gav også ødelæggelser på Hawaii og USA's østkyst. I Californien rev bølgerne en mand ud i havet, hvor han omkom. I Crescent City i Californien blev bølgerne målt til en højde på op til 2,5 meter.

I havnebyen Lyttleton på New Zealands Sydø var bølgen 86 centimeter høj, da den nåede kysten. New Zealand ligger 8.000 kilometer fra Japan.

På Midway-atollen døde et stort antal fugle og fisk, da bølgerne ramte et vildtreservat. Blandt andet gik omkring 1.000 Laysan-albatrosser og andre udryddelsestruede fugle til, oplyser USA's naturstyrelse.

DOKUMENTATION Se billederne fra det tsunamiramte vildtreservat ( eksternt link)

En af de fugle, der overlevede, er en ældre svend, den 60 år gamle 'Wisdom', der så vidt vides er den ældste frie fugl i USA.

Den har netop fået en unge. Der er ikke oplysninger om, hvorvidt ungen overlevede flodbølgen.

LÆS ARTIKEL

Blandt andre store tsunamier er den, der i 2004 kostede op mod en kvart million mennesker livet omkring Det Indiske Ocean.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts