Presset. 'Wir schaffen das' - vi klarer det - har under flygtningekrisen været mottoet for Angel Merkels velkomstpolitik. Nu lægger det stærtk indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland pres på denne politik.
Foto: Markus Schreiber/AP (Arkivfoto)/AP

Presset. 'Wir schaffen das' - vi klarer det - har under flygtningekrisen været mottoet for Angel Merkels velkomstpolitik. Nu lægger det stærtk indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland pres på denne politik.

Internationalt

Nu venter tyskernes første dom over Merkels 'velkomstpolitik'

Det stærkt indvandrerkritiske parti Alternative für Deutschland står til et stort valg, når millioner af tyske vælgere ved tre delstatsvalg i morgen sætter deres krydser.

Internationalt

Allerede for to år siden, før flygtninge blev det altoverskyggende tema i europæisk politik, sendte byrådet i tyske Ellwangen med borgmester Karl Hilsenbek i spidsen en invitation til verden.

Den velfungerende by med 24.000 indbyggere i den rige delstat Baden-Württemberg, hvor arbejdsløshed stort set ikke eksisterer, kunne godt huse 1.000 flygtninge med henblik på fremtidig integration og udfyldelse af ledige arbejdspladser, mente man og bød velkommen.

I dag er der 4.600 flygtninge i Ellwangen, konstante problemer med vold og tyverier, pres på de sociale ydelser, myndighederne og det lokale politi. Politikerne i byen står over for utilfredse borgere, der ikke mener, at situationen er holdbar længere.

Ellwangen og tusinder af andre tyske byer med de samme vanskeligheder er årsagen til, at flygtninge er det altoverskyggende tema ved de tre valg i tyske delstater i morgen, som kan sende vigtige signaler for udviklingen i Tyskland og Europa.

Alvorlig advarsel for Merkel

Næsten en femtedel af landets vælgerkorps kan stemme ved valgene, som er tyskernes første mulighed for at lade krydsene tale, siden Angela Merkel med sit berømte ’Wir schaffen das’ – vi klarer det – i september lancerede sin såkaldte velkomstpolitik.

For mange tyskere, ikke mindst i de østlige delstater, som engang hørte til DDR, har den stærke tyske økonomi ikke betydet højere indtægter, og bitterheden er fremdeles stor

Selv om hverken Angela Merkel eller flygtningepolitikken, der bestemmes af parlamentet i Berlin og ikke af delstaterne, er på valg i morgen, tegner det endelige oprør mod velkomstpolitikken sig fra især partiet Alternative für Deutschland (AfD) fra højre. Det blot tre år gamle parti ventes at debutere med tocifrede stemmeprocenter i både Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz og Sachsen-Anhalt.

I så fald vil det være en alvorlig advarsel for Merkels CDU inden næste års valg på forbundsplan. Og formentlig en vigtig rettesnor for, hvor hårdt den tyske regering vil gennemføre yderligere stramninger i asylpolitikken i de kommende måneder.

Allerede nu skriger flygtninge i grænsebyen Idomeni mellem Grækenland og Makedonien forgæves på hjælp fra Merkel, som har opfordret dem til at blive i Grækenland.

Den strammere kurs fra Merkel har lagt en dæmper på nogle af de kritiske røster i og uden for hendes parti, der har talt for kanslerens afgang i utide. Men begrænsningerne i asylstrømmen er tilsyneladende kommet for sent til at hindre triumftoget for AfD.

Bitterheden er stor

Partiet er vokset eksplosivt i takt med, at over en million asylansøgere på et år er nået frem til Tyskland. En påmindelse om, at den tyske befolkning er langt mere angst og konservativ, end omverdenen måske er blevet forledt til at tro i de senere års lovprisning af landets økonomiske mirakler og Angela Merkels rolle som Europas redningskvinde.

For mange tyskere, ikke mindst i de østlige delstater, som engang hørte til DDR, har den stærke tyske økonomi ikke betydet højere indtægter, og bitterheden er fremdeles stor.

SE OGSÅ:

Det profiterer AfD af. Uden at behøve at gøre sig de store anstrengelser har AfD indtaget rollen som protestparti, der også samler kristne vælgere op, som misbilliger ægteskaber mellem homoseksuelle og andre »excentriske eksperimenter«, som partiets chefideolog, Götz Kubitschek, kalder det i et interview i dagens avis.

Et kanonvalg til Alternative für Deutschland kan efter kritikeres mening være med til at gøre de attentater og påsatte brande mod asylcentre, der har hærget landet i det forløbne år, bredere accepteret. Og genskabe omverdenens angst for Tyskland, der ellers burde ligge begravet med Hitler et sted under Berlin.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce