RETSSAG. Breivik er mandsopdækket af tre betjente, der står lige bag ham under retssagen, som foregår i gymnastiksalen i hans fængsel i Skien.
Foto: Lise Aserud/AP

RETSSAG. Breivik er mandsopdækket af tre betjente, der står lige bag ham under retssagen, som foregår i gymnastiksalen i hans fængsel i Skien.

Internationalt

Breiviks advokat: Et land uden dødsstraf har et stort ansvar for menneskelighed i fængslet

Anders Breiviks retssag mod den norske stat er startet. Han anklager staten for at bryde menneskerettighederne.

Internationalt

Advokat Øystein Storrvik vil skaffe den norske massemorder Anders Behring Breivik bedre forhold i fængslet.

I sin indledende tale ved retssagen, der er begyndt i dag, fremhævede advokaten, at Breivik skal sidde i fængsel, indtil han dør, og at retssagen derfor er et spørgsmål om, hvordan han skal leve sit liv.

»Det er et stort ansvar, en stat påtager sig, når den vælger ikke at have dødsstraf. Et ansvar for at give afsoningen et indhold, som har et minimum af menneskelighed i sig, så straffen ikke bliver værre at udstå end dødsstraf«, sagde han.

»Dette er et helt relevant bagtæppe for den hverdag, Breivik har«, fulgte han op.

Øystein Storrvik har netop præsenteret sin klients sag ved retssagen i gymnastiksalen i Skien-fængslet uden for Oslo. En sag, der er startet i dag og handler om, at Anders Breivik anklager staten for at bryde artikel 3 og 8 i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Isolation

I artikel 8 i menneskerettighedskonventionen står der, at alle har ret til respekt for »sit privatliv og familieliv, sit hjem og sin korrespondance«.

Det lever Breiviks afsoningsforhold ikke op til, hvis man spørger Storrvik. Det er ifølge ham sagens hovedanliggende, at Breivik har været isoleret i al den tid, han har været fængslet.

Udover ved et møde med sin mor, har Breivik ifølge sin advokat ikke haft kontakt med andre uden at være adskilt af en glasvæg. Med undtagelse af professionelt personale.

Der er ikke nogen pointe i at sagsøge for at påvise, at staten bryder menneskerettighedskonventionen, hvis ikke det fører til forbedrede forhold

Ifølge Storrvik bør man lade fanger være sammen med andre fanger for at forhindre isolationsskader.

»Fængselsvagterne, advokater og sundhedspersonale har alle retslige og etiske forpligtelser, som gør, at man ikke opbygger relationer, men det gør andre fanger selvsagt«, sagde han i sin tale.

Storrvik udtalte, at han anser Breiviks isolation fra medfanger som »et eksempel på tillægsstraf«.

Han henviste til flere fængselsrapporter, der indikerer, at Breivik lider af isolationsskader.

For eksempel skrev Breiviks nuværende fængsel i august 2015, at »der er kommet indikationer på, at indsatte kan have isolationsskader. Han blander ting sammen og glemmer i højere grad end tidligere«.

Nøgenvisitationer

Advokaten problematiserede også i sin indledende tale de nøgenundersøgelser, Breivik løbende har gennemgået i Ila-fængslet, samt brugen af håndjern og inspektioner, hvor fængselsbetjente inspicerer cellen med lommelygter om natten.

Breiviks advokat går efter at skaffe ham bedre forhold i fængslet.

»Der er ikke nogen pointe i at sagsøge for at påvise, at staten bryder menneskerettighedskonventionen, hvis ikke det fører til forbedrede forhold«, sagde Øystein Storrvik indledningsvist i sin tale.

Nu holder forsvarsadvokat Marius Emberland sin indledende tale. Og den norske stat går efter en frifindelse i sagen.

Breivik blev i 2012 idømt 21 års fængsel. Dommen kan forlænges, hvis man stadig om 17 år anser ham for at være til fare for samfundet.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce