Partileder. 67-årige Winfried Kretschmann  har stået i spidsen for partiet De Grønne i fire år.
Foto: DPA

Partileder. 67-årige Winfried Kretschmann har stået i spidsen for partiet De Grønne i fire år.

Internationalt

Den grønne landsfader beder for Merkel hver dag

Portræt. Den grønne Winfried Kretschmann er et stort paradoks i tysk politik. Nu står han til en stor valgsejr ved lokalvalget i den kommende weekend.

Internationalt

Hver morgen sætter Winfried Kretschmann sig ind i sin ministerbil og sætter kurs mod sine kontorer i hjertet af Stuttgart. En god kilometer før ankomst forlader ministerpræsidenten bilen og sætter sig op på en cykel, så han, miljørigtigt og grønt, kan træde i pedalerne det sidste stykke gennem hovedstaden i delstaten Baden-Württemberg.

Her har den 67-årige Winfried Kretschmann regeret i 4 år for partiet De Grønne, og her står han som det største paradoks i tysk politik til at vinde en kanonsejr ved valget i den ellers mest grundkonservative af de tyske delstater på søndag.

For at hitte ud af, hvor stort et mysterium manden med den store kollektion af grønne slips er, behøver man blot at kigge på fakta. De siger eksempelvis, at Winfried Kretschmann styrer Baden-Württemberg, selv om De Grønne har 10 gange færre medlemmer end det konservative CDU og 5 gange færre end socialdemokraterne, SPD, i delstaten.

Kigger man ud over den velhavende delstats grænser, vokser paradokset kun. For mens Angela Merkel i månedsvis er gået tilbage i meningsmålingerne på grund af sin flygtningepolitik, er det med præcis den samme politik, Winfried Kretschmann har vundet sine vælgeres hjerter hjemme i Baden-Württemberg. Oven i købet med en tør saglighed og pragmatisme, der minder så meget om forbundskansleren, at han har fået tilnavnet ’den grønne Merkel’. Ifølge tyske analytikere ligger ministerpræsidenten langt tættere på Merkels kurs end udfordreren fra CDU, Guido Wolf.

Måske derfor ligger Winfried Kretschmann til et historisk valg på søndag, hvor De Grønne ifølge meningsmålingerne bliver større end CDU, der ellers har domineret i delstaten siden 1953. Hele 64 procent af borgerne i Baden-Württemberg vil meget gerne beholde deres landsfader med det stålgrå strithår og det faste blik bag brillerne som leder.

»For 4 år siden ville ingen have troet på, at vi skulle få en grøn ministerpræsident her. Men det fik vi – og det får vi igen. For Winfried Kretschmann er en politiker, der altid ser på, hvad der er bedst for Baden-Württemberg. På den måde minder han meget om Merkel. Han er en reel realpolitiker i ordets bedste betydning«, siger Peter Friedrich, der er europaminister for det socialdemokratiske makkerparti i Kretschmanns grøn-røde regering.

Han er en fin mand

Den tidligere borgmester i Baden-Baden Wolfgang Gerstner fra CDU har siddet i menighedsråd med Winfried Kretschmanns kone og kender familien godt.

»Det gør ikke engang ondt i mit CDU-hjerte, at han regerer og vinder igen på søndag. Ligesom Merkel har han fået succes ved at stå fast på sine synspunkter, også i perioder hvor de var mindre populære. Han er en fin mand, der kombinerer det meget jordbundne med en orientering mod det internationale og filosofi. En landsfader hele vejen igennem, som, selv når han tager på ferie, vælger at vandre i vore lokale bjerge«, siger Wolfgang Gerstner.

Da Winfried Kretschmann overtog ledelsen i Baden-Württemberg, var der ikke store forventninger til hans evner – et forhold, der har hjulpet han til den enorme popularitet.

Foto: MICHAEL GOTTSCHALK/AP

Mange venner i industrien

Da han kom til magten i 2011, var vælgerne i Baden-Württemberg påvirkede af atomulykken i Japan og en konflikt om en alt andet end miljøvenlig udbygning af banegården i Stuttgart, hvilket fik mange til at stemme grønt.

Denne gang behøver Winfried Kretschmann ikke at læne sig op ad den slags aktuelle begivenheder. I kraft af en politik, som lægger vægt på digital udvikling, forskning, bedre uddannelse og infrastruktur, har han fået mange venner i den stærke industri i delstaten – på trods af sin kommunistiske fortid i studieårene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

SE KORT

Så stort overskud har Winfried Kretschmann, at han i denne uge kom en omstridt kollega, Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer, der igen og igen kritiserer Angela Merkels flygtningepolitik, til undsætning. »At placere Seehofer blandt de højreekstreme er fuldkommen overdrevet«, sagde Kretschmann til avisen Tageszeitung.

Måske kan ministerpræsidenten i den grønne midte ligefrem være manden, der forener et Tyskland, som forud for valget er splittet som aldrig før – på linje med Europa, hvis skæbne if. Winfried Kretschmann nærmest afhænger af Merkel.

Som han for nylig forklarede til avisen Tagesspiegel: »En europæisk løsning er ikke i sigte foreløbig. Derfor beder jeg hver dag om, at forbundskansleren forbliver sund og rask«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce