Foto: Alexei Druzhinin/AP
Internationalt

Putin sætter Assad under hårdt pres

Analyse. Syrien mister russisk militær opbakning ved starten på Geneve-forhandlingerne

Internationalt

Russiske fly begyndte tirsdag morgen at flyve et ukendt antal militærfolk og materiel ud af Syrien efter fem en halv måneds forsvar af den syriske diktator, Bashar al-Assad.

Det meddeler Ruslands forsvarsministerium.

Russiske bombetogter har siden 30. september støttet Assad-regimet sammen med soldater fra den libanesiske Hizbollah-milits. Og støtten fra Rusland og Hizbollah har på afgørende vis gjort det muligt for Assad at undgå nederlag og tilmed styrke sine positioner i det vestlige Syrien forud for de netop igangsatte forhandlinger i Geneve om Syriens fremtid.

Det har styrket Assads militære position op til Geneve-konferencen. Men den syriske diktator sættes til gengæld under alvorligt pres, hvis han nu risikerer at miste Ruslands luftstøtte.

Tirsdag morgen »fløj den første gruppe af russiske fly ud af Hmeimim-flybasen (i Syrien, red.) til deres permanente baser inden for den Russiske Føderations territorium«, hedder der i en erklæring fra det russiske forsvarsministerium, oversat af The Independent.

Russisk tv viste i en transmission fra Syrien, at transportfly fik brændstof og udstyr ombord forud for den 5000 kilometer lange rejse hjem til Rusland. Ifølge tv-stationen trækker Rusland både Su-24 bombefly, Su-25 jagerfly, Su-34 jagerfly og helikoptere hjem.

Putins beslutning om at trække hovedparten af de rusiske styrker ud af Syrien – men ikke opgive den russiske flådebase ved Tartous og flybasen ved Latakia - kom ifølge vestlige kilder som en overraskelse for USA og andre deltagere i Geneve-forhandlingerne.

Både vestlige diplomater og de moderate oprørere udtrykte opmuntring ved beslutningen.

»Hvis der er alvor i udmøntningen af tilbagetrækningen, vil det give forhandlingerne et positivt skub«, sagde Salim l-Muslat, talsmand for de moderate oprøres forhandlingsteam.

Den syriske regering erklærer ifølge internationale medier, at den var taget med på råd. Men det er næppe Assad-regimets ønske, at Rusland skruer ned for sin militære støtte.

Putins beslutning kommer samtidig med, at de arabiske Golf-lande, GCC, har lagt et hårdt pres på Assads anden sponsor, Hizbollah.-bevægelsen. Saudi-Arabien har netop indstillet en militær bistand til Libanon svarende til hen ved 20 milliarder danske kroner i protest mod Hizbollahs militære engagement for Assad. Den arabiske Liga har stemplet Hizbollah som terroristisk, og GCC-landene forsøger nu at presse Libanon og Hizbollah til at overveje støtten til Assad.

Russiske bombetogter - og begrænsninger

Russiske fly har fløjet 9000 bombetogter over Syrien, ødelagt 209 olieanlæg under oprøreres kontrol, hjulpet den syriske regering med at genvinde kontrollen med 400 landsbyer og byer og mere end 10.000 kvadratkilometer (eller fem-seks pct. af landet, red.) siger den russiske forsvarsminister, Sergej Shoigu ifølge BBC og russiske medier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men den russiske regering lagde i sidste måned afstand til den trængte syriske diktator, da han udbasunerede, at han vil slås, til han har genvundet kontrollen med hele Syrien. Og med beslutningen om at trække ukendte styrker og materiel ud af Syrien lægger Rusland et hårdt pres på Syriens trængte hersker. Assad har ikke været i stand til at genvinde magten i hele Syrien med Ruslands støtte – og uden Ruslands fuldtonede militære opbakning kan det blive umuligt.

Geneve-forhandlingerne indledes nu ved fem-årsdagen for den syriske konflikt, der startede med folkelige, fredelige protestester mod diktaturet, der hurtigst forsøgte at slå protesterne ned med vold. I dag har Assad kontrol med godt en tredjedel af landet, især folkerige dele af det vestlige Syrien. Næsten lige så meget, men især ørkenrige, dele af landet er kontrolleret af IS-bevægelsen, mens 10 pct. er kontrolleret af kurdiske militser i nord og tilsvarende, men spredte, landområder af de moderate oprørere.

Rusland i central position

Rusland har – mens Vesten har tøvet – bragt sig i en central position for Geneve-forhandlingerne. Militært er det afgørende for Assad-regimets overlevelseskraft. Og politisk er Moskva uomgængeligt for alle forhandlinger om Syriens fremtid. Da konflikten begyndte, blev USA internationalt betragtet som den potentielle mægter og formidler af en løsning. I dag er det Putin og hans udenrigsminister, Sergej Lavrov, der har de bedste kort med kontakt til alle konfliktens og Geneve-konferencens parter – og Rusland er den eneste magt, der for alvor kan skrue op og ned for Assads kampduelighed.

Rusland og USA har hidtil været enige om en overgangsløsning, der skal sikre en varig våbenhvile i løbet af et halvt år og forberede et valg i løbet af 18 måneder.

Assad-regimet har afvist, at Assads egen adkomst til magten eller et nyt præsidentvalg kan komme på tale. Det har Rusland ikke offentligt taget sagt god for. Og med russisk tilbagetrækning af fly og styrker – og Hizbollah under voksende pres -- kan Assad opleve et voksende pres.

Ruslands ønsker nu at se en afslutning på denne krig – og det er velkendt, at det er bekymret for den syriske regerings hårde holdning til forhandlinger, som netop er genoptaget i Geneve og for Assads nylige kommentarer i et interview om, at han en dag vil genvinde, militært, alt det territorium, han har tabt. Det er ikke en krig, som præsident Putin har råd til at være en del af«, skriver BBCs analytiker Lyce Doucet fra den syriske hovedstad, Damaskus.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det var Assads hensigt – og de moderate oprøreres frygt – at Syriens militær med russisk støtte vil tage kontrol med den nordsyriske storby, Aleppo, og landområdet nord for Aleppo op til den tyrkiske grænse inden Geneve-forhandlingerne. Det skete ikke.

FN’s chef for konferencen i Geneve, Staffan de Mistura, kalder forhandlingerne »sandhedens time« for Syrien. Han advarer mod at tro, at der er nogen andet alternativ til forhandlinger end mere krig.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce